Master in Bioinformatics

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Wil jij betrokken zijn bij de ontwikkeling van de zorg en geneeskunde van morgen? De multidisciplinaire masteropleiding Bioinformatics combineert biologie met IT-tools afkomstig uit de informatica. Je krijgt de mogelijkheid om grote biologische datasets te verwerken, organiseren en analyseren, waarmee je bijdraagt aan het begrip van (bijvoorbeeld) ziekteprogressie en hoe patiënten reageren op medische behandelingen.

Over het programma

Het doel van deze opleiding is om je een scala aan specialistische vaardigheden op het gebied van bio-informatica bij te brengen. Daarnaast ontwikkel je je vermogen om zelfstandig problemen op te lossen, te plannen, analyses uit te voeren en resultaten te verzamelen, te verwerken en kritisch te evalueren. Op het gebied van bio-informatica ga je cursussen volgen die zich richten op onderwerpen als bio-informatische algoritmen, programmeren, grootschalige data-analyse en bio-informatisch onderzoek en ontwikkeling. Daarnaast voer je een afstudeeropdracht uit op het gebied van bioinformatica. Je studie combineert colleges met laboratoriumwerk in een IT-omgeving. Je leert over verschillende geautomatiseerde tools voor het verzamelen en analyseren van gegevens uit onderzoeksprojecten en biologische experimenten, evenals verschillende methoden voor de analyse van (bv.) DNA-sequenties en genexpressiegegevens.

Deelcursussen in het studieprogramma

Dit is een eenjarige opleiding en het eerste semester omvat vier cursussen. De eerste twee cursussen zijn Concepts and Methods of Bioinformatics and Bioinformatical Analysis with Perl. Deze cursussen bieden zowel een brede inleiding in het vak als een basiskennis in programmeren en algoritmeontwikkeling. Ze worden gevolgd door Bioinformatical Analysis met R en The Bioinformatical Research Process. Bioinformatical Analysis met R introduceert de R-programmeertaal en de statistische analyse van grootschalige biologische gegevens. Het Bioinformatical Research Process omvat een serie seminars die inzicht geven in relevant onderzoek. Dit vormt tevens een voorbereidende cursus voor het afstudeerproject. Het tweede semester staat in het teken van het afstudeerproject, waarin je een relevant onderzoeksprobleem formuleert en ermee werkt.

Carrièremogelijkheden

De arbeidsmarkt binnen de bioinformatica is volop in ontwikkeling. In lijn met de snel toenemende toegang tot nieuwe biologische gegevens, is er een overeenkomstige toename in de behoefte aan gekwalificeerde bio-informatici. Er zijn posities beschikbaar binnen biowetenschappelijke bedrijven, waaronder farmaceutische bedrijven. Afhankelijk van wat je in je basisstudies hebt gestudeerd, zou je bijvoorbeeld kunnen werken als moleculair bioloog door bioinformatische methoden toe te passen, of als bioinformaticus die nieuwe bio-informatische methoden en tools ontwikkelt.

Mogelijkheden voor verdere studie

Na succesvolle afronding van deze opleiding mag je doorgaan met een onderzoeksprogramma in bio-informatica.

Onderzoek binnen dit vakgebied

Het onderzoek op het gebied van bio-informatica vordert snel. Dit kan worden onderverdeeld in de ontwikkeling van nieuwe bioinformatische tools en de toepassing van tools voor de analyse van biologische data. Voor de onderzoeksgroep van de University of Skövde betreft het momenteel belangrijkste onderzoeksgebied de identificatie van biomarkers. De groep voert bioinformatische studies uit op het gebied van stamceldifferentiatie.

Toelatingseisen

Voorwaarde is een bachelordiploma (gelijk aan een Zweedse bachelordiploma) in moleculaire biologie, biomedische geneeskunde of informatica. Een andere vereiste is het bewijs van bekwaamheid in het Engels, equivalent van studies op hoger secundair niveau in Zweden, bekend als Engelse cursus 6 / Engelse cursus B. Dit wordt normaal gesproken aangetoond door middel van een internationaal erkende test, bijvoorbeeld IELTS of TOEFL of het equivalent daarvan.

Selectie

Toegekende punten.

Taal

De cursussen worden in het Engels gegeven.

Wanneer? Waar? Hoe?

  • Studieperiode: 18 januari 2021 - 16 januari 2022
  • Locatie: Skövde, Campus
  • Het studietempo: 100%
Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

The University of Skövde is a government agency under the Department of Education. The Vice-Chancellor is the head of the agency. The University Board leads the university and is responsible for makin ... Lees meer

The University of Skövde is a government agency under the Department of Education. The Vice-Chancellor is the head of the agency. The University Board leads the university and is responsible for making sure that the agency performs according to official decisions. Lees Minder