Master in Nanotechnologie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Nanotechnologie is een opwindend vakgebied binnen wetenschap en technologie met betrekking tot materialen en apparaatstructuren met karakteristieke afmetingen in het nanometerregime. De arbeidsmarkt in dit opkomende gebied groeit aanzienlijk en nanotechnologie dringt door in verschillende technologiesectoren.

Engineer developing a new process in cleanroom

Nanotechnologie bij KTH

Vanuit een solide basis in de basismateriaalwetenschap, geeft het programma de studenten een diep inzicht in grootte-afhankelijke materialen, apparaat- en systeemeigenschappen, en ook hoe deze eigenschappen kunnen worden aangepast door gecontroleerde manipulatie van de microstructuur tot op atomair of moleculair niveau. Bovendien biedt het uitgebreide kennis van verschillende apparaten op nanoschaal en hun toepassingen en fabricagemethoden. Er wordt speciale nadruk gelegd op het begrijpen en gebruiken van geavanceerde karakteriseringsmethoden om gedetailleerde materialen en apparaateigenschappen te beoordelen. Het programma is nauw verbonden met de uitgebreide onderzoeksactiviteiten in het KTH Electrum-laboratorium, een wereldwijd toonaangevende bron voor onderwijs, onderzoek en productontwikkeling met betrekking tot micro- en nanofabricage.

Het afstudeerproject van het laatste semester geeft studenten de mogelijkheid om een diepgaande studie uit te voeren binnen hun specialisatie en om de vaardigheden die tijdens hun studie zijn opgedaan aan te tonen. Het kan worden uitgevoerd aan een academische of industriële instelling, moet relevant zijn voor het hoofdvakgebied van de masteropleiding en is gepland voor de laatste periode van het programma.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science. Het programma wordt voornamelijk gegeven op de KTH Campus in Stockholm door de School of Electrical Engineering and Computer Science (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen

Nanowetenschap, nanodesign, nanofabricage, nanokarakterisering, nanotoepassingen, wetenschappelijke methodologie, maatschappelijke implicaties.

Carrière

De masteropleiding Nanotechnologie bereidt je voor op een carrière in een breed scala van gebieden in de materiaalkunde, halfgeleider, microsystemen en toegepaste natuurkunde. Toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things en life sciences bieden volop interessante vacatures bij hightechbedrijven. Het programma richt zich op geavanceerde karakteriseringstools op nanoschaal, en de unieke ervaring van een ultramoderne academische cleanroomomgeving zal je zeer competitief maken op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden met een specialisatie in materialen op nanoschaal zullen goed uitgerust zijn om de duurzaamheidsuitdagingen van de moderne samenleving aan te gaan. Nanotechnologie is ook een belangrijk academisch onderzoeksgebied en het programma biedt een solide basis voor graduate studies aan hoog aangeschreven universiteiten, waaronder KTH .

Na het afstuderen

Nanowetenschapper, nanowetenschapper, R & D-ingenieur, industrieel expert, industrieel management, startup oprichter of chief technology officer, industrieel adviseur, een expert bij de overheidsinstantie.

"Ik ben onder de indruk van de schoonheid van hoe deeltjes kleiner dan elektronen samenkomen, alles kunnen maken wat je kunt zien en wat je niet kunt zien. Deze passie voor atomaire deeltjes en elektronica dreef me naar nanotechnologie."

Ronak uit India

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. Nanotechnologie als vakgebied heeft een sterk inherent verband met duurzaamheidsaspecten doordat het een technologische sprong betekent op basis van wetenschappelijke innovaties naar steeds energiezuinigere en krachtigere componenten en systemen, verbeterde IT-oplossingen (waardoor bijvoorbeeld minder reizen mogelijk zijn), terwijl waardoor een algemeen en meer hulpbronnenefficiënt en duurzaam energiebeheer, milieu en infrastructuur mogelijk is. Op deze manier hebben veel van de opleidingen van het programma een impliciete link met duurzame ontwikkeling en hebben veel opleidingen dit ook expliciet vermeld in hun leerdoelen. Als zodanig behandelt het programma veel ecologische en maatschappelijke uitdagingen. Drie belangrijke duurzame ontwikkelingsdoelen die als bijzonder relevant kunnen worden beschouwd door de masteropleiding Nanotechnologie zijn:

 • 3 Goede gezondheid en welzijn
 • 8 Waardig werk en economische groei
 • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur

Goede gezondheid en welzijn: de medische toepassing van nanotechnologie, nanogeneeskunde, maakt nieuwe diagnostische instrumenten en therapieschema's mogelijk, bijvoorbeeld dankzij geavanceerde medicijnafgiftesystemen of in vivo beeldvorming. Nanotechnologie speelt ook een belangrijke rol bij het verkleinen van lab-on-a-chip-systemen voor zeer efficiënte medische diagnose met grote doorvoer. Ten slotte is het ook een belangrijk ingrediënt in de ontwikkeling van Internet-of-Things (IoT) -oplossingen die automatische gezondheidsmonitoring of zelfdiagnose / behandelingen mogelijk maken.

Fatsoenlijk werk en economische groei: automatisering en geavanceerde fabricagemethoden verbeteren de arbeidsomstandigheden en bedrijfsmarges aanzienlijk en vertrouwen op steeds geavanceerdere computer-, communicatie- en detectiesystemen. Deze ontwikkelingen houden rekening met nieuwe materialen, apparaat- en integratieschema's die worden aangedreven door innovaties in nano-elektronica en nanofotonica.

Industrie, innovatie en infrastructuur: nanotechnologie is momenteel een van de snelst groeiende industriesectoren ter wereld en heeft een enorm innovatiepotentieel. Het programma vestigt en versterkt daarmee de kennisbasis voor onderwijs en toekomstige zakelijke kansen in snel veranderende 'hightech'-velden die duidelijk ten goede komen aan de samenleving als geheel.

Faculteit en onderzoek

Vanwege het multidisciplinaire karakter van het nanotechnologieprogramma zijn er faculteiten, cursussen en middelen van verschillende scholen en onderzoeksafdelingen van KTH :

 • School of Electrical Engineering and Computer Science: Department of Electrical Engineering
 • School of Engineering Sciences:
 • School of Electrical Engineering: Department of Micro and Nanosystems
 • School of Biotechnology: Afdeling Industriële Biotechnologie

Van specifiek belang voor het programma is ook het Electrum Laboratory, een nanotechnologie-onderzoeksfaciliteit van wereldklasse in Kista, ongeveer 10 km ten noorden van de hoofdcampus.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, de Engelse taal beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke eisen.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse bovenbouw) Engels cursus B / 6 is vereist. Aan het vereiste kan worden voldaan met een resultaat gelijk aan of hoger dan dat vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor de masteropleiding Nanotechnologie

Bachelor's degree in natuurkunde, elektrotechniek, materiaalkunde, scheikunde of gelijkwaardig, inclusief cursussen in wiskunde overeenkomend met ten minste 20 ECTS-credits en cursussen in natuurkunde overeenkomend met ten minste 30 ECTS-credits.

Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en opleidingsspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Nanotechnologie

 • Curriculum vitae
 • Degree projectvoorstel
 • 2 aanbevelingsbrieven
 • Relevante werkervaring
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder