Master in Brain and Cognition

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

In een unieke leeromgeving onderzoek je cognitieve en emotionele processen in de hersenen.

Erasmus University

Het leerplan Psychologie bestaat uit een reeks modules of cursussen. Elke cursus behandelt een specifiek psychologisch thema. Alle activiteiten die u tijdens deze cursus onderneemt, zoals lezingen, tutorials, praktische vergaderingen en opdrachten, zijn gerelateerd aan dit thema. De masteropleiding bestaat uit drie cursussen waarin je de onderwerpen van de specialisatie Brain and Cognition en een cursus statistiek gaat bestuderen.

In het tweede semester, vanaf februari, voer je een empirische studie uit en schrijf je je masterproef. Klik op een van de cursussen in het onderstaande programma-overzicht om de cursusbeschrijvingen te bekijken.


Het curriculum kan worden gewijzigd. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

leerplan

 • Blok 1
  • Cognitieve en affectieve neurowetenschap
  • Praktische Neuroimaging
 • Blok 2
 • Taal en hersenen
 • Praktische elektrofysiologie
 • Blok 3
 • Concept en categorieën
 • Praktische programmeerexperimenten
 • Blok 4
 • Toegepaste multivariate data-analyse
 • Praktisch toegepaste multivariate data-analyse met SPSS
 • Blok 5-8
 • Onderzoeksvoorstel en proefschrift

Leermethode

Probleemgestuurd onderwijs

Problem-Based Learning (PBL) is een methode die gebaseerd is op het idee dat de student een actieve rol speelt in het leerproces (studentgericht onderwijs). Het gaat niet om lesgeven met het doel van informatieoverdracht (zoals het geval is in traditionele onderwijssystemen). In plaats daarvan is het doel om de actieve deelname van de student aan kleine onderwijsgroepen te stimuleren. Vaak is het niet de leraar die het studiemateriaal uitlegt, maar de studenten zelf.

Deze studentgerichte benadering komt voort uit de constructivistische visie op leren die stelt dat de beste manier om met informatie om te gaan is om actief kennis te construeren in plaats van het passief te consumeren.

Met Probleemgestuurd Leren, heb je een aantal collectieve lezingen waarbij studenten naar hun docenten luisteren. De tutorials vormen de kern van de PBL-methode. Tijdens de tutorials zoeken studenten naar informatie die ze vervolgens in kleine groepen bespreken. De student gebruikt zijn of haar eigen kennis als basis voor het verwerven van nieuwe kennis. Gemiddeld zijn er twaalf contacturen per week. Deze tijd is verdeeld over lezingen, kleine groep tutorial meetings en praktische training. Studenten besteden een groot deel van hun tijd aan zelfstudie en het oplossen van het probleem (individueel of in groepen). De meeste studenten spenderen ongeveer 40 uur per week aan hun studie.

Waarom Master Brain en Cognition studeren

Je krijgt theoretische en methodologische kennis en vaardigheden om vragen met betrekking tot hersenfuncties en cognitief-emotionele processen aan te pakken. De training omvat huidige theorieën en geavanceerde onderzoeksmethoden, zoals gedragstaken, eye-tracking, EEG, fMRI en geavanceerde statistieken.

Waar gaat deze specialisatie over?

We worden naar een denkbeeldige wereld getransporteerd als we een verhaal lezen door alleen naar zwarte markeringen op een wit vel papier te kijken. We kunnen snel beslissen of een dier een kat of een hond is, ook al hebben we nog nooit een bepaald dier gezien. Wanneer iets in onze omgeving bedreigend lijkt, richten we ons automatisch op de beweging en vorm in plaats van op de kleur en andere details.

Geheugen, taal, categorisatie en emotie zijn allemaal cognitieve functies. Geavanceerde en theoretisch gemotiveerde experimentele studies kunnen een beter begrip van de manier waarop de hersenen werken tijdens het uitvoeren van deze functies mogelijk maken.

Het menselijk brein heeft een immense capaciteit om informatie te verwerken en de buitenwereld te vertegenwoordigen. Als psychologen die dit vakgebied bestuderen, stellen we kritische vragen. Een voorbeeld van zo'n kritische vraag is: hoe zijn de verschillende hersenstructuren betrokken bij de verwerking van emoties, acties, taal en concepten? Door biologische en cognitieve perspectieven op het functioneren van de hersenen te combineren, kunnen we proberen deze vraag te beantwoorden.

Waarom studeren aan dit masterprogramma in Rotterdam?

 • Dit is een intensief programma.
 • Probleemoplossend werken en werken in kleine groepen zijn sleutelelementen in dit programma.
 • Dit eersteklas programma biedt een grondige voorbereiding op een carrière in het onderwijs, het bedrijfsleven of onderzoek.

Waarom studeren in Rotterdam?

Welkom bij de alt = "Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), een hoog aangeschreven onderzoeksuniversiteit in de stad Rotterdam, Nederland.

alt = "De Erasmus Universiteit werd opgericht in 1913. De universiteit is internationaal erkend vanwege zijn uitgesproken sociale oriëntatie in onderwijs en onderzoek.

alt = "Erasmus Universiteit Rotterdam. Laat het gebeuren.

Carrièremogelijkheden voor Master Brain and Cognition

Afgestudeerden van dit programma hebben posities gevonden in de academische wereld, zowel in Nederland als in het buitenland. Daarnaast werken afgestudeerden in onderzoeksposities in de gezondheidszorg, de industrie en in de administratie.

De specialisatie Brain and Cognition bereidt je voor op een succesvolle carrière in de academische wereld of de industrie. Afgestudeerden van ons programma hebben posities gevonden in de academische wereld, zowel in Nederland als in het buitenland (bijvoorbeeld het VK of Australië), maar ook in de industrie en in de administratie, werkend als, bijvoorbeeld, beleidsadviseurs.

Factsheet samenvatting

 • Officiële naam CROHO: Psychology
 • Programmanaam: Brain and Cognition
 • Instructietaal: Engels
 • Type: Master
 • Duur: 1 jaar
 • Locatie: Campus Woudestein, Rotterdam
 • Collegegeld (2019-2020):
  • € 2.083 (wettelijke verplichting)
  • € 11.900 (Institutionele kosten: EER / EU studenten)
  • € 14.900 (Institutionele kosten: NIET-EER / EU studenten)
Laatst bijgewerkt op May 2020

Over de school

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS ... Lees meer

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS, and two research institutes RISBO and DRIFT are linked to the faculty. Our education is small-scale and based around Problem Based Learning (PBL). Being connected to the professional field is another characteristic of our study programmes. Lees Minder