Master in bewegingswetenschappen: sport, beweging en gezondheid

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Update deadline aanvraag

 • Niet-EU / EER-studenten: 1 mei (de oorspronkelijke deadline van 1 april is verlengd vanwege COVID-19)
 • EU / EER-studenten en studenten die geen studievisum / verblijfsvergunning via VU Amsterdam * nodig hebben: 1 juni (de oorspronkelijke deadline van 1 mei is verlengd vanwege COVID-19)

Ben je geïnteresseerd in het optimaliseren van sportprestaties, het helpen van mensen met een motorische handicap of het verkrijgen van een fundamenteel begrip van hoe we bewegen? Dan is de master Human Movement Sciences het ideale programma voor jou! Je leert multidisciplinaire wetenschappelijke kennis te vertalen naar toepassingen in de sport- en zorgpraktijk.

Van de nieuwste ontwikkelingen in sporttraining tot nieuwe benaderingen van revalidatie, dit masterprogramma biedt geavanceerde inzichten in de manieren waarop motorprestaties kunnen worden verbeterd. Van biomechanica tot psychologie. Van inspanningsfysiologie tot neurorevalidatie. En van spierfunctie tot motorische ontwikkeling. Het programma biedt ruime mogelijkheden voor het aanpassen van uw persoonlijke programma, zodat u een profiel kunt maken dat bij uw interesses past.

Studieprogramma

U kunt kiezen tussen vier hoofdtracks:

 • Revalidatie
  In deze track leer je biofysische (biomechanica / fysiologie) methoden toe te passen op het gebied van gezondheid en revalidatie.
 • Biofysica in de sport
  In deze track leer je sportgerelateerde problemen vanuit een overwegend biofysisch perspectief (spier- en oefenfysiologie en biomechanica) aan te pakken.
 • Sportpsychologie
  Deze track bestrijkt het brede gebied van sportpsychologie en biedt ook mogelijke links naar gezondheidsgerelateerde kwesties. Het biedt je een uitstekende achtergrond voor een postdoctorale opleiding om een erkend sportpsycholoog te worden.
 • High Performance Coaching
  Deze track is ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdam Institute of Sport Science en richt zich op de toepassing van wetenschappelijke (biofysische en sportpsychologische) kennis in het veld van topsportcoaching. Daarom voer je je onderzoeksproject uit in samenwerking met een topsportcoach. (Maximaal 20 studenten kunnen per jaar worden toegelaten; selectie op basis van motivatiebrief; voor procedure zie Toelating en aanmelding.)

Deze nummers sluiten elkaar niet uit en je bent vrij om je eigen profiel aan te passen door verschillende keuzevakken te volgen . Naast lezingen en seminars omvat het programma verschillende practica en een omvangrijk onderzoeksproject over een onderwerp naar keuze. Uiteraard word je intensief begeleid door een medewerker.

Structuur van het programma
Het masterprogramma omvat 60 EC. De studielast van elke masteropleiding is 3 of 6 EC, terwijl die van de onderzoeksstage 24 EC is. Als je het programma verder op je individuele interesses wilt afstemmen, kun je externe cursussen, een uitbreiding van je stage, een praktische stage of een literatuurstudie opnemen.

Carriere vooruitzichten

POSTDOCTORALE SPECIALISATIES

Sportpsycholoog
Met de track Sport Psychology voldoet u aan de toelatingseisen voor het postdoctorale programma tot Praktische Sportpsycholoog . Dit programma duurt ongeveer een jaar (voltijds) en leidt tot accreditatie door de 'Vereniging voor SportPsychologie in Nederland' als 'Praktijksportpsycholoog®'.

Zie voor meer informatie: Postgraduate Opleiding tot PraktijkSportpsycholoog (Nederlands)

Oefening specialist
In combinatie met klinische ervaring biedt de masteropleiding ook een goed instapniveau om een ACSM-gecertificeerde Clinical Exercise Physiologists® te verkrijgen .

Waarom VU Amsterdam ?

Kleine schaal
Als student Human Movement Sciences word je lid van een selecte afdeling die persoonlijke aandacht op prijs stelt. Een natuurlijke omgeving voor inspirerende interacties met docenten en onderzoekers. De actieve studentenclub versterkt verder het warme en gastvrije sociale klimaat.


40 jaar ervaring
Al meer dan 40 jaar bestuderen studenten en medewerkers van de afdeling Bewegingswetenschappen verschillende aspecten van menselijke beweging. Baanbrekende resultaten zijn onder meer de 'klapschaats', die een revolutie veroorzaakte in de wereld van schaatsen. Tijdens je onderzoeksstage kun je een actieve rol spelen bij het ontwikkelen van geavanceerde innovaties zoals deze.

Grensoverschrijdend
Als je wilt, kun je een educatief verblijf in het buitenland in je programma opnemen. De afdeling Bewegingswetenschappen heeft een uitgebreid internationaal netwerk en neemt deel aan verschillende internationale uitwisselingsprogramma's. Je hebt ook de mogelijkheid om individuele modules te volgen op andere afdelingen en universiteiten in Nederland.

Geniet van je tijd in Amsterdam
Amsterdam is een inspirerende en levendige stad die volop mogelijkheden biedt om te ontspannen, vrienden te maken en je horizon te verbreden. Wonen in deze charmante stad zal je ervaringen als internationale student een extra boost geven.

Internationale studenten

Toelatingseisen

Om toegang te krijgen tot de master Human Movement Sciences, moet je minimaal een bachelordiploma hebben van een geaccrediteerde onderzoeksuniversiteit, inclusief minimaal drie volledige academische jaren voor een bedrag van minimaal 180 EC of gelijkwaardig.

Je bacheloropleiding moet basiskennis van anatomie, fysiologie en psychologie bevatten op het niveau van "inleidende handboeken". Je moet ook voldoende onderzoeksvaardigheden en kennis van wiskunde en natuurkunde hebben verworven. Raadpleeg de lijst met toelatingscriteria voor een meer gedetailleerde beschrijving van de vereiste kennis voordat je je aanmeldt voor deze masteropleiding.

Wat als u niet aan alle toelatingscriteria voldoet?
Als u niet aan de toelatingscriteria voldoet, kan de toelatingscommissie beslissen dat u toelaatbaar bent nadat u uw tekortkomingen hebt verholpen. Deze tekortkomingen zijn afhankelijk van uw opleidingsachtergrond. Studenten met een andere bachelor dan Bewegingswetenschappen moeten meestal een premasterprogramma volgen voordat ze tot de master kunnen worden toegelaten. We hebben ervaren dat dit het geval is voor bijna alle buitenlandse aanvragers. Voor deze studenten heeft het premaster-programma hoogstwaarschijnlijk een minimale grootte van drie cursussen. Het kost tijd om het programma succesvol af te ronden, we schatten vier tot zes maanden. De kosten van de online cursussen die wij voorschrijven, bedragen Euro 204 per cursus.
Neem contact op met de toelatingscommissie om te bepalen of het programma van een premaster vereist is en of alle zelf aangegeven cursussen om tekortkomingen te verhelpen voldoende zijn.
Neem zo snel mogelijk contact met ons op om na te gaan of dit voor u het geval is en welke opties u toelaatbaar moet worden vóór het begin van de nieuwe termijn.

Engelse taalvaardigheid
De toelatingscommissie wil de intensiteit van het programma benadrukken: het lezen van wetenschappelijke artikelen en het schrijven van artikelen zal een zeer belangrijk onderdeel zijn, alles in een zeer hoog tempo. Uw Engelse taalvaardigheid, zowel mondeling als schriftelijk, is uiterst belangrijk in dit programma. Omdat je regelmatig met je medestudenten zult moeten communiceren en je zult werken met en voor internationale bedrijven.


VU Amsterdam vereist van alle kandidaten die hun opleiding in Canada, de VS, het VK, Ierland, Nieuw-Zeeland of Australië niet hebben voltooid, een Engelse taaltest af te leggen en hun score in te dienen als onderdeel van hun aanvraag. Je kunt online solliciteren voor het masterprogramma zonder de Engelse testresultaten te hebben. We raden je aan om zo snel mogelijk een testdatum te plannen. Hieronder vindt u de minimale Engelse testscores voor het programma:

IELTS (academisch): 6,5

TOEFL

 • Op papier gebaseerde test 580
 • Op internet gebaseerde test 92-93

Cambridge Engels

 • Cambridge Proficiency Exam A, B, C
 • Cambridge Advanced examen A, B, C

De Vrije Universiteit Amsterdam biedt de TOEFL ITP Engelstalige vaardigheidstest aan. De test wordt aangeboden door de VU Taalloket . Meer informatie en aanmelden voor deze test vindt u op www.taalloket.nl .

Overzicht bewegingswetenschappen: sport, beweging en gezondheid.

 • Voertaal: Engels
 • Duur: 1 jaar
 • Aanmelddeadline: 1 juni voor Nederlandse en EU-studenten. 1 april voor niet-EU-studenten.
 • Startdatum: 1 september
 • Type onderzoek: voltijds
 • Specialisaties: Sport / Gezondheid
 • Interessegebied: Heatlh en beweging
Laatst bijgewerkt op apr 2020

Over de school

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to 23,00 ... Lees meer

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to 23,000 students from all over the world. Students and staff of 122 nationalities create a dynamic international academic community. The University distinguishes itself in research and education through four interdisciplinary themes: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World and Governance for Society. Curious about student life at VU Amsterdam? Click here to ask our International Student Ambassadors. Lees Minder