MSc in natuurkunde, röntgen- en neutronenwetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Programma overzicht

Het gebruik van röntgenstralen en neutronen in elementaire en geavanceerde fysica is de afgelopen decennia enorm uitgebreid vanwege hun uitzonderlijke eigenschappen, en Lund herbergt twee van 's werelds beste faciliteiten:' s werelds eerste 4e generatie synchrotron stralingsbron, de MAX IV Laboratorium en de neutronenfaciliteit European Spallation Source (ESS). In dit wereld-unieke MSc-programma bestudeer je de hele keten van röntgen- en neutronenwetenschap: van het creëren van röntgen- en neutronenbundels tot de fundamentele fysica van de interactie van dergelijke bundels met materie en hun toepassing in geavanceerde metingen. methoden.

Je leert hoe röntgenstralen kunnen worden gebruikt om materialen, katalyse en kristalgroei te begrijpen door spectroscopie, diffractie en microscopie, en hoe neutronen kunnen worden gebruikt om eiwitten, supergeleiding en magnetisme te begrijpen. Je leert ook over de geavanceerde elektronen- en protonenversnellers die nodig zijn voor het genereren van röntgenstralen en neutronen. Omdat deze sondes op een breed scala van gebieden worden gebruikt, van archeologie tot geneeskunde, zijn veel onderzoeksprojecten interdisciplinair. De masteropleiding is flexibel en interdisciplinair, met een duidelijke basis in de natuurkunde, en het is mogelijk om theoretische of computationele studies te combineren met experimentele benaderingen.

Als masterstudent word je onderdeel van een levendige onderzoeksgemeenschap, die zich bezighoudt met baanbrekende experimentele en theoretische studies van problemen in materiaalkunde, kwantumfysica en biologie. Het programma omvat een masterproject dat wordt uitgevoerd binnen een van de onderzoeksgroepen. De nabijheid van grootschalige faciliteiten en excellente materiaalwetenschappelijke onderzoeksgroepen biedt uitstekende mogelijkheden voor inspirerende masterproefonderzoeken.

Programmastructuur

Het programma röntgen- en neutronenwetenschap biedt een breed scala aan cursussen. U dient voor elke studieperiode 15 hp (credits) cursussen te kiezen (alle zijn 7,5 hp halftijds cursussen, tenzij anders vermeld). Vergeet niet de cursusvereisten te controleren en neem bij twijfel contact op met de cursusverantwoordelijke.

Tijdens het tweede jaar moet je een masterproject doen dat overeenkomt met 30 ECTS-studiepunten, cursuscode MAXM30.

Twee cursussen zijn verplicht:

 • FYSN21: Quantum Physics in Research and Society
 • FYSN17: Kwantummechanica

Je moet ook minimaal drie van deze vijf nemen (hieronder gemarkeerd met *):

 • MAXM07: Inleiding tot versnellers en vrije elektronenlasers
 • MAXM16: Experimentele methoden en instrumenten voor synchrotronstraling
 • FYST20: Spectroscopie en de kwantumbeschrijving van materie
 • FYST51: Moderne röntgenfysica - diffractie en beeldvorming
 • FYST52: Modern Neutron Science

Aanbevolen cursussen

Herfstsemester - eerste periode:

 • FYSN17: Quantum Mechanics (verplicht)
 • MAXM07: Inleiding tot versnellers en vrije elektronenlasers (*)
 • FYSN21: Quantum Physics in Research and Society (verplicht, ook lente 2)
 • MAXM06: Intro. naar Synchrotron Radiation Based Sciences

Herfstsemester - tweede periode:

 • MAXM16: experimentele methoden en instrumenten voor synchrotronstraling (*)
 • FYSN23: Geavanceerd elektromagnetisme

Voorjaarssemester - eerste periode:

 • FYST51: Moderne röntgenfysica - diffractie en beeldvorming (*)
 • FYST17: moderne experimentele deeltjesfysica
 • MAXM05: versnellers en vrije elektronenlasers
 • FYSN23: Geavanceerd elektromagnetisme

Voorjaarssemester - tweede periode:

 • FYST52: Modern Neutron Science
 • FYSN21: Quantum Physics in Research and Society (verplicht, ook herfst 1e)
 • FYST37: geavanceerde kwantummechanica

Carriere vooruitzichten

Een Master of Science in röntgenstraling en neutronen geeft je de kans om een breed scala aan carrières na te streven. Voorbeelden van carrièremogelijkheden zijn een onderzoeker bij een van de vele bedrijven die röntgenstralen en neutronen gebruiken, PhD-onderzoeken op het gebied van röntgen- en neutronenwetenschap of onderzoekingenieur bij grootschalige faciliteiten. Afgestudeerden van het programma zullen goed gekwalificeerd zijn voor PhD-programma's in de natuurkunde en aanverwante gebieden.

143055_button_more-information-about-study-opportunities-at-our-school.png

Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

Lund is Sweden’s most attractive study destination. The University offers one of the broadest ranges of programmes and courses in Scandinavia, based on cross-disciplinary and cutting-edge research. A ... Lees meer

Lund is Sweden’s most attractive study destination. The University offers one of the broadest ranges of programmes and courses in Scandinavia, based on cross-disciplinary and cutting-edge research. A degree from Lund University is a hallmark of quality both in Sweden and abroad. Lees Minder
Lund , Malmö , Helsingborg + 2 Meer Minder
Ga naar de website van de school