Master in communicatie- en informatiewetenschappen: multimodale communicatie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Sommigen beschouwen multimodale communicatie als iets moderns, omdat tekst en video worden gecombineerd op websites, of omdat we allebei mensen waarmee we praten via apps op onze smartphones horen en zien. Toch communiceren mensen al sinds de prehistorie multimodaal, met vocale geluiden en handgebaren. Ondanks het snelle tempo van de ontwikkeling van digitale technologie, worden video's afgespeeld en worden teksten grotendeels op dezelfde real-time schaal gelezen als die van face-to-face interactie - de menselijke tijdschaal.

Hoe en waarom zijn verschillende soorten betekenissen en functies verdeeld over verschillende communicatiemodi? Hoe zijn die betekenissen, functies en modi geïntegreerd in verschillende media, inclusief het belichaamde medium van face-to-face interactie? In deze MA-track leer je hoe multimodale communicatie werkt, wat betekent zowel hoe verschillende vormen ervan zijn geconstrueerd als hoe ze ideeën op verschillende manieren communiceren (zoals abstracte ideeën gemakkelijker te begrijpen maken met behulp van metaforen). Er wordt aandacht besteed aan het gebruik van zowel geschreven als gesproken taal in combinatie met andere vormen van communicatie.

We verwelkomen studenten uit het buitenland en studenten uit Nederland. De cursussen in het nummer worden in het Engels gegeven. Wat je in dit programma leert, kan worden toegepast in verschillende functies, zoals die van communicatieadviseur, marketingadviseur, trainer voor mediabedrijven, website-adviseur of als achtergrond voor verder onderzoek naar een doctoraat.

Studieprogramma

Eerste en tweede semester
In het eerste semester omvat je programma drie verplichte gespecialiseerde cursussen over multimodale communicatie: een over praten als multimodaal, een over tekst en beeld en een over de belangrijke rol van metafoor in verschillende vormen van multimodale communicatie. Daarnaast volg je twee kerncursussen op de afdeling over het analyseren van verschillende communicatiegenres.

In het tweede semester volg je twee vakken naar keuze (keuzevakken) tijdens het werken aan je masterscriptie, die je kunt kiezen uit de studiegids. Elke student die aan het programma deelneemt, zal vóór het begin van het academiejaar een stafmedewerker ontmoeten om te overleggen over zijn keuze van keuzevakken om een coherente studie te garanderen. Als je het programma succesvol hebt afgerond, word je een Master of Arts (MA).

keuzevakken
Een keuzevak kan worden gekozen uit een breed scala aan cursussen. Ze bieden kansen om de bijzonderheden van multimodale communicatie in specifieke contexten te verkennen.

Voorbeelden van denkbare onderwerpen kunnen zijn:

 • Cross-culturele verschillen in het gebruik van tekst en afbeeldingen in ontwerpen van bedrijfswebpagina's
 • Metaforische en niet-metaforische conceptualisaties in commercials: een case study
 • De rol van discoursstructurering en verwijzende gebaren in politieke toespraken

Scriptie
Een belangrijk onderdeel van het programma, de masterproef stelt je in staat origineel onderzoek uit te voeren onder toezicht van een van de medewerkers. Het onderwerp van het proefschrift moet door de student en de studieadviseur in onderling overleg worden overeengekomen.

Nederlandse studenten

Directe toelating tot de master is mogelijk met een bachelor in Engelse taal en cultuur, taalkunde en communicatie- en informatiewetenschappen aan de VU Amsterdam Universiteit. Aanvragen van studenten met gelijkwaardige bachelorgraden van andere universiteiten in Nederland moeten ter beoordeling worden voorgelegd aan de toelatingscommissie.

Als je een bachelordiploma in een ander vak hebt, beslist de toelatingscommissie welke vakken je moet volgen ter voorbereiding op het masterprogramma. Afhankelijk van het aantal vakken dat je moet volgen, moet je je inschrijven en de bacheloropleiding voltooien of je mag je inschrijven voor de pre-masteropleiding (maximaal één jaar).

Toepassing
Nederlandse studenten en internationale kandidaten met een Nederlands diploma kunnen via Studielink vóór 1 juni een aanvraag indienen voor de masteropleiding Multimodal Communication onder het label Communicatie- en Informatiewetenschappen (Communicatie- en Informatiewetenschappen).

Nadat je je hebt aangemeld voor de master in Studielink, ontvang je binnen twee dagen e-mails met je inloggegevens voor VUnet (VU studentportal). Voltooi uw aanvraag in VUnet. Vergeet niet je specialisatie in te vullen op VUnet: Multimodale communicatie .

Tijdens deze stap wordt u gevraagd om de volgende documenten te uploaden:

 • Afschrift van records (scan van origineel)
 • Cursusbeschrijvingen (dwz voor cursussen die verband houden met de discipline van de Master, en voor cursussen over algemene academische vaardigheden)
 • Literatuurlijst (de belangrijkste literatuur die voor de cursussen wordt gebruikt)
 • CV
 • Motivatiebrief (max. Één A4)

Bereid deze documenten voor voordat u uw aanvraag in VUnet voltooit!

Uw aanvraag wordt beoordeeld door de toelatingscommissie van de faculteit Geesteswetenschappen. Je wordt via Studielink geïnformeerd of je bent toegelaten.

Internationale studenten

Toelating is gebaseerd op een strenge selectieprocedure. De toelatingscommissie van de faculteit beslist over uw toelating na beoordeling van uw volledige online aanvraag. Als u de onderstaande toelatingscriteria heeft gelezen en denkt dat u in aanmerking komt voor toelating, neemt u de volgende stappen om uw aanvraag in te dienen. Merk op dat de initiële aanvraagprocedure volledig online is en dat scans van uw relevante documenten vereist zijn.

Stap 1: Voldoe aan de toelatingscriteria
Om toegang te krijgen tot een van onze masterprogramma's, moet je ten minste een bachelordiploma hebben van een geaccrediteerde onderzoeksuniversiteit, waaronder ten minste drie volledige jaar academische studie voor een minimum van 180 ECTS of gelijkwaardig.

Studenten komen in aanmerking voor toelating tot het multimodale communicatieprogramma met een bachelor in Engels, taalkunde of taal en communicatie. Als je geen Engels, taalkunde of taal en communicatie hebt gestudeerd, kom je alleen in aanmerking als je bachelor een sterke taalcomponent heeft. We zullen uw vooropleiding op cursusniveau beoordelen om te beslissen of u een voldoende aantal taalcursussen hebt gevolgd.

Je geschiktheid wordt niet alleen beoordeeld op basis van je vooropleiding, maar ook op basis van je motivatie voor dit specifieke programma. Lees vooral uw interesse in multimodale communicatie uit.

U moet altijd officiële testresultaten presenteren die uw bekwaamheid in het Engels aantonen. Alleen studenten die een volledige middelbare school / internationaal baccalaureaat in het Engels of bachelor in Canada, de VS, het VK, Ierland, Nieuw-Zeeland of Australië hebben afgerond, kunnen worden vrijgesteld. U kunt al online solliciteren zonder de testresultaten te hebben. Als je nog geen test hebt gedaan, raden we je aan om zo snel mogelijk een testdatum te plannen. Hieronder vind je de minimale Engelse testscores voor de Engelstalige programma's aan de faculteit Geesteswetenschappen:

 • TOEFL-score (score 600 op papier met een minimum van 55 in elk van de subtests plus 4.0 in TWE, score op 250 computer-gebaseerd of score 100 op internet met een minimum van 20-23 in elk van de subtests).
 • IELTS score van 7,0 totale bandscore (zonder dat een van de afzonderlijke sectiescores onder een minimumscore van 6,5 daalt).
 • Cambridge English: Cambridge Proficiency Exam A, B, C, of Cambridge Advanced Exam A, B, C.

Stap 2: documenten voorbereiden en online solliciteren
Bereid de volgende documenten voor. U vindt een uitleg van elk document op de toepassingspagina. Alle documenten moeten in het Engels worden verstrekt.

 • Kopie van uw geldig paspoort of legitimatiebewijs (ID alleen voor ingezetenen van de EU)
 • Curriculum vitae
 • Motivatiebrief
 • Transcript of records
 • Scriptie (of een ander voorbeeld van academisch schrijven)
 • Een beschrijving van de relevante vakken die je hebt gevolgd tijdens je vorige hoger onderwijs en een lijst met alle belangrijke literatuur

Volg na het opstellen van de vereiste documenten de online aanvraagprocedure. Nadat je de aanvraag hebt ingevuld, nemen onze internationale studieadviseurs via e-mail contact met je op.

Stap 3: Wacht op een beslissing over toelating
De toelatingscommissie beoordeelt je aanvraag zodra deze is voltooid. Normaal duurt dit ongeveer vier weken, maar het kan in drukke periodes langer duren, dus zorg ervoor dat je je zo snel mogelijk aanmeldt. Als u toegang krijgt, ontvangt u per e-mail een brief met voorwaardelijke toelating. U kunt beginnen met het plannen van uw verhuizing naar Amsterdam!

Stap 4: Voltooi uw registratie en verhuis naar Amsterdam!
Zorg ervoor dat je je inschrijving als student voltooit vóór de start van het programma. Hier vindt u een uitleg over wat u na opname moet doen. Als aan alle voorwaarden is voldaan, ben je klaar om je programma te starten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
!

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 175 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over ... Lees meer

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 175 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over 26,000 students from all over the world. Students and staff of 122 nationalities create a dynamic international academic community. The University distinguishes itself in research and education through four interdisciplinary themes: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World and Governance for Society. Curious about student life at VU Amsterdam? Click here to ask our International Student Ambassadors. Lees Minder