MSc in ontwerp

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Ben je benieuwd hoe het is om te studeren aan LiU? Neem deel aan een praatje over hoe het is om te wonen en studeren op onze campussen in Zweden. We bieden het hele jaar door gratis webinars en opnames voor zowel toekomstige als toegelaten studenten. Klik hier voor meer informatie!

Bekijk het webinar - oktober 2019

 • Start: herfst 2020
 • Plaats van studie: Linköping
 • Niveau: tweede cyclus
 • Toepassing code: LIU-91129

Dit programma biedt een op een studio gebaseerde, interdisciplinaire benadering van ontwerp, waarbij maatschappelijke uitdagingen worden aangepakt. Gevestigde en innovatieve ontwerpconcepten zijn opgenomen in een unieke samenwerkingsopstelling op campussen.

Bedrijven, organisaties en overheidsinstanties staan voor steeds complexere uitdagingen die een innovatieve aanpak vereisen. Verwacht wordt dat het gebied van design steeds vaker antwoorden zal geven en vooruitgang zal helpen boeken. Het doel van dit programma is om gekwalificeerde en zelfverzekerde ontwerpers op te leiden die deze complexe contexten kunnen betreden, een leidende rol kunnen spelen en samen duurzame oplossingen kunnen creëren.

We bereiken studenten met verschillende achtergronden, niet noodzakelijkerwijs met eerdere academische ontwerpkwalificaties, maar met uitstekende ontwerpmogelijkheden en een verlangen om ontwerp te ontwikkelen dat verder gaat dan specifieke materialen en disciplines.

Houd er rekening mee dat dit programma een multi-campus opzet heeft, met cursussen aangeboden in Linköping en Norrköping, evenals via blended learning.

Theoretische cursussen en studiowerk

Dit programma bevat gevestigde en innovatieve ontwerpconcepten in een unieke interdisciplinaire opstelling. Studiocursussen vormen de ruggengraat van het programma en vormen de basis voor het werken met maatschappelijke uitdagingen. De uitdagingen worden jaarlijks gedefinieerd, variërend van voedselverspilling en beschaving tot nomadisch welzijn.

Theoretische cursussen en ontwerpprojecten lopen naast studiowerk. Je ontwikkelt generieke ontwerpvaardigheden en kennis van ontwerpfacilitering, co-ontwerp en creatieve praktijken en ontwerpgeschiedenis. Je leert over ontwerpen en veranderen, en hoe je van ontwerp een strategische praktijk maakt die is ingebed in organisaties. Projecten worden uitgevoerd in groepen met gemengde competenties, soms met studenten van andere programma's, op campussen met gemengd leren, met behulp van fysieke en digitale middelen. Je zult werken en communiceren met bedrijven, organisaties en ondernemers.

122656_yellow-metal-design-decoration.jpgKaboompics / Pexels

Duurzaamheid, service en visualiteit

Keuzevakken zijn gestructureerd in tracks waarmee je vaardigheden en kennis kunt ontwikkelen binnen een specialiteit.

De huidige aangeboden tracks zijn:

 • Duurzaam design

Ontwerp van duurzame systemen, met bijbehorende bedrijfsmodellen, producten en diensten. Projectgebaseerde verkenning van toekomstige oplossingen die een transitie naar een duurzame samenleving kunnen bevorderen en mensen in staat kunnen stellen om met die systemen te communiceren.

 • Service ontwerp

Ontwerp en innovatie voor de dienstensector, inclusief welzijn en industriële dienstverlening. Mensen betrekken bij ontwerpprojecten en serviceconcepten en sociale innovaties ontwikkelen om de transformatie van werkwijzen en co-creatie van waarde te vergemakkelijken.

 • Visual Media Design

Ontwerp van interactieve visuele omgevingen die verder gaan dan schermen en handheld-eenheden in de richting van verbeterde en meeslepende benaderingen. Studio-gebaseerde verkenning van geavanceerde concepten op het snijvlak van grafisch ontwerp, interactieontwerp en informatievisualisatie.

 • Een toonaangevende universiteit voor ontwerponderzoek

Linköping University is een van de toonaangevende universiteiten voor ontwerponderzoek, met onderzoek van wereldklasse naar ontwerp voor diensten, een ultramoderne faciliteit voor onderzoek naar visuele media en een sterk team dat zich toelegt op ontwerp en duurzaamheid.

Syllabus

De ruggengraat van elk semester is een op uitdagingen gebaseerde studiocursus, waar studenten ontwerpvaardigheden en -kennis toepassen en ontwikkelen om de uitdaging te begrijpen en naar oplossingen toe te werken.

Uitdagingen, zoals voedselverspilling en nomadisch welzijn, variëren per semester en bieden een platform voor samenwerking en betrokkenheid met burgers, bedrijven en organisaties, evenals met andere masterprogramma's.

des_semester1-4.png

Studiocursussen worden ondersteund door een reeks kerncursussen, die momenteel kennisgebieden van Co-design, Design Research Methodologies en Norm-Creativity bestrijken. Met volgcursussen kunt u zich bezighouden met een specifiek kennisgebied. We bieden momenteel de volgende kennisgebieden:

 • Duurzaam design
 • Service ontwerp
 • Visual Media Design

Tijdens het tweede en derde semester heb je ook de mogelijkheid om drie afzonderlijke cursussen te selecteren uit ons brede aanbod van cursusaanbod voor alle faculteiten. Dit geeft je de kans om kennisgebieden te verkennen waar je nieuwsgierig naar bent, of om dieper in een bekend onderwerp te duiken.

Het vierde semester zal voornamelijk bestaan uit het afstudeerproject en je scriptie. Voor je scriptie wordt van je verwacht dat je een individueel project maakt dat bestaat uit praktisch ontwerpwerk en een geschreven onderzoeksstuk.

Aankomende webinar

Webinar - 23 oktober om 11.00 uur (CET, Zweedse tijd)

Ben je benieuwd hoe het is om MSc in Design te studeren aan LiU? Neem deel aan een gratis webinar. Registreer via deze link om informatie te ontvangen over hoe u toegang kunt krijgen tot het webinar.

Registreer u vooraf voor dit webinar

Carrièremogelijkheden

Misschien vindt u werk:

 • Als interactie-ontwerper of productontwerper.
 • Ontwerpen voor service of beleid.
 • In de publieke of vrijwillige sector.
 • Als ondernemer of bij startups.
 • Met initiatieven voor sociale innovatie.
 • In stadsplanning of ontwerp voor duurzaamheid.
 • Op het gebied van communicatie.
 • Met gevestigde industriële actoren die hun innovatieprocessen willen herzien.

Uiteraard kom je ook in aanmerking voor een carrière als Ph.D. student in design.

Toelatingseisen

 • Bachelor diploma. De bachelorgraad (gelijk aan een Zweedse Kandidatexamen) is van een internationaal erkende universiteit.
 • Engels dat overeenkomt met het niveau van het Engels in het Zweeds hoger secundair onderwijs (Engels 6 / B). Dit wordt normaal gesproken bevestigd door middel van een internationaal erkende test.
 • Aanvragers moeten het volgende indienen:
  • Een actueel CV
  • Een goed gestructureerde en geannoteerde portefeuille
  • Maximaal vijf voorbeelden van onafhankelijk geproduceerde stukjes tekst
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

In close collaboration with the business world and society, Linköping University (LiU) conducts world-leading, boundary-crossing research in fields including materials science, IT and hearing. In the ... Lees meer

In close collaboration with the business world and society, Linköping University (LiU) conducts world-leading, boundary-crossing research in fields including materials science, IT and hearing. In the same spirit, the university offers many innovative educational programs, many of them with a clear vocational focus, leading to qualification as, for example, doctors, teachers, economists, and engineers. Lees Minder
Linköping , Norrköping , Linköping , Linköping , Lidingö + 4 Meer Minder