Hoe kunnen toerisme en klimaatadaptatie onze natuurlijke omgeving vormgeven tot het bloeiende platteland, bloeiende steden en bloeiende steden? En hoe beïnvloeden deze landschappen onze identiteit en samenleving?
Culturele geografie bestudeert de wederzijdse vormgeving van menselijke samenlevingen en onze natuurlijke omgeving tot cultuurlandschappen. Binnen dit programma kun je een track volgen over duurzaam toerisme, of je specialiseren in de governance van klimaatadaptatie. Hoe dan ook, leidt tot een Master of Science-graad.
In de algemene opleiding bestudeer je de wisselwerking tussen plaats en welzijn in regionale ontwikkeling. Je volgt lessen over natuurlijk en cultureel erfgoed, cultuur en identiteit, en mobiliteit en multiculturaliteit. Na een gevorderde training in gegevensverzameling en analysemethoden, voer je zelf veldonderzoek uit naar een van deze onderwerpen, leer je hoe je interventie-effectbeoordelingen uitvoert en schrijf je je masterscriptie.
In 2023 zal de eerste inventarisatie plaatsvinden van de wereldwijde aanpassingsinspanningen in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Om de enorme bestuursinspanningen die nodig zijn te bevorderen, promoten de Global Commission en het in Groningen gevestigde Global Center on Adaptation acht actietrajecten. Door onze specialisatie ontwikkel je de expertise om deze uitdagingen aan te gaan.Waarom deze opleiding in Leeuwarden studeren?Campus Fryslân is de enige faculteit in Nederland die een MSc in Culturele Geografie aanbiedt. Onze specialisatie Climate Adaptation Governance biedt u unieke en relevante perspectieven. De bestuurlijke benadering stelt u in staat waarde toe te voegen aan aanpassingsoplossingen door het broodnodige politieke, economische en financiële inzicht bij te dragen aan technische voorstellen. De inbedding in culturele geografie stelt je in staat om rekening te houden met historische, hedendaagse en toekomstige sociaal-culturele landschappen.OnderzoeksgebiedenHet programma is stevig verankerd in de leerstoelgroepen van Campus Fryslân (CF): Global and Local Governance; Governance en innovatie; en Duurzaam Ondernemen in een Circulaire Economie, evenals de Friese Vlaggenschepen (Governance; Duurzame Economie; Cultuur, Taal en Technologie; en Gezondheid & Voeding). We werken nauw samen met het Cyan Center on Climate Adaptation en het Global Center on Adaptation, waarvan de CEO prof. Patrick Verkooijen een leerstoel in Climate Adaptation Governance bekleedt bij CF.
Bij elkaar genomen, stellen deze enorme kennisbronnen in culturele geografie, duurzaam toerisme en bestuursgerelateerde studies op het gebied van klimaatadaptatie u in staat om te profiteren van bestaande interne expertise en zelfs betrokken te raken bij het nieuwste actuele onderzoek uitgevoerd door uw docenten en facultaire partners.