MSc in ruimtelijk informatiebeheer

Algemeen

2 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Milieubescherming, routeplanning, rampenbeheer en nog veel meer

Sinds GPS, mobiele telefoons en internet een integraal en noodzakelijk onderdeel van het dagelijks leven zijn geworden, kan de rol van geografische informatiesystemen (GIS) niet meer worden betwist. Een overvloed aan desktop-, web- en mobiele applicaties verwerken geodata en geo-informatie, waardoor een breed scala aan applicaties mogelijk is. Milieubescherming, routeplanning, rampenbeheer, misdaadanalyse, verzameling van geodata of demografie zijn slechts enkele voorbeelden van de cruciale rol die ruimtelijke informatie in ons leven speelt.

Er is meer vraag naar GIS-experts dan ooit tevoren

De masteropleiding "Spatial Information Management" (SIM) richt zich op een aantal gespecialiseerde gebieden binnen geo-informatica, namelijk natuurlijke gevaren en risicobeheer, analyse van site-potentieel, infrastructuurplanning, waterbeheer of verkeerssimulatie en -modellering. Dit programma helpt om lerenden 'ruimtelijk bewust' maken en de expertise verder ontwikkelen die nodig is om te concurreren op de internationale arbeidsmarkt. Onnodig te zeggen dat GIS-experts meer vraag hebben dan ooit tevoren. Door project- en probleemgericht leren passen studenten de theorie van GIS toe en de vaardigheden die zijn geleerd van het werken met GI-technologieën tot praktische toepassingen.

125785_photo-1462726625343-6a2ab0b9f020.jpg
NASA / Unsplash

Profiel

De masteropleiding 'Spatial Information Management' is een tweejarig afstudeerprogramma dat studenten kwalificeert voor een breed scala aan carrières op verschillende gebieden van GIS. Afgestudeerden van "Spatial Information Management" bieden snelle, up-to-date en nauwkeurige integratie, analyse, simulatie en visualisatie van de relevante ruimtelijke situatie aan belanghebbenden en besluitvormers.

De SIM-faculteit heeft een uitgebreid netwerk opgebouwd met de gemeenschap van GIS-professionals en verbindt haar studenten met spraakmakende instellingen voor onderzoek, ontwikkeling en academici. Met toegepast onderzoek voor het oplossen van echte problemen als de kern van effectief onderwijs, volgt hieruit dat de meeste afstudeerprojecten worden uitgevoerd in samenwerking met partners in het openbaar bestuur, de academische wereld en de private sector. Studenten kunnen hun interesses nastreven door een van de drie specialisatiegebieden te kiezen: Environmental Monitoring & Security Management, Geo-informatica of Spatial Technology Management. SIM blijft op de hoogte van ontwikkelingen in GIScience en relevante vakgebieden door bijvoorbeeld vooraanstaande wetenschappers en jonge onderzoekers uit te nodigen voor het 'GI Research Colloquium' waar lezingen worden gegeven over actuele onderwerpen, variërend van het omgaan met big data of geovisuele analyse tot open source software-oplossingen of sensoren op drones.

Kwalificatievereisten

Engineering & IT is een ongelooflijk boeiend vakgebied van toegepaste wetenschappen. Dit gebied kenmerkt zich vooral door creativiteit, innovatie en design. Engineering & IT is ook een gebied dat zich snel ontwikkelt, cruciaal voor de economische ontwikkeling van een regio.

De studenten van de School of Engineering & IT moeten sterke punten aantonen op de volgende gebieden:

 • Technisch inzicht
 • Redenerend vermogen
 • Goed Engels, wiskunde en computervaardigheden
 • creativiteit
 • Enthousiasme voor innovatie

143314_SIM.jpg© FH Kärnten / Hofmann

Belangrijkste leerresultaten

Afgestudeerden van het Master Degree Program Ruimtelijk Informatiebeheer kunnen:

 • Als GI-applicatiespecialist zelfstandig een ruimtegerelateerd probleem analyseren en specifieke vraagstukken oplossen met gebruikmaking van bestaande geodata en methoden.
 • Digitale geografische gegevens technisch correct integreren in administratieve en bedrijfsprocessen.
 • Conceptueel en formeel modelleren.
 • Beheer de selectie, integratie en toepassing van de nieuwste technologieën.
 • Bereken en beheer onafhankelijk GI-projecten.
 • Interdisciplinaire benaderingen toepassen in de internationale en binnenlandse omgeving.

Baan en carrière

De ontwikkeling van ruimtelijke scenario's opent een hele nieuwe wereld van professionele kansen. Er is veel vraag naar hooggekwalificeerde experts met de kennis en vaardigheden waarin we trainen en die nodig zijn om oplossingen te vinden voor de uitdagingen van onze tijd. Dergelijke uitdagingen zijn onder meer de toenemende dreiging veroorzaakt door terrorisme, het tekort aan natuurlijke hulpbronnen, verkeersopstoppingen of het bewaken van de gezondheid van ouderen. Om deze redenen hebben onze afgestudeerden uitstekende en opwindende internationale carrièremogelijkheden - binnen een breed spectrum van toepassingsgebieden, zoals:

 • Natuurlijk gevarenbeheer
 • Hulpprogramma's planning en optimalisatie van elektrische, energie- en telecomnetwerken
 • Watervoorziening en waterinformatiebeheer
 • Verkeerssimulatie en modellering
 • Regionale en lokale planning
 • Locatiegebaseerde diensten
 • Publieke deelnaming
 • Gezondheid en menselijke dienstverlening
 • Beveiligings- en inlichtingendiensten
 • Beheer van milieuhulpbronnen
 • Verkoop- en technologiemarketing
Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

Since its inception, the Carinthia University of Applied Sciences (CUAS) has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs ... Lees meer

Since its inception, the Carinthia University of Applied Sciences (CUAS) has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs of the CUAS and intensive cooperation with industry and science, CUAS students are sure to have a future-oriented education on the pulse of the time. Lees Minder
Feldkirchen in Kärnten , Klagenfurt , Villach , Spittal an der Drau + 3 Meer Minder