Master in Europese governance

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Over

Het masterprogramma European Governance onderzoekt de dringende problemen waarmee Europa vandaag geconfronteerd wordt:

 • Hoe beheren we migratiestromen naar Europa?
 • Hoe kunnen we financiële markten reguleren?
 • Hoe kan Europa de overgang maken naar een groene economie en duurzame vormen van energie?
 • Zullen hervormingen in verzorgingsstaten de economische groei bevorderen, en zo ja, hoe pakken we deze hervormingen dan aan?
 • Wat zijn de opkomende patronen van inlichtingenuitwisseling en wetshandhaving in de context van Europees grensoverschrijdend politieoptreden?
 • Zijn Europese landen door de EU meer op elkaar lijken en homogener?
 • Verbindt de EU ons als gelijken of ondermijnt de democratie?

Dit zijn enkele van de belangrijkste vragen waar Europa vandaag voor staat. Elke kwestie omvat activiteiten op lokaal, nationaal en Europees niveau, en elk vereist inzicht op het gebied van economie, recht en openbaar bestuur. De interdisciplinaire masteropleiding European Governance zal je voorzien van de kennis en vaardigheden om deze vragen te beantwoorden en om gepaste antwoorden te formuleren op de uitdagingen die ze vormen. Ons programma bereidt u voor op het omgaan met en werken in het kader van Europese governance - zowel in Brussel als thuis.

Leef en studeer in twee verschillende Europese locaties

De Master in European Governance is een uniek programma van twee graden dat wordt aangeboden in samenwerking met Masaryk University (Brno, Tsjechië), de Universiteit van Konstanz (Duitsland) en University College Dublin (Ierland). Als student in dit programma studeer en leef je op twee verschillende Europese locaties. Dit betekent dat studenten gedurende het eerste jaar van de master studeren aan een van de partneruniversiteiten (Masaryk University Brno, University of Konstanz, University College Dublin). Hierna komen alle studenten voor het tweede jaar van hun opleiding naar Utrecht. Hierdoor kunt u Europees bestuur ervaren vanuit twee verschillende perspectieven in de context van een unieke persoonlijke ervaring.

Double Degree

Succesvolle afgestudeerden ontvangen twee masterdiploma's, één van elke universiteit, waarin staat dat het diploma in samenwerking tussen de universiteiten is voltooid. De twee graden zijn als volgt gelijk aan de mastergraad in de landen van de vier partneruniversiteiten:

 • Brno (Tsjechische Republiek): Magistr / Magistra (Mgr)
 • Konstanz (Duitsland): Master of Arts (Ma)
 • Dublin (Ierland): Master of Science (MSc)
 • Utrecht (Nederland): Master of Science (MSc)

Na het afstuderen

Je ontwikkelt de vaardigheden om complexe problemen van Europese governance te analyseren vanuit meerdere perspectieven, waaronder economie, rechten, politieke wetenschappen en openbaar bestuur. Je leert ook om abstracte kennis en theorie toe te passen op echte problemen door case studies, simulaties en beleidsgerichte onderzoeksprojecten. De uitdagende cursusinhoud zal je trainen om academische kennis te gebruiken om complexe problemen in verschillende contexten en vanuit verschillende perspectieven te analyseren en op te lossen. Deze vaardigheidsetting biedt een breed scala aan banen in lokale, regionale en nationale overheden; EU-instellingen; andere Europese organisaties; organisaties zonder winstoogmerk en winstoogmerk; en adviesbureaus die zich bezighouden met kwesties van Europees bestuur.

Carriere vooruitzichten

De unieke combinatie van expertise binnen de faculteiten van de deelnemende universiteiten biedt een spannende kans in dit uitdagende internationale masterprogramma. Het biedt u een gedegen academische opleiding die u voorbereidt op professionele functies in een aantal organisaties:

 • Lokale, regionale en nationale overheden, die in toenemende mate in een Europese context werken.
 • EU-instellingen, zoals de Europese Commissie en EU-agentschappen.
 • Andere internationale organisaties die in Europa werken.
 • Non-profitorganisaties die worden geconfronteerd met kwesties van Europees bestuur.
 • Bedrijven waarvan het regelgevingskader grotendeels wordt bepaald door processen van Europees bestuur.
 • Adviesbureaus.

Op weg naar een professionele carrière

Afgestudeerden van het programma verwerven meestal academische banen in particuliere organisaties of organisaties met een publieke functie, werkend in posities zoals beleidsadviseur, consultant, onderzoeker of manager bij een onderzoeks- of consultancyorganisatie:

 • Beleidsadviseur bij een nationaal ministerie, overheidsinstantie of EU-instelling

Als beleidsadviseur zult u beleid ontwikkelen en / of implementeren. Dit vereist het analyseren van beleidsproblemen, het praten met belanghebbenden en politici en het bedenken van effectieve en haalbare oplossingen.

 • Lobbyist voor een belangenorganisatie op EU-niveau

Lobbygroepen proberen de besluitvorming in de EU te beïnvloeden, wat hun lidmaatschap of missie vertegenwoordigt. Als lobbyist verzamel je informatie over nieuwe ontwikkelingen, praat je met besluitvormers op Europees en nationaal niveau en bespreek je de strategie met de leden van je organisatie.

 • Consultant

Als consultant werkt u samen met klanten om hen te helpen problemen die zij tegenkomen te begrijpen en op te lossen.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder