Introductie
Analyse en aanpak van sociale vraagstukken met betrekking tot jeugd, onderwijs en samenlevingIs er in onze overscheduled samenleving nog voldoende tijd voor het opvoeden van kinderen? Hoe veranderen gezinnen en opvoeding door het gebruik van sociale media? Hoe kunnen we polarisatie in multi-etnische klaslokalen aanpakken? Wat leidt tot gameverslaving en inactiviteit in onze samenleving? Hoe maken we onze scholen inclusief? Wat hebben kinderen nodig om hun eigen oplossingen voor pesten op school te vinden? Hoe passen opvoedingsondersteunende programma's die in westerse landen zijn ontwikkeld in niet-westerse gemeenschappen? Hoe moeten de nieuwe kaders voor de jeugdzorg in Nederland worden ingericht? Wat kunnen we leren van buitenlandse benaderingen van onderwijs en jeugdzorg?Innovatie bij pedagogische dienstenWil je een bijdrage leveren aan deze hedendaagse sociale uitdagingen waarbij de relatie tussen kinderen en jongeren en hun voogden / opvoeders betrokken zijn? Wilt u helpen bij het opstellen van nieuw beleid dat de positie, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, jongeren en hun ouders kan verbeteren? Ben je geïnteresseerd in internationale vergelijkingen? Jeugd, Onderwijs en Samenleving (Nederlands: Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken) is de enige masteropleiding in Nederland die zich specifiek richt op het innoveren van pedagogisch beleid en praktijk, zowel nationaal als internationaal.
Dit eenjarige, intensieve programma leert u over:De kwaliteit van pedagogische en educatieve diensten, zoals kinderopvang, jeugdzorg, scholen en sportverenigingen;
Hoe kijk je naar pedagogie die maatschappelijke kwesties aanpakt, zoals culturele diversiteit, inclusie en sociale rechtvaardigheid;
Hoe academische pedagogische kennis te gebruiken in interculturele, interdisciplinaire en internationale samenwerking;
Beroepspraktijk met betrekking tot initiatieven van het maatschappelijk middenveld en jongeren zelf.Een internationale visie ontwikkelenWe kijken ook buiten onze grenzen. Mondiale ontwikkelingen (zoals globalisering, armoede en migratie) hebben immers een grote impact op de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren. En we zullen pedagogische diensten ook analyseren door een internationale lens:Welke kaders worden gebruikt bij het opzetten van de jeugdzorg in Nederland vergeleken met landen buiten Europa?
Hoe kan het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind gestalte krijgen in het wereldwijde jeugdbeleid?Dit programma besteedt ook aandacht aan internationale humanitaire samenwerking.Onderwijs gedreven door onderzoek en het werkveldDeze masteropleiding is opgericht door Prof Dr Micha de Winter en wordt geleid door Prof. dr. Mariëtte de Haan. Samen met prof.dr. Paul Leseman en een team van andere docenten die een verscheidenheid aan expertise op het gebied van pedagogiek vertegenwoordigen, zullen ze tijdens hun stage en onderzoek lesgeven en studenten begeleiden. Contacten met het veld vormen een belangrijk voedingsbodem voor het programma.
Zie bijvoorbeeld een rapport over het actualiteitenprogramma Eenvandaag op woensdag 21 januari 2015 over jonge Nederlandse jihadisten waarin Micha de Winter (hoogleraar pedagogiek) wordt gevraagd waarom we deze jongeren in Nederland niet lijken te kunnen hanteren.Master's In Youth Studies of problemen met sociale opvoeding?Deze masteropleiding heeft overeenkomsten met de masteropleiding Jeugdstudies (Nederlands: Jeugstudies), maar beschouwt kinderen en jongeren vooral vanuit opvoedings- en opvoedingsperspectief, bijvoorbeeld thuis, op school of via de media. Deze master onderscheidt zich ook van de master Youth Studies door de zogenaamde community-benadering. Naast aandacht voor de rol van professionals, richt dit programma zich op de rol van het maatschappelijk middenveld. Kritische analyse van het maatschappelijke debat typeert ook deze masteropleiding. Je studeert af als pedagoog, terwijl degenen die het programma Jeugdstudies afronden afstuderen binnen Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen.Master's in de orthopedagogiekDit programma overlapt enigszins de masteropleiding Klinische Kinder-, Gezins- en Educatieve Studies (Nederlands: Orthopedagogiek), maar onderscheidt zich door een bredere, meer sociaal georiënteerde interdisciplinaire kijk op pedagogiek. Je studeert af als pedagoog en verwerft de NVO-registratie als algemeen pedagoog. In tegenstelling tot het programma in Clinical Child, Family and Education Studies, concentreer je je niet op klinische kwesties, diagnostiek of afwijkend gedrag vanuit een op behoeften gebaseerd perspectief, maar op pedagogiek als een breder maatschappelijk georiënteerd veld. Deze master onderscheidt zich ook van de master Clinical Child, Family and Education Studies door de zogenaamde community-aanpak. Naast aandacht voor de rol van professionals en beleid, richt het programma zich op de rol van de samenleving in opvoeding en onderwijs. Kritische analyse van het maatschappelijke debat typeert ook deze masteropleiding.Doel van het programmaDeze master stelt je in staat om jezelf te ontwikkelen tot een academische professional. Je leert praktische problemen theoretisch en empirisch analyseren, evalueren en oplossen. Je studeert af als pedagoog en verwerft de NVO-registratie als algemeen pedagoog.