Master in Europese governance

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De masteropleiding European Governance onderzoekt dringende zorgen waarmee Europa vandaag wordt geconfronteerd:

 • Hoe beheren we migratiestromen naar Europa?
 • Hoe kunnen we financiële markten reguleren?
 • Hoe kan Europa de overgang maken naar een groene economie en duurzame vormen van energie?
 • Zullen hervormingen in verzorgingsstaten de economische groei bevorderen, en zo ja, hoe pakken we deze hervormingen dan aan?
 • Wat zijn de opkomende patronen van inlichtingenuitwisseling en wetshandhaving in de context van Europees grensoverschrijdend politieoptreden?
 • Zijn Europese landen door de EU meer op elkaar lijken en homogener?
 • Verbindt de EU ons als gelijken of ondermijnt de democratie?

Dit zijn enkele van de belangrijkste vragen waarmee Europa vandaag wordt geconfronteerd. Elke vraag omvat activiteiten op lokaal, nationaal en Europees niveau en vereist inzicht in de vakgebieden economie, recht en openbaar bestuur. De interdisciplinaire masteropleiding European Governance zal je de kennis en vaardigheden bijbrengen om deze vragen te beantwoorden en passende antwoorden te formuleren op de uitdagingen die ze opleveren. Ons programma bereidt je voor op het omgaan met en werken in het kader van Europese governance - zowel in Brussel als thuis.

Leef en studeer in twee verschillende Europese locaties

De Master in European Governance is een uniek double-degree-programma dat wordt aangeboden in samenwerking met Masaryk University (Brno, Tsjechië), de University of Konstanz (Duitsland) en University College Dublin (Ierland). Als student in dit programma studeer en woon je op twee verschillende Europese locaties. Dit betekent dat studenten tijdens het eerste jaar van de master studeren aan een van de partneruniversiteiten (Masaryk University Brno, University of Konstanz, University College Dublin). Hierna komen alle studenten voor het tweede jaar van hun opleiding naar Utrecht. Hierdoor kunt u Europese governance vanuit twee verschillende perspectieven ervaren in de context van een unieke persoonlijke ervaring.

Double Degree

Succesvolle afgestudeerden ontvangen twee masterdiploma's, één van elke universiteit, waarin staat dat het diploma in samenwerking tussen de universiteiten is voltooid. De twee graden zijn als volgt gelijk aan de mastergraad in de landen van de vier partneruniversiteiten:

 • Brno (Tsjechische Republiek): Magistr / Magistra (Mgr)
 • Konstanz (Duitsland): Master of Arts (Ma)
 • Dublin (Ierland): Master of Science (MSc)
 • Utrecht (Nederland): Master of Science (MSc)

Na het afstuderen

Je ontwikkelt de vaardigheden om complexe problemen van Europees bestuur vanuit meerdere perspectieven te analyseren, waaronder economie, recht, politieke wetenschappen en openbaar bestuur. Je leert ook abstracte kennis en theorie toe te passen op praktische problemen door middel van casestudy's, simulaties en beleidsgerichte onderzoeksprojecten. De uitdagende cursusinhoud leert je om academische kennis te gebruiken om complexe problemen in verschillende contexten en vanuit verschillende perspectieven te analyseren en op te lossen. Deze vaardigheid biedt een breed scala aan banen bij lokale, regionale en nationale overheden; EU-instellingen; andere Europese organisaties; non-profit en for-profit organisaties; en adviesbureaus die zich bezighouden met kwesties van Europese governance.

Carriere vooruitzichten

De unieke combinatie van expertise binnen de faculteiten van de deelnemende universiteiten biedt een geweldige kans in deze uitdagende internationale masteropleiding. Het biedt u een gedegen academische opleiding die u voorbereidt op professionele functies in een reeks organisaties:

 • Lokale, regionale en nationale overheden, die in toenemende mate in een Europese context werken.
 • EU-instellingen, zoals de Europese Commissie en EU-agentschappen.
 • Andere internationale organisaties die in Europa werken.
 • Non-profitorganisaties die worden geconfronteerd met vraagstukken van Europees bestuur.
 • Bedrijven waarvan het regelgevingskader grotendeels wordt bepaald door processen van Europees bestuur.
 • Adviesbureaus.

Op weg naar een professionele carrière

Afgestudeerden van het programma verwerven doorgaans banen op academisch niveau in particuliere organisaties of organisaties met een publieke functie, in functies zoals beleidsadviseur, consultant, onderzoeker of manager bij een onderzoeks- of adviesorganisatie:

 • Beleidsadviseur bij een nationaal ministerie, overheidsinstantie of EU-instelling
  Als beleidsadviseur ontwikkel en / of implementeer je beleid. Dit vraagt om het analyseren van beleidsproblemen, het praten met stakeholders en politici en het bedenken van effectieve en haalbare oplossingen.
 • Een lobbyist voor een belangengroep op EU-niveau
  Lobbygroepen proberen de besluitvorming van de EU te beïnvloeden door hun lidmaatschap of missie te vertegenwoordigen. Als lobbyist verzamel je informatie over nieuwe ontwikkelingen, praat je met besluitvormers op Europees en nationaal niveau en bespreek je de strategie met de leden van je organisatie.
 • Consultant
  Als consultant werk je samen met klanten om hen te helpen de problemen waarmee ze worden geconfronteerd te begrijpen en op te lossen.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder