Master in communicatiesystemen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Communicatienetwerken zijn de afgelopen decennia enorm geëvolueerd. Om het dataverkeer van miljarden gebruikers en biljoenen digitale apparaten te kunnen verwerken, is een voortdurende technologische evolutie vereist. Er is een innovatieve internet- en draadloze infrastructuur nodig om aan deze uitdagende en ongekende groei- en prestatiekenmerken te voldoen. De masteropleiding Communications Systems bereidt je voor op een carrière op zo'n essentieel gebied voor onze samenleving.

142029_pexels-photo-1089438.jpeg

Communicatiesystemen bij KTH

Het programma geeft een holistische kijk op de internetinfrastructuur samen met zijn diensten en toepassingen en behandelt de onderwerpen die nodig zijn om communicatiesystemen voor de volgende generatie te ontwikkelen. Het programma behandelt ook nieuwe concepten en onderwerpen, de huidige trends op internet, zoals cloud computing, softwaregedefinieerde netwerken, 5G mobiele netwerktechnologie en het internet der dingen. Studenten zullen ook leren over de fundamentele ontwerpprincipes achter internet, dat een explosieve groei heeft mogelijk gemaakt en op zijn beurt de introductie van nieuwe zakelijke ideeën en ondernemingen heeft gestimuleerd.

De eerste studieperiode bestaat uit verplichte kerncursussen, die diepgaande kennis bieden op het gebied van communicatiesystemen en netwerken. Het programma gaat verder met specialisatietrajecten die bestaan uit verplichte vakken en een breed scala aan keuzevakken, waardoor de student zich kan specialiseren binnen een van de vakgebieden van het programma. Veel cursussen zijn probleemgericht, met zelfgestuurd en projectmatig werken. Het vierde semester is gewijd aan een masterproject. Het doel van dit studieproject is dat studenten de vaardigheden demonstreren die ze tijdens het programma hebben opgedaan door ze toe te passen op het oplossen van echte problemen. Het onderwerp van het afstudeerproject kan worden voorgesteld door een lid van de faculteit, een extern bureau, een medewerker uit de branche of de student zelf, maar moet relevant zijn voor de focus van het cursuswerk en moet als onderwerp worden goedgekeurd door de potentiële opleiding project examinator.

Tijdens het programma werken studenten in een onderzoeksomgeving met voldoende experimentele middelen en nauw contact met de industrie - inclusief toonaangevende systeemfabrikanten, serviceontwikkelaars en providers, en geavanceerde early adopters.

Het programma biedt drie specialisatietrajecten: internetwerken, draadloos netwerken en beveiliging en mobiel computergebruik.

Internetworking

Studenten in deze specialisatie zullen vaardigheden ontwikkelen die verband houden met het fundamentele ontwerp achter internet, inclusief services en applicaties. Je leert hoe je netwerkfunctievirtualisatie en softwaregedefinieerde netwerktechnologieën kunt toepassen op het ontwerp en de exploitatie van telecommunicatienetwerken.

Draadloze netwerken

Studenten in deze specialisatie zullen vaardigheden ontwikkelen om verschillende communicatiesystemen te analyseren en te ontwerpen, principes voor de voortplanting van elektromagnetische signalen, draadloze transmissietechnieken, protocollen, standaarden en technologieën toe te passen om veilige en efficiënte draadloze communicatiesystemen en internet of things te bouwen. Je doet praktische kennis op van communicatiesystemen met softwaregedefinieerde radio.

Beveiliging en mobiel computergebruik

Studenten in deze specialisatie zullen vaardigheden ontwikkelen met betrekking tot productontwikkeling en diensten voor moderne cloud- en mobiele computerplatforms, en hoe dit veilig kan worden gedaan. De track is bedoeld voor studenten die voor uitwisselingsstudies gaan. Deze uitwisselingsstudies worden georganiseerd door een consortium van Europese universiteiten in verschillende landen, waar KTH een van de partners is. De studenten brengen het eerste jaar door in het ene land en het tweede jaar in een van de andere landen. Na afronding van de twee jaar kunnen de studenten dubbele diploma's krijgen van de twee universiteiten die ze hebben bezocht.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science. Het programma wordt voornamelijk gegeven op de KTH Kista-campus in Stockholm door de School of Electrical Engineering and Computer Science (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen

Internetinfrastructuur, internetbeveiliging, draadloze netwerken, internet-of-things, cloud computing, softwaregedefinieerde netwerken en netwerkfunctievirtualisatie, 5G mobiele netwerktechnologie, mobiele applicaties en diensten, optische communicatiesystemen en netwerken, technisch-economische en bedrijfsmodelanalyse van telecomsystemen en -diensten.

Carrière

De technische uitdagingen van vandaag hebben betrekking op de ontwikkeling van netwerksystemen die een breed scala aan toepassingen en verbonden apparaten ondersteunen, terwijl ervoor wordt gezorgd dat de volgende generatie communicatiesystemen schaalbaar, flexibel, veilig en duurzaam is. Deze systemen zullen gebruikers wereldwijd toegang geven tot een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, variërend van geavanceerde services op basis van sensorgegevens geproduceerd door grote hoeveelheden beperkte apparaten tot cloudgebaseerde gedistribueerde services voor berekening en opslag, mogelijk gemaakt door krachtige netwerken en krachtige verbonden datacenters. . De commercialisering van deze nieuwe ideeën zal waarde creëren voor gebruikers, verkopers, operators en de samenleving in het algemeen. Ondernemerschap, productrealisatie en economie zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met communicatiesystemen.

Het programma biedt een uitstekende basis voor een carrière in onderzoek en ontwikkeling, evenals in netwerkontwerp en -beheer. Afgestudeerden van het programma zijn te vinden in de academische wereld, maar ook in de industrie - aan de producentenkant bij systeemfabrikanten en -beheerders, en aan de consumentenkant bij de industrie, in de publieke sector en bij regelgevers. Er is een enorme vraag naar netwerkontwerpers en -beheerders, vooral in opkomende markten in ontwikkelingsregio's. Ten slotte, zoals blijkt uit Google, Skype, Spotify en anderen, zijn er rijke kansen voor ondernemers om de wereld te veranderen.

Na het afstuderen

Onderzoeksingenieur, doctoraatsstudies, software-ingenieur, testingenieur, netwerkingenieur, app-ontwikkelaar, webmarketingmanager, informatiebeveiligingsanalist, adviseur, databaseanalist.

"Het beste deel van mijn programma is dat het me helpt zowel theoretische als praktische kennis op te doen via projecten, laboratoriumwerk, groepsopdrachten en presentaties. De cursussen zijn goed gestructureerd en bieden kennis over lopende technologieën."

Umme uit Bangladesh

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die worden aangepakt door het masterprogramma in communicatiesystemen zijn:

 • 7 Betaalbare en schone energie
 • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
 • 11 Duurzame steden en gemeenschappen

Energie-efficiëntie is een fundamentele hoeksteen van elk duurzaam netwerkontwerp en definieert de belangrijkste methoden die worden gebruikt bij de integratie van energiebronnen. Een goede controle over hoe de energie wordt afgevoerd en gebalanceerd over netwerkelementen is daarom noodzakelijk voor een zelfvoorzienend netwerkontwerp. In dit programma leert u over energie-duurzame paradigma's en methoden voor het aanpakken van de energiebesparingen van bestaande communicatiesystemen en hoe u kunt werken aan (bijna) zelfvoorzienende en netwerken met hoge capaciteit.

Het Internet of Things (IoT) en de ontwikkeling van machine-to-machine (M2M) communicatie zorgen voor een explosie in het aantal onderling verbonden apparaten. Deze technologieën bieden verschillende toepassingen, functies en diensten in het dagelijks leven en in een breed scala aan markten en industrieën. De heterogene aard van toekomstige netwerken en de aangesloten apparaten maakt systemen echter complexer. Het programma biedt u de theoretische basis en de praktische vaardigheden die nodig zijn om bij te dragen aan het ontwerp van moderne en duurzame communicatiesystemen.

Faculteit en onderzoek

De opleiding Communicatiesystemen wordt gegeven door de School of Electrical Engineering and Computer Science. De afdeling Communicatiesystemen verzorgt cursussen binnen de opleiding. Onderzoeksvraagstukken hebben betrekking op technische en economische aspecten van draadloze en bedrade communicatiesystemen en netwerken, vaste en mobiele communicatiesystemen en netwerken, communicatiegerelateerde diensten, toepassingen en gebruik.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, Engels beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke vereisten.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse middelbare school) Engelse cursus B / 6 is vereist. Aan de eis kan worden voldaan door een resultaat dat gelijk is aan of hoger is dan die vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor het masterprogramma in communicatiesystemen

Een Bachelor of Science, overeenkomend met 180 ECTS-studiepunten, in Elektrotechniek, Informatica, Computertechniek of Informatietechnologie, inclusief cursussen in

 • informatica, basisgegevens / telecom en internetbewerking, computersystemen (computerarchitectuur en besturingssystemen) en programmering die overeenkomt met ten minste 60 ECTS-credits,
 • wiskunde, inclusief calculus, lineaire algebra en wiskundige statistiek of kansrekening, overeenkomend met ten minste 30 ECTS-credits
Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en programmaspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Communicatiesystemen

 • Curriculum vitae
 • Motivatiebrief
 • 2 aanbevelingsbrieven
 • Relevante werkervaring
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder