Master in Software Engineering voor informatiesystemen

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Stel ons een vraag op WhatsApp

In dit programma leert u hoe u gebruik kunt maken van technologieën van de volgende generatie, zoals Cloud Computing, het internet der dingen en analyse , om op een snelle en grote schaal innovatieve systemen te creëren, verbinden, optimaliseren en engineeren die naar de pragmatische applicatie en commercialisering gaan.

De fysieke wereld en de virtuele wereld (cyberspace) komen samen in nieuwe generaties van systemen zoals de Cyber-Physical Systems . Dergelijke systemen bewaken fysieke omgevingen, communiceren en werken in realtime met elkaar en met mensen samen en nemen gedecentraliseerde intelligente beslissingen. Ze zijn sterk afhankelijk van componenten waarvan de functionaliteit wordt bestuurd door software.

Met de revolutie van Industrie 4.0 begint de productieproductie ook steeds meer af te hangen van deze systemen. Tegelijkertijd hebben bedrijven en organisaties nog steeds IT nodig om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en mensen te bevrijden van de last van repetitieve en saaie operaties.

Bedrijfssoftware biedt dergelijke ondersteuning, maar vereist een grote kennis van de operationele omgeving waarin het wordt uitgevoerd terwijl het wordt ontwikkeld om aan de behoeften van een specifiek bedrijf te voldoen. Het ontwerpen en bouwen van software voor dergelijke systemen is dus een kunst die ook vaardigheden vereist in contextanalyse en maatwerk.

Over het algemeen is er een toenemende behoefte aan een nieuwe generatie systemen en softwaretechnologieën die robuuste, veilige, beveiligde, ononderbroken en real-time operaties garandeert, met name in situaties waarin het leven van mensen of bedrijven gevaar lopen als software faalt.

In deze Master leert u hoe u deze systemen kunt bedenken, ontwerpen, implementeren, aanpassen en onderhouden door software-engineeringprincipes toe te passen op de industriële praktijk en uw prototypes te ontwikkelen en testen. Cursussen zijn ontworpen om u geavanceerde software-engineeringkennis en -praktijk van software- en systeemontwikkeling te bieden, aangevuld met competenties in lean management en ondernemerschap.

Het stageprogramma leidt je door een unieke ervaring en bereidt je voor op het afstudeerwerk dat je ook kunt uitvoeren in samenwerking met internationale onderzoekscentra zoals CSIRO Australia en bedrijven die bij het programma zijn aangesloten. De leerervaring die je met deze Master opdoet, geeft je een solide basis voor je toekomst als software- en systeemingenieur.

In een oogopslag

 • Masterclass: LM-18
 • ECTS-credits: 120
 • Duur van de cursus: 2 jaar
 • Cursussen worden gegeven in: Engels
 • Beschikbare plaatsen: 30 (alleen voor EU-burgers en gelijkwaardig)
 • Campus: Bozen-Bolzano
 • Collegegeld: € 1.345,50 per jaar

Structuur van de cursus

Studenten kunnen kiezen tussen een lokaal curriculum dat volledig wordt aangeboden door unibz en een internationaal curriculum dat wordt gecoördineerd door de faculteiten Computerwetenschappen van unibz, de Universiteit van Oulu (Finland) en de Universidad Politécnica de Madrid (Spanje) .

Uitwisselingsprogramma's en stages

Momenteel bieden we uitwisselingsprogramma's aan met meer dan 20 partneruniversiteiten over de hele wereld en maken we deel uit van een groot netwerk van samenwerking met werkgevers in Italië en in het buitenland waar je een optionele stage kunt lopen met een maximum van 300 uur.

Carrièremogelijkheden

Typische functieprofielen zijn:

 • Software and Information Systems Engineer: analyse, ontwerp, implementatie, aanpassing, revisie en onderhoud van intelligente oplossingen met hoge betrouwbaarheid en prestaties voor informatiesystemen, door uitvindingen en softwaretechnologieën volledig te benutten voor pragmatische toepassing en snelle commercialisering, in realtime en verder een grote schaal. Dergelijke informatiesystemen omvatten: ICT, bedrijfsleven, industriële auto, automatisering en controle, wetenschappelijke en gegevensverwerking, het beheer van complexe infrastructuren, cyberfysieke systemen;
 • Onderzoeker in industriële en openbare laboratoria: werkt met rollen en functies van conceptie, analyse, formalisering, ontwerp en prototype-ontwikkeling van nieuwe generatie softwaresystemen en innovatieve ICT-technologieën met bijzondere aandacht voor de kwaliteit van producten, processen en softwaresystemen van elk niveau van complexiteit en grootte, in strategische sectoren van de industrie en het openbaar bestuur (bijv. universiteit).

Op de website van AlmaLaurea kun je onze uitstekende statistische gegevens bekijken over de tevredenheid van onze afgestudeerden en hun inzetbaarheid.

Toepassing

Om toegang tot de cursus te krijgen, moet je bewijzen dat je al een B2-competentieniveau hebt in de Engelse taal. Als je geen officiële taalcertificering hebt, kun je een taalexamen afleggen aan onze universiteit.

Selectiecriteria

Typologie a)

 • Italiaans bachelordiploma ("diploma di laurea") in informatica (Scienze e tecnologie informatiche, Classe L-31), Information Engineering (Ingegneria dell'informazione, Classe L-08),
 • equivalent Italiaans diploma behaald volgens de eerder geldende voorschriften,
 • andere diploma's op het gebied van informatica die in het buitenland zijn uitgereikt en als geschikt zijn erkend,
 • B2 niveau in het Engels.

Typologie b)

 • Italiaans bachelordiploma ("diploma di laurea") in natuurkunde (Scienze e tecnologie fisiche, Classe L-30), wiskunde (Scienze matematiche, Classe L-36), statistiek (Statistica, Classe L-41) of industriële techniek (Ingegneria industriale , Classe L-9) met algemene en disciplinaire vaardigheden in de informatica,
 • equivalent Italiaans diploma behaald volgens de eerder geldende voorschriften met algemene en disciplinaire vaardigheden in informatica,
 • andere graden op het gebied van natuurkunde, wiskunde of statistiek die in het buitenland zijn toegekend met algemene en disciplinaire vaardigheden in de informatica en als geschikt worden erkend,
 • B2 niveau in het Engels.

Als je afstudeert na de aanmeldingsdeadline, kun je een aanvraag indienen als je minstens 130 ECTS-studiepunten hebt behaald.

Stel ons een vraag op WhatsApp

Laatst bijgewerkt op sep 2020

Over de school

The Free University of Bozen-Bolzano is located in one of the most fascinating European regions, at the crossroads between the German-speaking and Italian economies and cultures. Its trilingualism in ... Lees meer

The Free University of Bozen-Bolzano is located in one of the most fascinating European regions, at the crossroads between the German-speaking and Italian economies and cultures. Its trilingualism in teaching and research, its high level of internationalization as well as an ideal study environment guaranteed by its excellent facilities are some of the reasons why Unibz regularly reaches top positions in national and international rankings. Lees Minder