Master in Econometrie en Operations Research: Supply Chain Management

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Overzicht

Supply Chain Management is een specialisatie van het masterprogramma Econometrics and Operations Research.

In een onderling verbonden wereld werken organisaties steeds meer samen om hun diensten efficiënt aan klanten te verdelen. Dit vereist de integratie van verschillende sleutelprocessen binnen organisaties. De specialisatie Supply Chain Management voorziet u van expertise op het gebied van supply chains, evenals de geavanceerde kwantitatieve methoden en tools van optimalisatie, die u nodig hebt om supply chain-processen effectief te ontwerpen, implementeren en beheren.

De kernvakken van dit programma zijn gericht op berekening met een solide basis in de wiskunde. Hiermee kunt u een breed scala aan modellen en oplossingsmethoden onder de knie krijgen en nieuwe methoden ontwerpen en analyseren die van toepassing zijn op nieuwe situaties.

Logistiek is het oudste toepassingsgebied van optimalisatie. Supply Chain Management is de meest geavanceerde en tegenwoordig een van de meest relevante onderwerpen op dit gebied. Cursussen in supply chain management en een case study illustreren een schat aan praktische situaties waarin de onderzoeksmodellen en -methoden die je hebt geleerd, kunnen worden toegepast of aangepast aan het specifieke probleem. Je kunt in teams werken en communiceren met mensen die geen expert zijn in operationeel onderzoek. Je leert hoe je de resultaten van je onderzoeken kunt rapporteren, zowel in academische als zakelijke omgevingen.

Supply chain management en logistiek, in het algemeen, blijft operationeel onderzoek voorzien van nieuwe en uitdagende onderzoeksvragen en is een belangrijk deel van de arbeidsmarkt voor de afgestudeerden van ons programma.

Studieprogramma

Vier verplichte ECO-cursussen van 6 EC:

 • Combinatorische optimalisatie
 • Stochastische gradiënttechnieken in optimalisatie en leren
 • Operations Research Case study
 • Behavioral Operations Research

Twee 6 EC-cursussen over supply chain management:

 • Operation en Supply Chain Management
 • Supply Chain Execution
 • Geografische Informatie Systemen
 • Transporteconomie

Eén gratis keuzevak van 6 EC

Scriptie (18 EC): een diepgaand onderzoek naar een uitdagend onderwerp uit logistiek en supply chain management, mede onder toezicht van een onderzoeker van de afdeling Logistiek en een onderzoeker van de Operations Research-groep.

De eenjarige master stelt de student in staat om een dubbele graad te behalen door het te combineren met het tweede jaar van een ander nauw verwant tweejarig masterprogramma, zoals Toegepaste Wiskunde, Computerwetenschappen, Technische Bedrijfskunde of Business Analytics.

Carriere vooruitzichten

Deze specialisatie is ideaal voor u als u een managementrol wilt vervullen bij de exploitatie van wereldwijde supply chains voor een productie- of servicebedrijf, of voor een logistiek adviesbureau.

Bijna al onze alumni hebben leidende posities in de bedrijven waar ze werken. Dit is te danken aan hun analytische uitmuntendheid, versterkt door de wiskundige benadering van dit masterprogramma.

Jaarlijkse statistieken verzameld door Elsevier laten zien dat al vele jaren afgestudeerden van een master in Econometrics en Operation Research behoren tot degenen met het hoogste beginsalaris in Nederland. Als gevolg van de breedheid van het onderwerp Operations Research, zijn afgestudeerden in bijna elke bedrijfstak en samenleving gewild.

Een beoordeling van meer dan 100 studenten die een master in Econometrics and Operations Research hebben gedaan, laat zien dat ze werk vonden in management, financiën, consulting, logistiek en academische wereld. Typische posities zijn een supply chain manager, management consultant voor logistieke bedrijven, Operations Research-consultant, business analist, kwantitatieve analist, software engineer, een industrieel ingenieur.

Tijdens je studie zijn er genoeg sociale activiteiten georganiseerd door onze studentenvereniging, zodat je je toekomstige collega's leert kennen. Na het voltooien van je master, maak je deel uit van onze bloeiende alumni-community.

Afgestudeerden in Operations Research zijn zeer gewenst in de industrie en de samenleving. Meer dan 25% van onze studenten vindt al een positie tijdens hun masterstudie en bijna allemaal vinden ze een positie binnen 3 maanden na hun afstuderen. Volgens een studie van Elsevier is het gemiddelde bruto maandinkomen van afgestudeerden van Operations Research en Econometrics in hun eerste jaar ongeveer € 3.300.

Waarom VU Amsterdam ?

Ons onderzoeksteam heeft een brede, internationaal gerenommeerde expertise, waarmee we geavanceerde modellen en methoden uit het hele spectrum van Operations Research kunnen aanbieden. Naast topwetenschappers, huisvest ons team twee captains of international consultancy in een toonaangevend consultancybedrijf van Operations Research, waarvan de oprichter en directeur.

De onderzoekers en docenten Logistiek en Supply Chain Management van de VU Amsterdam hebben een achtergrond in operationeel onderzoek en spreken de taal van optimalisatietheorie. In de kerncursussen krijgt u praktische ervaring met het omzetten van de modellen en methoden die u leert of het ontwerpen van uzelf in praktische code.

Deze master in Econometrics and Operations Research is het enige programma in zijn soort in de mooie en opwindende stad Amsterdam, een belangrijk Europees zakencentrum. Het Career Services-kantoor van de faculteit ondersteunt u met een reeks workshops en individuele coaching in uw transitie naar de arbeidsmarkt.

Toelating met een internationale graad

We verwelkomen elke student met een grote interesse in het oplossen van optimalisatieproblemen op het gebied van Supply Chain Management, Financiële Engineering, Data Science, of elk ander gebied waar wiskundige optimalisatie een sleutelrol speelt bij het nemen van beslissingen. Naast extreem gemotiveerd te zijn, moeten studenten voldoen aan de hier vermelde toelatingseisen.

Toelatingseisen

Het masterprogramma Econometrics and Operations Research, track Operations Research, staat open voor studenten met een universitair bachelordiploma dat een grondige kennis van wiskunde biedt. Daarnaast moet je met succes de cursussen hebben gevolgd en literatuur hebben gestudeerd met betrekking tot de kern van dit programma, bestaande uit (of equivalenten van):

 • Stochastische modellering
  • SM Ross, Inleiding tot waarschijnlijkheidsmodellen, Academische pers, 2009
 • Operations-onderzoek en deterministische optimalisatie
 • HA Taha, Operations Research: An Introduction, Prentice Hall, 2010, hoofdstuk 1-12 of
 • FS Hillier en GJ Lieberman, Introduction to Operations Research, McGraw-Hill, 2005 (8e druk). Hoofdstukken 1-12

Naast deze kerncursussen, zijn de toelatingsvereisten dat de kandidaat cursussen op het gebied van lineaire algebra, waarschijnlijkheidstheorie, analyse en statistiek heeft gevolgd op het niveau van onze Bachelor EOR. De niveaus van deze cursussen worden aangegeven door de volgende boeken:

 • Lineaire algebra:
  • DC Lay, lineaire algebra en zijn toepassingen, Addison-Wesley, 2013
 • Waarschijnlijkheids theorie:
 • SM Ross, A First Course in Probability, Pearson, 2013
 • Analyse:
 • JM Howie, Real Analysis, Springer, 2001
 • Statistieken:
 • JA Rice, Mathematical Statistics and Data Analysis, Duxbury Press, 2006 of G. Casella en RL Berger, Statistische gevolgtrekking, Cengage Learning, 2008

Verder is het belangrijk dat studenten ervaring hebben met optimalisatie en numeriek programmeren in bijvoorbeeld Python, R, Matlab, Java of C / C. Als u gecertificeerde examenresultaten kunt laten zien voor cursussen in operaties onderzoek en wiskunde zoals hierboven vermeld, bent u toelaatbaar voor de master. De gelijkwaardigheid wordt beoordeeld door de toelatingscommissie.

Neem voor meer informatie over deze cursus contact op met Dr. RA Sitters: rasitters@vu.nl.

Engelse taalvaardigheid

De toelatingscommissie wil de nadruk leggen op de intensiteit van het programma: het lezen van wetenschappelijke artikelen en schrijfblaadjes zal een belangrijk onderdeel zijn, alles in een zeer hoog tempo. Je Engelse taalvaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk, zijn erg belangrijk in dit programma. Omdat je vaak zult moeten communiceren met je medestudenten en je zult samenwerken met en voor internationale bedrijven.

VU Amsterdam vereist dat alle aanvragers een Engelse toets afleggen. U kunt zich al online aanmelden zonder de testresultaten. We adviseren u om zo snel mogelijk een testdatum te plannen. Hieronder vindt u de minimum Engelse testscores voor het programma:

IELTS (academisch):

 • Minimale algemene score 6,5
 • Minimale score spreekt 6,5
 • Minimum score luisteren 6,5
 • Minimale score schrijven 6,0
 • Minimale score 6,0

TOEFL:

 • Op papier gebaseerde test 580
 • Internet-gebaseerde test 92-93

Cambridge Engels:

 • Cambridge Proficiency Exam A, B, C
 • Cambridge Advanced examen A, B, C

De Vrije Universiteit Amsterdam biedt de TOEFL ITP Engelstalige vaardigheidstoets. De test wordt aangeboden door het VU Taalloket. U kunt meer informatie vinden en u aanmelden voor deze test op www.taalloket.nl

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to 23,00 ... Lees meer

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to 23,000 students from all over the world. Students and staff of 122 nationalities create a dynamic international academic community. The University distinguishes itself in research and education through four interdisciplinary themes: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World and Governance for Society. Lees Minder