Master in beveiliging en cloud computing (SECCLO) (Joint Erasmus)

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

De masteropleiding Security and Cloud Computing, SECCLO, is een Erasmus Mundus-programma op het gebied van Computer Science en meer specifiek Security and Cloud Computing. Het programma wordt gezamenlijk aangeboden door zes Europese universiteiten en studenten zullen studeren in twee Europese landen en afstuderen met een dubbele graad.

Home-Office Work Station

Beveiliging en cloud computing op KTH

De masteropleiding Security and Cloud Computing richt zich op twee specifieke aspecten van moderne computersystemen, cloud computing en informatiebeveiliging.

Cloud computing betekent in brede zin sterk gedistribueerde en schaalbare berekeningen en gegevensopslag in datacentra, evenals fysiek toegankelijke apparaten. Informatiebeveiliging betekent bescherming van berekeningen, communicatie en gegevens tegen ongeoorloofde toegang.

Het programma speelt in op de vraag naar professionele ingenieurs die kunnen innoveren en de volgende generatie cloud- en mobiele computerdiensten en -toepassingen kunnen bouwen. De nadruk op het combineren van sterke beveiligingskennis met hands-on R & D-vaardigheden op een specifiek technisch gebied, cloud computing, is een speciaal kenmerk van het programma.

Studeer aan twee Europese universiteiten

Tijdens het tweejarige programma krijgen studenten een unieke ervaring met studeren in twee verschillende landen, terwijl ze een breed begrip krijgen van de nieuwste en toekomstige technologieën voor veilige cloud- en mobiele computersystemen.

SECCLO wordt gezamenlijk aangeboden door zes Europese universiteiten:

 • Aalto University, Finland
 • KTH Royal Institute of Technology
 • De Noorse universiteit voor wetenschap en technologie (NTNU), Noorwegen
 • Technische universiteit van Denemarken (DTU), Denemarken
 • Universiteit van Tartu, Estland
 • EURECOM, Frankrijk

De dubbele graad van twee universiteiten betekent meer kansen op werk. Het betekent ook vrijheid om te kiezen uit verschillende tweedejaars specialisatiemogelijkheden die één universiteit niet alleen kan bieden.

Het eerste jaar wordt doorgebracht aan de Aalto-universiteit in Finland, het tweede jaar aan de universiteit die de door de student gekozen specialisatie aanbiedt.

Specialisatie in communicatiesystemen bij KTH

De KTH specialisatie biedt een holistische kijk op de internetinfrastructuur, samen met zijn cloud-gebaseerde services en applicaties en behandelt de onderwerpen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de volgende generatie wereldwijde communicatiesystemen die de cloudservices en -apparaten verbinden. Studenten werken in een onderzoeksomgeving met ruime experimentele middelen en in nauw contact met de industrie, waaronder toonaangevende systeemfabrikanten, serviceontwikkelaars en -providers en geavanceerde early adopters.

De specialisatie omvat een verplichte cursus en een breed scala aan keuzevakken, zodat de student zich kan concentreren op verschillende vakgebieden, zoals netwerkbeveiliging, netwerkinfrastructuren of draadloze netwerken. Veel cursussen zijn probleemgericht met zelfgestuurd en projectmatig werk.

Verplichte cursus (15 sp.):

 • IK2200 Projectontwerp communicatiesystemen (15 sp.)

Keuzevakken (15 sp.):

 • EP2300 Beheer van netwerken en netwerksystemen (7.5 sp.)
 • EP2500 Networked Systems Security (7.5 sp.)
 • EP2510 Advanced Networked Systems Security (7.5 sp.)
 • II2300 Productrealisatieprocessen I (7.5 sp.)
 • II2302 Sensorgebaseerde systemen (7.5 sp.)
 • IK2510 Draadloze netwerken (7.5 sp.)
 • IK2511-project in draadloze netwerken (7.5 sp.)
 • IK2514 Draadloze infrastructuur implementatie en economie (7,5 sp.)
 • IK2554 Praktische Voice Over IP (VoIP) (7.5 sp.)
 • IS2500 RFID-systemen (7.5 sp.)

Carrière

Afgestudeerden van het masterprogramma in Security and Cloud Computing zijn goed opgeleid voor internationale industriële R & D-banen, beveiligingstechniek en het raadplegen van verschillende expertrollen, en doctoraatsstudies aan de partneruniversiteiten en internationaal.

Informatiebeveiliging is een essentiële kwalitatieve vereiste voor alle digitale producten en diensten, vergelijkbaar met kwaliteit of bruikbaarheid. Onze afgestudeerden kunnen de nieuwste beveiligingstechnologieën en -onderzoek begrijpen, hun kennis voortdurend bijwerken en toepassen op de ontwikkeling van nieuwe cloud- en mobiele computeroplossingen.

Tegelijkertijd is een van de belangrijkste trends in nieuwe ICT-producten en -diensten - net als bij andere bedrijven die streven naar digitalisering - dat diensten worden verdeeld over cloud computing-platforms en heterogene computerapparatuur. Hun ontwerp en implementatie vereisen dat ingenieurs verschillende computerplatforms beheersen, van datacenters tot mobiele apparaten, communicatietechnologieën, verbonden apparaten in het internet der dingen en industrieel internet, en de veiligheids- en betrouwbaarheidsaspecten van gedistribueerde systemen.

Alle nieuwe services en alle nieuwe zaken zijn afhankelijk van berekeningen, het beheersen van softwarecode en gegevens, en de berekeningen en gegevens bevinden zich nu in de cloud. Het programma richt zich rechtstreeks op de onderwijsbehoeften op deze gebieden en de carrièremogelijkheden van afgestudeerden zijn zeer goed.

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder