MSc in milieu- en infrastructuurplanning

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Vraag je je af hoe steden en stedelijke regio's duurzamer en leefbaarder kunnen worden? Hoe innovatieve beleidsoplossingen voor dringende milieu-, water- en wegeninfrastructuurproblemen te ontwerpen?

Dan past het internationale masterprogramma in Environmental and Infrastructure Planning (EIP) goed bij je. Het programma is uniek in het integreren van drie elementen: (1) de analyse van stedelijke en regionale planningsstrategieën en bestuursbenaderingen voor zeer dynamische en complexe situaties, (2) internationaal vergelijkend onderzoek en leren, en (3) een focus op milieu, water en infrastructuurgerelateerde uitdagingen. Door deze elementen samen te brengen, onderzoekt u beleidsprogramma's voor overstromingsbestendige steden, geïntegreerde wegeninfrastructuuroplossingen en hulpmiddelen voor milieuvriendelijkere stedelijke en regionale ontwikkeling.

Je maakt deel uit van een internationaal klaslokaal met studenten uit verschillende regio's over de hele wereld, waarvan sommigen al ervaring hebben met planningspraktijken. Onze toegewijde medewerkers zullen u uitdagen om real-life planningsproblemen te heroverwegen door concepten zoals zelforganisatie, adaptief vermogen en transitiebeheer te integreren. Door een mix van interactieve lesmethoden, versterkt u uw samenwerking en communicatieve vaardigheden, en uw vermogen om onafhankelijk te werken en te denken.

Als je op zoek bent naar een 2-jarige master, bieden we twee Double Degree-programma's: Development Planning and Infrastructure Management (met ITB Bandung, Indonesië) en Water and Coastal Management (met de Universiteit van Oldenburg, Duitsland). Je kunt EIP ook integreren met onze tweejarige Research Master in Spatial Sciences.

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • EIP is de beste planningsmaster van Nederland, volgens de jaarlijkse enquête van Elsevier Magazine;
 • Stedelijke gebieden en problemen van infrastructuur, milieu en water;
 • Denken (beleidsstrategieën) en doen (praktisch werk aan projecten en plannen);
 • Vergelijk internationale theorie en praktijk;
 • Een programma gekoppeld aan internationale (bijv. AESOP) en nationale (bijv. Ministerie van Infrastructuur en Milieu) instituten;
 • Groningen biedt een breed scala aan Engelstalige cursusopties en faciliteiten.

Programma

Jaar 1

cursussen

 • Vergelijkende onderzoeks- en planningspraktijk (5 EC)
 • EIP: Interactive Workshop (5 EC)
 • Planning Theory (5 EC)
 • Dilemma's in infrastructuurplanning (5 EC)
 • Beperkte keuzevakken: planningsmethoden voor Smart Governance (ID) of project- en programmabeheer (ID) (5 EC)
 • Masterproef milieu- en infrastructuurplanning (20 EC)
 • Reinventing Environmental Planning (5 EC)
 • Transitions in Water Management (5 EC)
 • Keuzevak (5 EC)

In het buitenland studeren

 • Studeren in het buitenland is optioneel

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Extra onderwerp

Bewijs van academisch schrijven.

Taaltest
 • Engels op VWO-niveau
 • Cambridge Certificate of Proficiency in English (A, B or C)
 • Cambridge-certificaat in geavanceerd Engels (A, B of C)
 • Minimaal 6,5 voor het International English Language Testing System (Academische versie) (IELTS). Met een minimum van 6,5 voor luisteren, lezen, schrijven en spreken.
 • Minimaal 90 op de internetversie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
 • Minimaal 580 op de geschreven versie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
 • Minimaal 237 op de interactieve versie van de Test van Engels als vreemde taal (TOEFL)
 • Vrijstellingen: moedertaalsprekers of studenten met een opleiding uit de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland
Vooropleiding Houders van een getuigschrift van de bacheloropleiding Sociale Geografie & Planologie (Sociale Geografie & Planologie) van een Nederlandse universiteit worden verondersteld over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken en worden op basis daarvan eveneens tot de opleiding toegelaten. Toelating is ook mogelijk voor studenten die het 1e jaar van een gerelateerd Double Degree-programma aan de partneruniversiteit hebben afgerond.

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Extra onderwerp Bewijs van academisch schrijven
Taaltest
 • Engels op VWO-niveau
 • Cambridge Certificate of Proficiency in English (A, B or C)
 • Cambridge-certificaat in geavanceerd Engels (A, B of C)
 • Minimaal 6,5 voor het International English Language Testing System (Academische versie) (IELTS). Met een minimum van 6,5 voor luisteren, lezen, schrijven en spreken.
 • Minimaal 90 op de internetversie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
 • Minimaal 580 op de geschreven versie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
 • Minimaal 237 op de interactieve versie van de Test van Engels als vreemde taal (TOEFL)
 • Vrijstellingen: moedertaalsprekers of studenten met een opleiding uit de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland
Vooropleiding Bachelordiploma in ruimtelijke planning, stedelijke / regionale planning, stedelijke / regionale ontwikkeling, milieubeheer, menselijke geografie, ruimtelijke ordening en beheer, openbaar bestuur (* met een focus op ruimtelijke analyse en kwesties, bijvoorbeeld minor gerelateerd aan stedelijke planning of menselijke geografie), landschapsarchitectuur, waterbeheer **, civiele techniek / transporttechniek ** (** met enige basiskennis over beleidsvorming, bijvoorbeeld minder belangrijk in verband met openbaar bestuur, bestuur of beleid).

Taalvereisten

tentamen Minimale score
IELTS algemene band 6.5
IELTS luistert 6.5
IELTS lezen 6.5
IELTS schrijven 6.5
IELTS aan het woord 6.5
TOEFL op papier 580
TOEFL computergebaseerd 237
TOEFL op internet gebaseerd 90

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten

15 augustus 2020

15 januari 2021

15 augustus 2021

01 september 2020

01 februari 2021

01 september 2021

EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

niet-EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time
niet-EU / EER 2020-2021 € 15500 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

De master opent een breed veld van potentiële carrières in zowel het publieke domein als de private sector. Onze afgestudeerden:

 • Werk in regeringen: als beleidsadviseurs bij internationale, nationale, provinciale en lokale kantoren belast met ruimtelijke ordening, transport of waterbeheer.
 • Werk in Consultancy: als projectmanagers nationale en internationale bedrijven in engineering, ontwerp en duurzaamheid.
 • Een eigen bedrijf beginnen of onderzoek doen.

Hoe we uw toekomstige carrière een boost geven

We ondersteunen u bij het ontwikkelen van een rijke set hulpmiddelen en een reflexieve houding waarmee u innovatieve oplossingen kunt creëren voor de duurzaamheid en veerkracht van steden en regio's. We doen dit op verschillende manieren:

 1. Strategische partnerschappen met organisaties in de planningspraktijk: Nationaal Agentschap voor Openbare Werken en Waterbeheer, Witteveen Bos Engineering and Consultancy, Royal HaskoningDHVEngineering, design en projectmanagement;
 2. Gastcolleges, excursies en workshops ingebed in de cursus;
 3. Drie keer per jaar 'Een dag in de planning', met bedrijfsbezoeken;
 4. Excursies en 'Meet-alumni'-evenementen georganiseerd door onze studentenorganisaties;
 5. Twee keer per jaar de Graduate Research Day. Een netwerkevenement om toekomstige werkgevers te ontmoeten.

Het hele jaar door bieden we ondersteuning voor praktische loopbaanvoorbereiding en inzetbaarheidsvaardigheden. Er worden workshops gegeven over leiderschap, sollicitatiegesprekken en hoe je jezelf kunt presenteren.

Onderzoek

De onderzoeksagenda van het Departement Ruimtelijke Ordening en Milieu richt zich op 'Institutionele innovatie en ruimtelijke transformatie', als onderdeel van het onderzoeksprogramma van de faculteit 'naar welzijn, innovatie en ruimtelijke transformatie' (tWIST). Dit thema concentreert zich op de relaties tussen institutionele innovatie (verbeterde beleidsvorming) en ruimtelijke transformatie (veranderende steden en regio's). Wij streven naar:

 • Nieuwe mogelijkheden ontwikkelen om in te grijpen in fysieke en sociale structuren om de kwaliteit van leven te verbeteren.
 • Lopende ruimtelijke transformaties begrijpen en kansen ontwikkelen voor governance-interventie.
 • Om te helpen bij het opzetten van capabele en duurzame regio's, steden en gemeenschappen.

Voorbeelden van onderzoeksprojecten met betrekking tot EIP

'Spelen met stedelijke complexiteit' - Dr. Ir. Katherina Gugerell

Dit onderzoeksproject heeft tot doel het begrip van complexe stedelijke problemen te bevorderen door participatieprocessen te combineren met serious games in een co-locatie. In het bijzonder wil het project onderzoeken hoe spelmechanismen kunnen worden gebruikt om de actorgroep van jonge volwassenen te betrekken bij het nemen van weloverwogen beslissingen die een impact hebben op hun respectieve stedelijke koolstofvoetafdrukken.

'Flood Resilience in Nederland en het Verenigd Koninkrijk' - Steven Forrest

Deze Ph.D. onderzoek analyseert de interacties tussen verschillende actoren op lokaal niveau, en de rollen / verantwoordelijkheden van de lokale staat, het maatschappelijk middenveld en de markt bij overstromingsbestendigheid. Een korte video over de Ph.D. onderzoek is hier te vinden.

'INTENSSS-PA' - Christian Zuidema

Het INTENSSS-PA-project is een door de EU gefinancierd Horizon 2020-project dat de integratie van duurzame energiemaatregelen, landgebruik en technologieën binnen het ruimtelijke en sociaal-economische landschap bestudeert. Het is gericht op het proces van institutionele innovatie dat nodig is voor het ontwikkelen van geïntegreerde plannen voor duurzame energie.

'SMART Campus Zernike Groningen' - Dr. Elen-Maarja Trell

Een onderzoeksproject uitgevoerd in samenwerking met RIO-projecten en de gemeente Groningen met steun van Regio Groningen Assen en Zernike Campus.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder