Master New Media Journalism (MA)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Deeltijdstudies gericht op digitale journalistiek, crossmediale contentproductie en mediamanagement

De toekomst van de journalistiek is digitaal. In de informatiewereld van vandaag groeien de media-genres print, tv en radio en online steeds dichter bij elkaar. Wie in een paar jaar nog succesvol wil werken als journalist - als freelancer of in loondienst - heeft daarom verschillende vaardigheden en competenties nodig. Mediabedrijven moeten de crossmediale productie en multimedia-inhoud onder de knie hebben, kunnen communiceren over alle kanalen en kennis hebben van mediabeheer, mediabeheer en mediatechnologie. Dit alles op basis van het klassieke journalistieke vak, dat meer dan ooit is gebaseerd op methodologisch onderzoek, op gebruikersgerichte contentcreatie in alle vormen van representatie en op de elementaire media-ethiek en mediawetkennis. De Europese genetwerkte cursus New Media Journalism houdt rekening met al deze vereisten. Het buitenschoolse masterprogramma biedt concrete perspectieven voor de deelnemers om de actuele journalistiek vorm te geven en de verandering van de digitale media onder de knie te krijgen.

Doelgroep en inhoud van het programma

De buitenschoolse studierichting New Media Journalism richt zich tot journalistieke medewerkers van allerlei soorten mediabedrijven die werken op het gebied van print, tv, radio en online. Ook worden freelance journalisten benaderd die hun diensten via meerdere kanalen of vooral digitaal willen aanbieden, evenals medewerkers van online bureaus en online serviceproviders met journalistieke gerichte aanbiedingen. Daarnaast is het programma zinvol en interessant voor medewerkers van mediabedrijven die niet expliciet in de journalistiek werken, maar verantwoordelijk zijn voor online / digitale verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld op het snijvlak van mediaproductie, mediaontwerp en mediabeheer.

De studie geeft praktische en academische kennis weer in de volgende vakgebieden en werkgebieden:

  • crossmediale journalistiek in print, tv en radio, en met name online journalistiek,
  • Media en media management,
  • crossmediale contentproductie, multimedia en redactioneel management,
  • internationale mediawetgeving, met name auteursrechten en contractenrecht,
  • internationale mediasystemen en media-ethiek.

Een grafisch overzicht van de studie-inhoud, waarin de respectieve officiële modulebeschrijvingen zijn gekoppeld, is te vinden onder Modules | Programma-inhoud.

Masterdiploma van de universiteit van Leipzig

Het programma is een gezamenlijk aanbod van de Leipzig School of Media (LSoM), de universiteit van Leipzig en drie andere gerenommeerde journalistieke opleidingsinstellingen. Deelnemers zijn de Academie voor Journalistiek in Hamburg, de Board of Trustees voor Journalism Education in Salzburg en de MAZ - Swiss Journalism School in Lucerne.

De deelnemers studeren tijdens de vier semesters op alle locaties in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Na succesvolle afronding kent de Universiteit van Leipzig de internationaal erkende academische graad "Master of Arts" en een masterdiploma toe. Het diploma geeft recht op een doctoraat. De website van de Universiteit van Leipzig bevat ook de officiële studiedocumenten, dwz studie- en examenregelingen en regels voor de beoordeling van geschiktheid.

Extra-beroepsvorm van de studie

Het masterprogramma is opgevat als een extra-beroepsaanbod. Een keer per maand volgen studenten gedurende drie achtereenvolgende dagen (meestal van donderdag tot zaterdag) klaslessen op de vier studiedomeinen. Tussen de face-to-face afspraken blijven studenten hun beroep uitoefenen. Op deze manier kan wat u hebt geleerd onmiddellijk in de praktijk worden toegepast. In het geval van zelfstudie worden studenten ondersteund via de online campus, die de mogelijkheid biedt voor e-learning. Het gehele leer- en leerproces van de LSoM is gebaseerd op een uitgebreid blended learning-concept om de voordelen van het integreren van face-to-face en zelfstudie optimaal te benutten. Lees meer over de studierichting.

Afgestudeerden van de opleiding in het portret

Tobias Köpplinger heeft de opleiding New Media Journalism succesvol afgerond. Lees een portret van hem onder de kop "Gefascineerd door de mogelijkheden van multimediajournalistiek".

Of het nu gaat om data-journalistiek, hyperlokale journalistiek of crossmediale strategieën - de onderwerpen van de masterproeven in het masterprogramma New Media Journalism dekken het hele beroepenveld. Op deze pagina vindt u een selectie van afstudeerscripties.

Hoe verliepen andere afgestudeerden het na het afstuderen? Welke loopbaanpaden heb je gevolgd? En: heeft de studie zijn vruchten afgeworpen? Afgestudeerden van de opleiding hebben ons verteld hoe hun loopbaan zich ontwikkelde na het afstuderen.

Onder Verwijzingen vindt u ook koppelingen naar enkele projecten uit het programma.

Honoraria, financiering en beurzen

Het collegegeld voor de master New Media Journalism bedraagt ​​€ 3.850 per semester. In totaal bedragen de kosten voor het vier semester studie 15.400 euro. De kosten voor gemaakte examenkosten van 670 Euro worden apart in rekening gebracht.

Als non-profit onderwijsinstelling wil LSoM niet profiteren. Het collegegeld vloeit direct naar het onderwijs en staat garant voor gerenommeerde docenten uit de wetenschap en de praktijk.

In ons servicegebied hebben we uitgebreide informatie verzameld over de financiering van onze aanbiedingen. We geven studenten onder meer een vroegboekkorting van 10 procent als ze zich eind maart aanmelden voor het LSoM en hun studiecontract eind april ondertekenen. Het collegegeld is ook vrijgesteld van btw.

Het LSoM schrijft ook regelmatig beurzen, soms in samenwerking met partners. Om op tijd over dergelijke inschrijvingen te weten te komen, abonneert u zich op onze e-mailnieuwsbrief of bezoekt u regelmatig de website van LSoM of sociale mediakanalen.

Begin van studies, toelatingseisen en toepassing

De opleiding New Media Journalism start jaarlijks voor het wintersemester. Kandidaten moeten voldoen aan de volgende toelatingseisen:

  • Universitair diploma.
  • Bewijs van werkervaring van meestal minder dan een jaar.
  • Als een niet-moedertaalspreker: voldoende, dat is verifieerbaar, kennis van de Duitse taal.

Zelfs niet-Duitse universitaire graden worden erkend; Alleen in uitzonderlijke gevallen moeten aanvragers met een universitair diploma hun kennis van wetenschappelijke methodologie aantonen of deze verwerven tijdens het eerste semester.

Het aantal studieplaatsen per jaar is beperkt tot 15, om optimale begeleiding en kwaliteit van het onderwijs te garanderen. Aanvragen worden op elk moment door LSoM geaccepteerd. U vindt informatie over de benodigde aanvraagdocumenten, de proeve van bekwaamheid en de sluiting van het contract, evenals het aanvraagformulier op de aanvraagpagina.

Hebben we uw interesse gewekt?

Neem dan op elk moment contact met ons op. We adviseren u graag.

Je kunt het programma natuurlijk ook als gaststudent leren kennen. We organiseren graag een individuele repetitiedag met u in de Media Campus Villa Ida in Leipzig of op de NMJ-locaties in Hamburg, Salzburg en Luzern.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Gemeinnützige Gesellschaft für akademische Weiterbildung.

Gemeinnützige Gesellschaft für akademische Weiterbildung. Lees Minder