MSc in moleculaire wetenschappen

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

 • Dit programma is bedoeld voor studenten met een achtergrond in moleculaire wetenschappen of aanverwante disciplines
 • Krijg de vaardigheden en theoretische basis van biochemie en gebruik deze inzichten in uw onderzoek
 • Gebruik chemie om moleculaire levenssystemen te begrijpen en ermee te interageren om cellulaire functies te onderzoeken en te wijzigen, nieuwe methoden voor medicijnafgifte te vinden of technologie met één cel te verkennen

Waarom moleculaire wetenschappen studeren aan de Radboud University ?

Het masterprogramma in Molecular Sciences aan de Radboud University staat volgens de QS World University Rankings in de top 100 wereldwijd. Naast onze grote reputatie, is Radboud thuisbasis van meerdere onderzoeksinstituten, waaronder het Institute for Molecules and Materials, het Radboud Institute for Molecular Sciences, het Radboud University Medisch Centrum en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour.

Met al onze instituten van wereldklasse, wordt u omringd door grote geesten, waaronder vier ERC-beurswinnaars.

We promoten een samenwerkingsbenadering bij Radboud en u krijgt de ondersteuning die u nodig hebt om uw eigen onderzoekspassies na te streven, evenals de mogelijkheid om deel te nemen aan multidisciplinaire onderzoeksprojecten, in samenwerking met wetenschappers met een breed scala aan achtergronden op gebieden zoals dier en mens fysiologie, menselijke genetica en ziekte, en moleculaire en cellulaire klinische studies.

Je profiteert ook van het uitgebreide wereldwijde netwerk van Radboud , waardoor je de mogelijkheid hebt om stage te lopen in heel Nederland of in het buitenland.

Wat ga je leren?

Op de Radboud University bieden we een multidisciplinair masterprogramma in Molecular Sciences. Werkend op het raakvlak van chemie, biologie en medische wetenschap, zul je niet alleen de basisprincipes van moleculen en cellen verkennen, maar ook hun rol in gezondheid en ziekte. Deze combinatie van wetenschappelijke onderwerpen vertaald in medische implicaties en oplossingen is uniek in Nederland.

Je betreedt een dynamische onderzoeksomgeving, werkt samen met topwetenschappers, leert over de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied en doet onderzoek in ultramoderne laboratoria.

U kunt kiezen uit een paar specialisaties in antropogenetica, moleculaire biologie, farmacologie, neurobiologie of bio-informatica. Je hebt je persoonlijke tutor die je zal helpen beslissen welke onderwerpen en onderzoeken je moet volgen.

De meeste afgestudeerden gaan promoveren in Nijmegen, een andere Nederlandse universiteit of in het buitenland. Elk jaar hebben onze onderzoeksinstituten een aantal PhD-vacatures. Sommigen vinden een baan als onderzoeker of manager in de farmaceutische industrie, in de particuliere commerciële sector of in onderzoeksorganisaties.

Carriere vooruitzichten

Afgestudeerden van dit programma konden werk vinden als:

 • Onderzoekers aan universiteiten of instituten
 • PhD studenten
 • beleidsmakers
 • consultants
 • BioMedical-professionals

specialisaties

Je kunt kiezen uit specialisaties binnen dit programma:

 • Chemistry of Life

In deze specialisatie zul je chemie gebruiken om het leven op moleculair niveau te begrijpen. Je focust op complexe moleculaire systemen in een biologische context.

 • Moleculaire chemie

Een grondig programma in het hart van de chemie, dat alle stadia van molecuulontwerp tot toepassing omvat. Duik in deze creatieve wetenschap, waar u moleculen met nieuwe biologische of fysische eigenschappen synthetiseert om wetenschappelijke of maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

 • Fysische chemie

Het meeste chemische onderzoek omvat de synthese en karakterisering van nieuwe moleculen. Kortom, een trial and error aanpak. Deze specialisatie gaat nog een stap verder: ze beoogt de eigenschappen van moleculen en materialen fundamenteel te ontrafelen.

 • Science in Society

Wetenschap en technologie hebben een diepgaande invloed op de samenleving, maar het omgekeerde is ook waar: de samenleving vormt een belangrijke manier voor de ontwikkeling van wetenschap en technologie. Deze specialisatie geeft je de middelen om een professionele intermediair tussen wetenschap en samenleving te worden.

 • Wetenschap, management en innovatie

Alle organisaties worstelen met uitdagingen zoals duurzaamheid, gezondheid, energie en IT-beveiliging. Oplossingen vereisen wetenschappers met een analytisch en maatschappelijk inzicht in deze kwesties.

 • Wetenschap en onderwijs

Heb jij een passie voor Moleculaire wetenschappen en interesse in didactiek? Houd je van presenteren en kennis delen? Wil je werken aan je persoonlijke leiderschapsvaardigheden? Science and Education biedt wetenschappelijk en didactisch onderwijs, waardoor je direct na je afstuderen les kunt geven op de middelbare school.

Het programma is als volgt gestructureerd:

 • Twee stages (die elk acht maanden duren en 45 EC waard zijn) die op verschillende afdelingen moeten worden uitgevoerd en elk bestaan ​​uit praktisch onderzoek en een schriftelijk rapport (36 EC), een theoretisch onderdeel (3 EC) en een literatuurthesis (6 EC)
 • Cursussen in overeenstemming met het door u gekozen onderzoeksonderwerp en geselecteerd uit een uitgebreide lijst van cursussen op masterniveau (30 EC)

Toelatingseisen

Als internationale student moet je vooropleiding aan bepaalde eisen voldoen.

1. Een afgeronde bachelor in moleculaire wetenschappen of een gerelateerd gebied.
Je diploma moet gelijk zijn aan een Nederlands universitair diploma, met een adequate multidisciplinaire basis in met name scheikunde en biologie en enkele natuur- en wiskunde. Het Admission Office zal bepalen of een internationale student over de vereiste kennis beschikt om toegelaten te worden. Het Admission Office geeft ook aan of de student specifieke vakken uit de bacheloropleiding moet volgen om mogelijke tekortkomingen te verhelpen.

2. Een achtergrond in onderzoeksmethodologie
Ons programma is gebaseerd op onderzoek, omdat we een academische universiteit zijn en betrokken zijn bij veel internationale onderzoeksprojecten. Daarom is een basisopleiding voor onderzoek vereist.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor toelating tot deze opleiding? Doe onze E-Check en krijg direct inzicht in of u in aanmerking komt: echeck.ru.nl

Taalvereisten

Let op: de taalvereisten voor de masteropleiding in Molecular Sciences verschillen van de algemene taalvereisten.

Om deel te nemen aan het programma, moet u vloeiend Engels spreken, zowel schriftelijk als gesproken. Niet-moedertaalsprekers van het Engels * zonder een Nederlands bachelordiploma of vwo-diploma hebben een van de volgende zaken nodig:

 • TOEFL-score van ≥575 (op papier) of ≥90 (op internet)
 • IELTS-score van ≥6,5
 • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) of Certificate of Proficiency in English (CPE), met een C of hoger cijfer

deadlines

Programma's die starten in september

 • Niet-EER-studenten: 1 april
 • EER-studenten: 1 mei

Kwaliteitslabel

Zowel de Keuzegids Masters als de informatiegids Keuzegids Universiteiten hebben de Radboud University inmiddels uitgeroepen tot de 'Beste Algemene Universiteit' in Nederland.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Over de school

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 r ... Lees meer

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 research university. We offer 11 English-taught Bachelor's programmes and 35 English-taught Master’s programmes with many specialisations which will give you the necessary skills and insights into research and practice within your own subject area. You will benefit from our personal teaching style, our top research institutes, and a green and friendly student city. Lees Minder