Master in Eco-sociaal ontwerp

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Stel ons een vraag op WhatsApp

Het 2-jarige praktijkgerichte en transdisciplinaire masterprogramma is een educatief kader voor ontwerpers die willen bijdragen aan duurzamere, veerkrachtiger en eerlijkere toekomst - zowel lokaal als translokaal.

Eco-Social Design gaat niet alleen over meer eco-efficiënte producten en diensten, maar streeft naar toekomstgerichte manieren van productie, consumptie en leven - voor duurzame economieën en culturen. Op basis van deze algemene doelstellingen en waarden wordt het ontwerpen van producten, ruimtes, processen, interactieve applicaties en transmediacommunicatie opgevat als een geïntegreerde taak. Design wordt opgevat als een katalysator voor verandering.

Met uw projecten probeert u de problemen van vandaag effectief te benaderen door (co-) concrete praktijken en visies voor morgen te ontwerpen. U wordt aangemoedigd om te experimenteren met bestaande en opkomende werkwijzen voor samenwerking en co-creatie. Het overkoepelende doel is om een goed leven voor iedereen aan te moedigen! - mensen, andere levende wezens over de hele planeet nu en in de toekomst.

Holistisch denken als basis voor effectief ontwerp

Je leert instrumenten te gebruiken van uiteenlopende ontwerppraktijken en onderzoek gecombineerd met perspectieven en competenties afgeleid van sociale wetenschappen en economie, en van sectoren zoals bedrijfsleven, activisme, technologie en ambacht. Dit stelt u in staat om uw manieren te ontwikkelen om complexe vraagstukken te benaderen met reflectie, creativiteit en pragmatisme.

Je hebt de mogelijkheid om je persoonlijke focus te bepalen, door te kiezen wat je wilt verdiepen binnen de rijke set ontwerpdisciplines en wetenschappen die in de opleiding worden aangeboden.

In een oogopslag

  • Degree-klasse: LM-12
  • ECTS-credits: 120
  • Duur van de cursus: 2 jaar
  • Cursussen worden gegeven in: Engels
  • Beschikbare plaatsen: 30 EU 4 niet-EU
  • Campus: Bozen-Bolzano
  • Collegegeld: € 1.347,50 per jaar

Het studieaanbod als een arena

Tijdens het eerste semester doe je een project vanuit een bepaalde lokale en provinciale context. Het doel is om een gedeelde basis te creëren voor team / groepswerk dat je voorbereidt op complexere projecten, om inspiratie te stimuleren en om je landing in unibz en de omgeving van Bozen-Bolzano te vergemakkelijken. Het is ook een gelegenheid om kennis te maken met het diverse netwerk van studenten, docenten en externe partners.

In het tweede semester ontwikkel je een autonoom project, in teams of individueel, samen met door jou gekozen externe partners. Tijdens de studie selecteer je cursussen uit de gebieden 'Observeren, analyseren en toepassen' en 'Maken en ingrijpen'. De eerste bieden u theoretische grondslagen, kritisch denken en methoden uit de sociale en economische wetenschappen. Door dit laatste leer je hoe je tools en technieken kunt gebruiken voor je creatieve werk als ontwerper.

Ervaren ontwerpers, met verschillende specialisaties, zullen u ondersteunen bij de ontwikkeling van uw project langs twee lijnen: object-ruimte-diensten en communicatie-interactie-diensten. De cursus Design Research ondersteunt uw projectontwikkeling en leert basisbenaderingen en methoden van het veld. Alle andere cursussen die u kiest, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van uw project. Als je je studieplan verder wilt uitbreiden, kun je kiezen voor vakken van andere faculteiten.

In het derde semester doe je onderzoek door ontwerp en creatieve experimenten naar een onderwerp naar keuze dat fungeert als basis voor je afstudeerproject. De geïntegreerde cursus in Design Research zal met name nuttig zijn in dit semester. Dit ontwikkelingsproces gaat vergezeld van de 'Master Colloquia', waarin u uw onderhanden werk bespreekt met docenten en met experts van buiten de universiteit.

In het vierde en laatste semester richt je je op je afstudeerproject inclusief een uitgebreide schriftelijke scriptie.

In het vierde en laatste semester richt je je op je scriptieproject en de bijbehorende scriptie.

Faciliteiten en studieomgeving

De ruime en zonnige ateliers zijn open ruimtes voor creatieve ontwikkeling en samenwerking. Hier werk je in teams aan je projecten, in constante uitwisseling met andere studenten en de docenten. Supervisie en constant overleg met experts en stakeholders is een cruciaal onderdeel van dit studieprogramma.

Onze uitstekend uitgeruste werkplaatsen bieden een breed scala aan technologieën voor uw ontwerpwerk, zoals werkplaatsen voor hout, metaal, kunststof, materialen, digitale modellering, gips- en matrijzenbouw, oppervlaktebehandeling, afdrukken (scherm, tampon en hoge druk), papier en boekbinden, fotografie, video en toegang tot de Fab Lab BITZ.

Supervisie en constant overleg met experts en stakeholders is een cruciaal onderdeel van dit studieprogramma.

Carrièremogelijkheden

De MA Eco-Social Design ondersteunt studenten bij het uitvinden en co-ontwikkelen van de professionele praktijk die bij hen past en bij de realiteit, uitdagingen en mogelijkheden van vandaag.

De verscheidenheid aan banen in het traditionele ontwerpdomein is al zeer breed en blijft zich uitbreiden. Eco-Social Design biedt de mogelijkheid om uw eigen ontwerpbureau op te zetten, te werken voor interdisciplinaire ontwerpbureaus en / of samen te werken met partners die zich inzetten voor ecologische, sociale en politieke vooruitgang, zoals NGO's, stichtingen en openbare instellingen, burgergroepen, coöperaties en sociale ondernemingen. De groeiende markt van biologische, milieuvriendelijke en ethische producten en diensten, de deeleconomie en andere innovatieve 'alternatieve economieën' creëren opkomende gebieden voor werkkansen voor onze afgestudeerden. Community Economies and Commoning bieden bijvoorbeeld spannende contexten om bij te dragen aan en te profiteren van nieuwe manieren van werken, produceren en consumeren.

Toepassing

Om toegelaten te worden tot de cursus, moet je bewijzen dat je een B2 in het Engels hebt.
Als je geen officiële taalcertificering hebt, kun je een taalexamen afleggen aan onze universiteit.

Selectiecriteria

Portfolio, de hoofdlijnen van een projectvoorstel * en een interview.

* schets van een hypothetisch projectvoorstel waaraan je je zou kunnen voorstellen om een semester aan te werken. Het formaat is maximaal twee A4-pagina's, ingediend als pdf. De belangrijkste punten van uw projectvoorstel moeten beknopt, duidelijk en aantrekkelijk worden uitgelegd. U kunt vrij de stijl en de manier kiezen om deze omtrek te presenteren (tekst, afbeeldingen, afbeeldingen, enz.)

Stel ons een vraag op WhatsApp

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The Free University of Bozen-Bolzano is located in one of the most fascinating European regions, at the crossroads between the German-speaking and Italian economies and cultures. Its trilingualism in ... Lees meer

The Free University of Bozen-Bolzano is located in one of the most fascinating European regions, at the crossroads between the German-speaking and Italian economies and cultures. Its trilingualism in teaching and research, its high level of internationalization as well as an ideal study environment guaranteed by its excellent facilities are some of the reasons why Unibz regularly reaches top positions in national and international rankings. Lees Minder