Master in Geschiedenis van Politiek en Samenleving

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

GEBRUIK HISTORISCHE INZICHTEN OM PROBLEMEN VAN DE HUIDIGE DAG OP TE LOSSEN

Vormen referenda de democratie in gevaar? Waarom is het zo moeilijk om de wereldwijde economische ongelijkheid te bestrijden? Hoe ziet de toekomst van de verzorgingsstaat eruit? Het masterprogramma Geschiedenis van Politiek en Samenleving biedt u een grondig inzicht in de historische wortels van de belangrijkste politieke en maatschappelijke kwesties waarmee politici, journalisten en beleidsmakers zich vandaag bezighouden.

Je bestudeert de historische ontwikkeling van democratie, burgermaatschappij, burgerschap en economische ongelijkheid in een internationaal vergelijkend perspectief. Het programma richt zich grotendeels op de 19e en 20e eeuw en heeft een interdisciplinaire benadering: je combineert historisch onderzoek met concepten en verklaringen afgeleid van de sociale wetenschappen.

Als student ontwikkel je nieuwe academische vaardigheden en perspectieven: je leert hoe je vergelijkende onderzoeksmethoden gebruikt en hoe je langetermijnontwikkelingen kunt analyseren. Door stages, training en betrokken begeleiding biedt het masterprogramma ook een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. Op deze manier trainen we u als historicus die kennis uit het verleden kan gebruiken om hedendaagse problemen te helpen verklaren en oplossen.

TAAL VAN INSTRUCTIE

De kerncursussen van het programma worden alleen in het Engels aangeboden. Voor de andere vakken kunnen studenten kiezen tussen cursussen in het Nederlands en Engels.

DEELTIJD

Met de parttime-optie kun je het voltijdse programma over twee jaar voltooien in plaats van één.

NA HET AFSTUDEREN

Na het afronden van hun studie volgen veel afgestudeerden een loopbaan die zich bezighoudt met actuele politieke en maatschappelijke kwesties, bijvoorbeeld als onderzoekers of beleidsmakers in publieke of semipublieke organisaties, bij NGO's, in de bedrijfswereld of in de media. Er zijn verschillende banenmarktsegmenten waar mensen nodig zijn die verleden, heden en toekomst met elkaar kunnen verbinden: medewerkers die helpen de toekomst vorm te geven door inzicht te geven in de oorsprong van de hedendaagse samenleving.

MOGELIJKE VOORUITZICHTEN

Er zijn een aantal banenmarktsegmenten waar mensen nodig zijn die verleden, heden en toekomst met elkaar kunnen verbinden: medewerkers die helpen de toekomst vorm te geven door inzicht te geven in de oorsprong van de hedendaagse samenleving. Bijvoorbeeld:

  • Beleidsmakers in de publieke sector (nationale overheid en lagere niveaus) of bij semi-publieke organisaties: werknemers die kunnen adviseren over zaken als politieke structuren, sociale relaties en economische ontwikkelingen.
  • Onderzoekers en adviseurs bij belangrijke overlegbureaus op deze gebieden, zoals het Nederlands Instituut voor Sociaal Onderzoek of de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, of parlementaire assistenten voor politieke partijen.
  • Onderzoeksjournalisten en consultants in media- of bedrijfsgemeenschappen, met het oog op sociale kwesties en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

PROFESSIONELE LOOPBAANS

Hieronder vindt u voorbeelden van banen waarvoor een expert in de politieke geschiedenis is vereist.

  • Eline Huizinga werkt als een programma-secretaris voor de nationale fraude-task force (ministerie van Veiligheid en Justitie). Het doel van de Nationale Fraude Task Force is om fraude met overheidsmiddelen te voorkomen en te bestrijden. Om dit doel te bereiken, maakt het bureau gebruik van een aantal maatregelen, van het herzien van regelgeving tot het meewerken aan onderzoeken.

Andere alumni van het programma werken als:

  • Beleidsmedewerker bij het EU- en Externe Betrekkingensteam van de Schotse regering
  • Stagiair bij het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken
  • Politiek redacteur bij het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken
  • Adviseur bij Transitiepartners, een organisatie die gemeenten ondersteunt bij veranderingen in het sociale domein
  • Consultant bij Wallaart
  • Redacteur en planningsmedewerker bij het tv-nieuwsprogramma EditieNl

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder