Ma in de Afrikaanse literatuur

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Dit programma biedt studenten met een gespecialiseerde opleiding in de Afrikaanse diaspora en intellectuele en literaire geschiedenis. Gegeven door vooraanstaande figuren in het veld, het programma inducts studenten in de kern van theoretische debatten en nieuwe benaderingen in het veld tijdens het gebruik van de Afrikaanse literaire materiaal om resituate en kritiek belangrijke trends als wereldliteratuur en postkoloniale theorie die uitgaat van de Anglo-Amerikaanse wereld. Voortbouwend op Johannesburg als de nieuwe intellectuele centrum van het continent, het programma trekt deelnemers uit heel het continent en daarbuiten. Sinds haar oprichting onder Es'kia Mphahlele in de vroege jaren 1980, heeft de afdeling van de Afrikaanse literatuur een cohort van afgestudeerden die posities in het hele Afrikaanse academie en andere delen van de wereld hebben genomen geproduceerd.

Voordelen van het programma

 • Gegeven door vooraanstaande figuren in het veld
 • Levendige student gemeenschap getrokken uit het hele continent
 • Gelegenheid om werk te presenteren op graduate seminars en conferenties
 • Steun voor uitmuntend onderzoek werk te publiceren
 • Mogelijkheid om deel te nemen in het bruisende culturele en intellectuele leven in Johannesburg

Curriculum Outline / Modules onderwezen

 • Kritische benaderingen van Afrikaanse literatuur
 • Afrikaanse populaire media en de Novel
 • Verhalen van de Indische Oceaan
 • Hedendaagse trends in de Afrikaanse literatuur
 • Geheugen, Geweld en Vertegenwoordiging
 • Het schrijven van Slavernij in de Afrikaanse wereld
 • Boek Geschiedenis in Afrika

Sluitingsdata

Normaal 31 augustus voor internationale kandidaten en 30 september voor Zuid-Afrikaanse aanvragers, maar onder bepaalde omstandigheden we laat toepassingen kunnen accepteren. Kandidaten voor de scriptie-enige optie moeten contact opnemen met de afdeling voorafgaand aan de aanvraag van de toelating.

Afrikaanse populaire media en de Novel Zoals vele eerdere studies hebben aangetoond, heeft de Afrikaanse roman vaak voortgekomen uit een achtergrond van populaire media zoals kranten, tijdschriften, magazines, brochures, populair novelettes, films, televisie, populair drama, brieven, populaire religieuze media en ga zo maar door. Als een recente studie zegt "Kortstondige gedrukte publicaties hebben geholpen om de literaire creativiteit te stimuleren door het aanbieden van reguliere verkooppunten voor korte fictie." Deze media bieden vaak de mogelijkheid om stilistische innovatie en generieke experimenten die vervolgens informeert de meer 'canonieke' romans die naar voren komen. Meer recent ook, dit gebied van de populaire culturele productie die de mondelinge straddles en de schriftelijke had het onderwerp van groeiende academische onderzoek geweest, mede omdat het in deze zone dat het grootste deel van de Afrikaanse culturele activiteit plaatsvindt.

Deze experimenten met genre in populaire fictie zijn ook een manier van verbeelden en spreken om een ​​nieuw publiek en het publiek. De genetische innovatie van populaire fictie in Afrika is vaak ook een manier van het verstrekken van narratieve uitdrukking aan nieuwe vormen van ervaring. Door veel aandacht voor de vormen van populaire fictie, deze cursus is gericht op de prejudiciële vragen over de vorming van het lezen publiek in Afrika te verhogen. Deze doelgroepen zijn op hun beurt vaak vastgebonden met krachtige etnische, raciale, gender, religieuze en regionale identiteiten en de cursus zal vragen hoe deze identiteiten interactie met de ideeën en opvattingen van de officiële cultuur.

Kritische benaderingen van Afrikaanse literatuur

De waardering van de Afrikaanse literatuur is een site van intens debat, omdat de internationale bekendheid van Afrikaanse Studies en Literatuur in de jaren '50 en '60 geweest. In deze cursus zullen de studenten laten kennismaken met een scala aan debatten die kenmerkend was voor de moderne ontwikkeling van de Afrikaanse literaire kritiek. Net zo centraal in ons onderzoek zal de behoefte aan de samenvloeiing van de Afrikaanse literaire kritiek en gelijktijdige ontwikkelingen in het discours van de Afrikaanse geschiedenis, politiek, economie, sociologie en cultuur te registreren zijn. Hoewel de nadruk tijdens de cursus zal zijn op het verkennen van de theoretische posities, moet seminar presentaties van de argumenten onderzocht met empirische onderzoeken van teksten met betrekking tot de thema's, vraagstukken van esthetiek ter discussie te integreren.

Canonical Schrijvers en de post-koloniale ervaring in Afrika

De algemene studie van de Afrikaanse letterkunde in de universiteiten heeft de neiging zich te richten op canonieke teksten als Things Fall Apart, Gods Bits of Wood, De Beautyful Ones zijn nog niet geboren en zo verder door vooraanstaande Afrikaanse schrijvers als Achebe, Ngugi, Soyinka, Sembene en Armah . Echter, de meeste cursussen richten zich vooral op de vroege werken van deze schrijvers. Weinig aandacht is besteed aan hun meer recente werken. Deze cursus beoogt een verschuiving van de focus te maken door te proberen om een ​​aantal van de meer recente werken van deze canonieke schrijvers ontdekken.

Het doel van de cursus is om zowel de formele strategieën en eventuele nieuwe inzichten die deze schrijvers bieden in hun recente werken te onderzoeken. De nadruk zal liggen op hoe de schrijvers omgaan met de post-koloniale ervaring in Afrika en hoe inderdaad, ze opnieuw enkele van de kwesties die in hun eerdere teksten. Aangezien de meeste van de schrijvers hebben ook getheoretiseerd literair en sociaal-culturele kwesties in Afrika, zal een deel van hun kritische essays naast hun creatieve werken te lezen, in het bijzonder op de MA-niveau. Tot slot, hoewel Nuruddin Farrah en Hama Tuma zijn over het algemeen niet beschouwd als canonieke schrijvers, ze worden hier geïntroduceerd grotendeels omdat ze brengen voor Afrikaanse literatuur een heel ander perspectief op het postkoloniale debat in Afrika en deels omdat ze uit de Hoorn van Afrika, een gebied dat voldoende aandacht heeft gekregen in de literaire beurs.

De geschiedenis van het Boek

Het gebied van de geschiedenis van het boek is wint terrein als een belangrijk domein van onderzoek voor de laatste twee decennia. Als een domein van onderzoek, heeft de geschiedenis van het boek een lange en indrukwekkende traditie van de wetenschap geproduceerd. In de woorden van Chartier, heeft zijn belangrijkste focus is drieledig: om "de tekst, het materiële object waarop zij uitstraalt, en de handeling die hij grijpt" begrijpen. Dit drieluik van zaken heeft een rijke archief van het onderzoek gevraagd in alle aspecten van de materialiteit van het boek en de invoer voor de sociale en esthetische betekenis van de teksten.

Deze cursus zal de studenten aan de brede debatten te voeren op het gebied van de geschiedenis van het boek. Deze discussies worden onderzocht met betrekking tot de bestaande materiaal op de geschiedenis van het boek in Afrika. Aangezien dit is een ontwikkelende gebied, de cursus zullen de studenten presenteren met een opwindende kans om betrokken te raken in innovatief onderzoek geworden.

Hedendaagse trends in de Afrikaanse literatuur

In de afgelopen twee decennia is er de opkomst van een afzonderlijke 'derde generatie' van Afrikaanse schrijvers, waaronder figuren als Dangarembga, Okri, Couto, Vassanji, Gurnah, Hove, Abani, Adichie, Isegawa, Tuma, Wainaina, Mpe, Duiker, Oyeyemi is geweest Laing, Bandele-Thomas enzovoort. In thema, stijl en inhoud, dit cohort is onderscheiden van de 'klassieke' schrijvers van de canon en de neiging tot het nemen van zaken die naar voren zijn gekomen in andere 'postkoloniale' literatuur. Deze verschuiving in de literaire nadruk is gepaard gegaan met een verschuiving in kritieke focus en veel Afrikaanse literaire theorie wordt nu gedomineerd door verschillende vormen van 'postkoloniale' theorie. Deze cursus zal de werken van de 'derde generatie' van de schrijvers te lezen door de lenzen van de recente kritische theorie.

Verhalen van de Indische Oceaan

Deze module is bedoeld om de mate waarin de Indische Oceaan kan worden beschouwd als een sociale, economische, juridische en culturele arena te onderzoeken. De module brengt deze onderwerpen met het oog op het begrijpen van hun bredere gevolgen voor de toekomst van Zuid-Afrika in de Indische Oceaan.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Wits is strategically located in Johannesburg, a world class city, with countless opportunities for students and staff to engage with and present solutions that will contribute to our country's knowle ... Lees meer

Wits is strategically located in Johannesburg, a world class city, with countless opportunities for students and staff to engage with and present solutions that will contribute to our country's knowledge-base and build our future. With its more than 130 000 graduates in its 91-year history, Wits has made and will continue to make its mark nationally and internationally. Lees Minder