Master in Noord-Amerikaanse cultuurstudies

Algemeen

Beschrijving van opleiding

123156_masarykuniversity_keystone.png

Het programma combineert literaire en taalkundige instructie en biedt een breder cultureel overzicht van de landen in Noord-Amerika, waarbij zowel Anglophone als Franstalige en Spaanstalige regio's worden gecombineerd, van Canada tot de Verenigde Staten via Mexico en het Caribisch gebied.

Het programma is zo ontworpen dat de studenten tegelijkertijd een overzicht krijgen van elk van de twee culturele gebieden en worden geïnstrueerd over hun wederzijdse taalkundige, literaire en culturele invloeden. Om deze reden is het programma modulair opgebouwd. Het verplichte deel van het curriculum bestaat uit kernvakken met een methodologische sectie waarin studenten de theoretische basisbenaderingen leren over het concept van identiteit van zichzelf, van de ander en van verschillende sociale groepen, en zich concentreren op het concept en de verschillende manifestaties in literatuur, taalkunde en cultuur. Het kerngedeelte wordt gevolgd door een verscheidenheid aan diepgaande cursussen waarin studenten zich oriënteren op de specifieke culturele fenomenen in de Anglophone, Francophone en Hispanophone werelden. De twee verplichte modules combineren ofwel het Anglophone-Franstalige gebied of het Anglophone-Spaanstalige gebied, waardoor een weloverwogen vergelijking mogelijk is.

Het voordeel van het Noord-Amerikaanse studieprogramma is dat het uitstekend materiaal biedt voor de studie van enkele zeer actuele kwesties van de wereld van vandaag: anderszijn, migratie, immigratie en culturele en taalkundige fenomenen die verband houden met integratie in gebieden waar verschillende etnische groepen, talen en culturen werken op elkaar in. In dit opzicht vertegenwoordigt Noord-Amerika een modellaboratorium waarmee we de processen kunnen bestuderen die de Europese en Tsjechische samenleving in toenemende mate confronteren.

specialisaties

Anglophone Area Studies
Franstalige gebiedsstudies

Werkervaring

Een semester van ten minste 15 uur per week oefenen in een openbare instelling of een particulier bedrijf dat zich bezighoudt met een bepaald aspect van de Noord-Amerikaanse ruimte is vereist. De lijst met samenwerkende organisaties is beschikbaar op de website van het Center for North American Studies. Deze organisaties zijn onder meer de American Corner van de Moravian Library, Brno Expat Centre en de Central European Association of Canadian Studies, gevestigd aan de faculteit Letteren.

Afgestudeerde bestemming

Afgestudeerden kunnen werken waar goede tweetalige vaardigheden en kritisch denken nodig zijn en waar aandacht wordt besteed aan kwesties van culturele relaties, zoals kwesties van andersheid, sociale en culturele uitsluiting, migratie en immigratie.

Studie-opties

Individuele studies met een specialisatie
Aanbevolen studieplannen

Anglophone en Franstalige Area Studies

1. Semester 2. Semester

Benodigde cursussen

 • Identiteit en Alteriteit in literatuur en cultuur: theorie, methodologie, analyse
 • Meertaligheid, taalverandering en taalbeleid

Selectieve cursussen

 • Afbeelding van de VS en Amerika in de literatuur van Quebec
 • Noord-Amerikaanse cross-culturele verhalen

Benodigde cursussen

 • Culturele perspectieven op de kolonisatie van Noord-Amerika
 • Noord-Amerikaanse culturele geografieën

Selectieve cursussen

 • Theater van Frans Canada
 • Noord-Amerika vertalen naar het Tsjechisch (en vice versa): een historisch-cultureel perspectief
3. Semester 4. Semester

Benodigde cursussen

 • Frankofonní kultury Severní Ameriky
 • Inheemse cultuur in Latijns-Amerika
 • Master's Thesis Seminar I

Selectieve cursussen

 • Tsjechische vertalingen uit de literatuur van Quebec
 • Film in de VS: instellingen, genres, filmmakers, kritiek

Benodigde cursussen

 • Stage
 • Master's Thesis Seminar II

Selectieve cursussen

 • Huidige onderwerpen in de Amerikaanse taalkunde
 • Frans in Noord-Amerika
 • Vybrané kapitoly z anglofonních lingvistických a kulturních studií Severní Ameriky
 • Vybrané kapitoly z frankofonních lingvistických a kulturních studií Severní Ameriky

Anglophone en Hispanophone Area Studies

1. Semester 2. Semester

Benodigde cursussen

 • Identiteit en Alteriteit in literatuur en cultuur: theorie, methodologie, analyse
 • Meertaligheid, taalverandering en taalbeleid

Benodigde cursussen

 • Culturele perspectieven op de kolonisatie van Noord-Amerika
 • Noord-Amerikaanse culturele geografieën
3. Semester 4. Semester

Benodigde cursussen

 • Frankofonní kultury Severní Ameriky
 • Inheemse cultuur in Latijns-Amerika

Benodigde cursussen

 • Stage

Verdere studies

Na het voltooien van de masteropleiding is het mogelijk om verdere studies voort te zetten in een doctoraatsopleiding in de Engelse taal, literatuur in het Engels, Romaanse literatuur of vergelijkende literatuurwetenschap.

Toelatingseisen

Geschiktheidscriteria

Deze betalende opleiding staat open voor:

 1. Zij met een bachelordiploma in een vakgebied dat is gerelateerd aan programma's die worden gegeven aan kunstacademies, faculteiten van sociale studies, faculteiten van onderwijs en economische faculteiten, en mensen met kennis van Engels en Frans / Spaans. Kennis van het Engels moet op C1-niveau zijn.
 2. Degenen met een bachelordiploma in andere disciplines binnen de geesteswetenschappen, vrije kunsten of sociale wetenschappen van hogescholen of universiteiten in Engelstalige landen (bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en de Engelstalige landen van het Caribisch gebied, Afrika en Azië) komen ook in aanmerking voor toelating op individuele basis. Degenen in deze categorie moeten contact opnemen met het Department of English and American Studies voordat ze zich aanmelden: admission@phil.muni.cz .

U hoeft niet persoonlijk naar Brno te komen om het toelatingsexamen te doen. Het resultaat van het toelatingsproces is afhankelijk van de kwaliteit van de documenten die u verstrekt. Die worden beoordeeld door de toelatingscommissie en u wordt via e-mail op de hoogte gebracht van de resultaten.

Toelatingsvoorwaarden
 1. Het indienen van een elektronische aanvraag in de Masaryk University Information System.
 2. Indiening van twee aanbevelingsbrieven, waarvan er één afkomstig moet zijn van een leraar.
 3. Indiening van een doelverklaring (maximaal 750 woorden) in het Engels, waarin wordt uitgelegd waarom de aanvrager wil studeren in deze geaccrediteerde opleiding in het Engels en waarom de aanvrager wil studeren aan deze afdeling.
 4. Indiening van een kopie van de bachelorscriptie van de aanvrager of het equivalent daarvan (Honour's Thesis, Senior Thesis, etc.) of 15 pagina's van het originele academische artikel van de aanvrager.
 5. Indiening van een transcript van universiteits- / hogeschoolstudies, waarin moet worden vermeld: data waarop u de instelling hebt bezocht, titels van cursussen en examens die u hebt voltooid en de ontvangen beoordelingen.
 6. Aantonen van Engelstalige vaardigheden op C1-niveau van het gemeenschappelijk Europees referentiekader voor taal door het indienen van een van de volgende certificaten (niet ouder dan één jaar op het moment van indiening van de aanvraag). Geaccepteerde certificaten:
  • IELTS Academic (minimaal acceptabele score: 7,0),
  • Certificaat van Cambridge Proficiency in het Engels met een merk van A of B,
  • TOEFL iBT-score van 95 of hoger,
  • Afgestudeerden van hogescholen of universiteiten in Engelssprekende landen (bijv. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en de Engels sprekende landen van het Caribisch gebied, Afrika en Azië) hoeven geen testscores in te dienen.
 7. Aantonen van Franstalige / Spaanse taalvaardigheden op B1-niveau van het gemeenschappelijk Europees referentiekader voor taal door het indienen van een van de volgende certificaten (niet ouder dan één jaar op het moment van indiening van de aanvraag):
  • Frans: DALF op B1-niveau
  • Spaans: DELE op B1-niveau

Toelating tot het studieprogramma zal worden aangeboden aan de aanvragers die zijn geselecteerd door het toelatingscommissie van het departementsexamen, op basis van een complexe evaluatie van de taalvaardigheden van de sollicitant, het academisch record, aanbevelingen en motivatie.

Toelatingsexamen

De evaluatie van de aanvragen gebeurt in twee stappen:

 1. Evaluatie van de ingediende documenten.
 2. Een mondeling interview (op aanvraag via Skype als stap 1 is doorlopen).

Bovendien moeten alle studenten met buitenlandse diploma's (behalve zoals hieronder uiteengezet) hun bachelordiploma indienen voor officiële erkenning door het Tsjechische ministerie van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport. Aangezien dit proces ("nostrificatie") enkele maanden kan duren, wordt het aanbevolen dat aanvragers dit papierwerk gelijktijdig met hun aanvraag indienen. Aanvragers zonder deze officiële erkenning mogen zich niet inschrijven aan de universiteit. Gedetailleerde instructies zijn hier te vinden.

 • Diplomatieke houders van universiteiten in landen waarmee Tsjechië een verdrag heeft gesloten over de bilaterale erkenning van academische graden en titels (momenteel: Duitsland, Hongarije, Polen en Slovenië), klik hier .
 • Houders van diploma's van universiteiten in Slowakije moeten de instructies hier volgen .

Studenten die zijn ingeschreven voor de geaccrediteerde opleiding in het Engels en die willen overstappen naar de geaccrediteerde opleiding in het Tsjechisch (dat wil zeggen van de betalende naar de no-fee-opleiding) moeten met succes slagen voor het toelatingsexamenproces voor die opleiding. Deze studenten moeten ook een kennis van het Tsjechisch aantonen op niveau C1 van het gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen.

Toepassing

Maak hier uw applicatie aan .

aanmeldingsdeadlines

1 januari - 30 april voor de inschrijving in het herfstsemester.
1 juli - 31 oktober voor de inschrijving in het voorjaarssemester.

Documenten die hierboven in de toelatingsvoorwaarden worden vermeld, moeten vóór 30 april of 31 oktober in digitale vorm worden verstrekt en bij de online-aanvraag worden gevoegd.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

De Faculteit der Letteren is een van de vier oprichtende faculteiten van Masaryk University. Vanaf het allereerste begin heeft de faculteit zich gericht op de ontwikkeling van zowel traditionele geest ... Lees meer

De Faculteit der Letteren is een van de vier oprichtende faculteiten van Masaryk University. Vanaf het allereerste begin heeft de faculteit zich gericht op de ontwikkeling van zowel traditionele geesteswetenschappen-georiënteerde disciplines (geschiedenis, filosofie, klassieke filologie en Slavische, Germaanse en Romaanse filologieën), evenals gebieden met nieuwe richtingen in universitair onderwijs en onderzoek, bijvoorbeeld sociologie, psychologie , kunstgeschiedenis en musicologie. Lees Minder