Master in computerwetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

De masteropleiding Computer Science biedt je uitstekende carrièremogelijkheden en uitstekende kansen voor doctoraatsstudies over de hele wereld. Na je afstuderen kun je een loopbaan nastreven als bijvoorbeeld softwareontwikkelaar, IT-consultant, game-ontwikkelaar, IT-ontwerper, IT-projectmanager, systeemingenieur of bedrijfsprocesingenieur.

Woman sitting at a desk in front of coding computer screen

Computerwetenschappen bij KTH

De masteropleiding Computer Science biedt een brede opleiding in de informatica met de mogelijkheid om je te specialiseren binnen verschillende vakken. Je leert de methoden voor het bouwen van computerprogramma's, inclusief theoretische grondslagen en het praktische vermogen om producten en systemen te ontwikkelen. Tijdens de opleiding ontmoet je prominente gastdocenten uit het bedrijfsleven en gastdocenten van andere universiteiten.

Het programma begint met verplichte cursussen in geavanceerde algoritmen, kunstmatige intelligentie, machine learning, computerbeveiliging, internetprotocollen en onderzoeksmethodologie om u inzicht te geven in verschillende gebieden van de informatica. In het tweede semester kies je een van de acht specialisaties om diepgaande kennis op te doen in een vakgebied van de informatica. De specialisaties zijn nauw verbonden met de onderzoeksgroepen van wereldklasse van de afdeling.

Data Science

Deze specialisatie omvat methoden voor het beheren en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen, zoals biomoleculaire sequentiegegevens, afbeeldingen en video, tekst.

Interaction Design

Studenten leren interactieve systemen ontwerpen en ontwikkelen met moderne ontwikkelingsmethodieken. De specialisatie is ook bedoeld om een diepere kennis te bieden over hoe interactieve systemen systematisch kunnen worden geëvalueerd.

Cognitieve systemen

De specialisatie in cognitieve systemen gaat over het ontwikkelen van toepassingen met kunstmatige intelligentie - vaardigheden die traditioneel met mensen worden geassocieerd. In de specialisatie kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in robotica en vision- of conversatiesystemen (systemen die communiceren via menselijke talen, zoals stemassistenten, sociale robots en chatbots).

Scientific Computing

Deze specialisatie richt zich op technieken voor wiskundige modellering en numerieke simulatie van fysische, chemische en biologische systemen. Dit kan de basis zijn voor virtuele experimenten zoals gesimuleerde crashtests, maar ook voor het bouwen van interactieve virtuele omgevingen voor bijvoorbeeld computerspellen.

Software Technologie

Softwaretechnologie gaat over methoden en tools voor het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van verschillende soorten software. Binnen de specialisatie kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in programmeertalen, compilers en programmasemantiek of in software engineering, geautomatiseerd testen en grootschalige ontwikkeling van betrouwbare en veilige software.

Veiligheid en privacy

Deze specialisatie gaat over de theorie en praktijk van beveiliging, variërend van concept tot implementatie, op verschillende lagen (hardware, netwerk, systeem, applicatie) en gebaseerd op verschillende grondslagen (cryptografie, formele methoden, systemen).

Theoretische informatica

Theoretische informatica gaat over de abstracte en wiskundige methoden om algoritmen te bestuderen. Studenten leren formele methoden te gebruiken en focussen op verifieerbare eigenschappen van software en softwaresystemen.

Visualisatie en interactieve afbeeldingen

Deze specialisatie strekt zich uit van basisvisualisatie en grafische afbeeldingen tot modern onderzoek in het veld. Visualisatie gaat vooral over het begrijpelijk maken van grote en complexe data met behulp van afbeeldingen, maar heeft toepassingen in computerspellen en andere virtuele omgevingen.

Het programma bestaat ook uit 30 ECTS-studiepunten (een semester) keuzevakken die u kunt kiezen uit een breed scala aan cursussen binnen de informatica, om u verder te specialiseren in uw interessegebied of om uit te breiden naar nieuwe gebieden binnen de informatica. Het programma eindigt met het masterproject, waarbij wordt deelgenomen aan geavanceerde onderzoeks- of ontwerpprojecten in een academische of industriële omgeving, in Zweden of in het buitenland.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science. Het programma wordt voornamelijk op de KTH Campus in Stockholm gegeven door de School of Electrical Engineering and Computer Science (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen

Softwaretechnologie, algoritme-analyse, computerbeveiliging, kunstmatige intelligentie, netwerken, wetenschappelijk computergebruik, visualisatie, machine learning, cognitieve systemen, theoretische informatica, datawetenschap.

Carrière

De masteropleiding Computer Science richt zich op het verwerven van vaardigheden die nodig zijn voor een carrière aan de frontlinie van moderne softwaretechnologie. Afgestudeerden hebben werk gevonden bij bedrijven als Google (VS, Zwitserland), Spotify, Oracle, Ericsson, Dice en Accenture.

Het programma bereidt studenten ook voor op een carrière in onderzoek of vervolgstudies naar een doctoraat. Oud-studenten hebben hun studie op doctoraal niveau voortgezet in onder meer Zweden, VS, Duitsland, Rusland.

Na het afstuderen

Softwareontwikkelaar, onderzoeker, IT-consultant, data-analist, game-ontwikkelaar.

"Studenten hier doen niet alleen brede kennis op in hun major, maar worden ook specialist op één gebied. Omdat ik plannen heb om te promoveren, kan ik zeggen dat het voor mij heel belangrijk is om mijn eigen interesses te achterhalen. En KTH helpt me daarbij. in deze."

Yuxuan uit China

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die door de masteropleiding Computer Science worden aangepakt, zijn:

 • 8 Waardig werk en economische groei
 • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
 • 11 Duurzame steden en gemeenschappen

Je leert hoe je slimme digitale oplossingen ontwikkelt voor verschillende maatschappelijke behoeften. Digitale technologieën vervangen nu in hoog tempo oudere, vaak inefficiënte en middelenverslindende systemen. Je verwerft zowel de theoretische basis als de praktische vaardigheden die nodig zijn om duurzame computergebaseerde oplossingen te vinden die de dromen van de klant verbinden met technische state-of-the-art mogelijkheden.

Computers zijn een natuurlijk en essentieel onderdeel van de moderne industrie, innovaties en nieuwe infrastructuur. Centrale maatschappelijke structuren, zoals het bankwezen, de eerstelijnsgezondheidszorg en het vervoer, bevinden zich momenteel in een fase van ingrijpende transitie en andere zullen naar verwachting volgen. Als ervaren expert op het gebied van informatica en softwareontwikkeling zul je een belangrijke speler zijn om deze veranderingen in een positieve richting te sturen.

Faculteit en onderzoek

De School of Electrical Engineering and Computer Science is een van de vijf scholen op KTH . De school doet onderzoek en onderwijs in elektrotechniek, informatica en informatie- en communicatietechnologie.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, Engels beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke vereisten.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse middelbare school) Engelse cursus B / 6 is vereist. Aan de eis kan worden voldaan door een resultaat dat gelijk is aan of hoger is dan die vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor het masterprogramma in Computer Science

Een bachelordiploma dat overeenkomt met 180 ECTS-studiepunten of gelijkwaardig, inclusief cursussen in:

 • Wiskunde: drie verschillende vakken van in totaal 22,5 ECTS. Onder die vakken moet er een cursus zijn in één variabele calculus, een cursus in lineaire algebra en een cursus in discrete structuren.
 • Computer Science / Information Technology: drie verschillende vakken van in totaal 22,5 ECTS. Onder deze vakken moet een cursus objectgeoriënteerd programmeren, een cursus algoritmen en datastructuren en een cursus computationele complexiteit zijn.

Een cursus Calculus in verschillende variabelen is vereist om enkele sporen te volgen.

Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en programmaspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Computer Science

 • Curriculum vitae
 • Motivatiebrief
 • Aanbevelingsbrieven
 • Samenvatting *

* Om uw aanvraag als voltooid te kunnen beschouwen, moet u het online overzichtsformulier invullen. Als u geen samenvattingsblad toevoegt, kan dit uw evaluatiescore negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat u alle vereiste informatie invult voordat u het formulier verzendt.

Als u vragen heeft over het overzichtsblad, neem dan rechtstreeks contact op met het programma.

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder