MSc in infrastructuur en groene steden: beheer van duurzame water-, transport-, energie-, afval- en drainagediensten

Algemeen

2 locaties beschikbaar
Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Studieprogramma

Dit specialisatietraject richt zich op hoe lokale overheden infrastructuur kunnen beheren, financieren en aanbieden om kwaliteitsdiensten te leveren en tegelijkertijd de groene prestaties van de steden te verbeteren. Belangrijke onderwerpen zijn de omschakeling naar een circulaire economie, hernieuwbare energie, groen transport en infrastructuur (inclusief drainage) en sanitaire voorzieningen, en de voorziening van drinkwater.

Het programma Infrastructure and Green Cities is een specialisatietraject binnen de MSc in Urban Management and Development , dat de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot een uniek raamwerk dat steden helpt groener, duurzamer en concurrerender te worden. Dit Green City-concept is ontwikkeld door IHS en beschouwt steden als breed samengesteld uit drie elementen: de gebouwde, natuurlijke en antropogene omgevingen. Dit traject richt zich op de gebouwde omgeving met de nadruk op drinkwater en sanitaire voorzieningen, energie en transport. Daarnaast worden studenten ook voorzien van de financiële instrumenten die nodig zijn om efficiënte en kosteneffectieve infrastructuurnetwerken op te bouwen voor een goede dienstverlening. Naast het verkrijgen van een goede grip op de theorie, passen studenten het ook toe in praktische oefeningen zoals het Cheongyecheon Restoration Project, de ontwikkeling van een businessplan en het plannen van een groene en duurzame stad in een gesimuleerde omgeving.

Cursus Doelstellingen

Aan het einde van de cursus moeten deelnemers in staat zijn om:
 • Beschrijf de rol van infrastructuur bij het groener maken van steden.
 • Identificeer en analyseer de relatie van stedelijke infrastructuur met landgebruik, economische ontwikkeling, investeringen, armoedebestrijding en lokale milieuhygiëne.
 • De rol van infrastructuuractivebeheer bij het leveren van service op een vooraf bepaald niveau begrijpen en analyseren.
 • Pas prestatiebeoordelingsmethoden toe om managementproblemen te identificeren die van invloed zijn op de goede levering van diensten en stel aanbevelingen voor.
 • Gebruik innovatieve modellen en mechanismen voor de financiering van stedelijke infrastructuur om goede diensten te leveren en de groene prestaties van steden te verbeteren.

Hoe is je jaar georganiseerd?

In het eerste en tweede blok deelt het programma cursussen over stedelijke theorie, bestuur, beleid, planning en publiek-private samenwerkingsverbanden, en lokale overheidsfinanciën en -investeringen met de andere specialisatiesporen. Uw opdrachten binnen de cursusmodules, evenals de actieplanningsworkshop, zijn echter altijd track-specifiek. In het derde blok van het programma zijn je cursussen alleen track-specifiek met de mogelijkheid om een extra keuzevak te volgen. In het vierde blok van het programma zul je je onderzoeksvaardigheden versterken door middel van cursussen en workshops voor onderzoeksmethoden en je masterproef schrijven over een onderwerp dat relevant is voor je specialisatietraject. Enkele voorbeelden van onderzoeksonderwerpen worden hieronder vermeld. Andere onderwerpen kunnen ook worden geaccepteerd als ze zijn goedgekeurd door de coördinatoren van het specialisatiespoor en de scriptiebegeleider.

Voorbeelden van scriptieonderzoek
 • Invloed van de werking en het onderhoud van infrastructuur bij het leveren van goede kwaliteitsservice.
 • Effecten van infrastructuurbeheer op het leveren van service van goede kwaliteit en op lokale ontwikkeling.
 • Invloed van groene infrastructuur op de stedelijke groene ruimtes (UGS), met name met betrekking tot de kwantificering van speciale ecosysteemdiensten (ES) van geselecteerde soorten stedelijke groene ruimte (UGS) met behulp van gegevens met hoge resolutie.
 • Invloed van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie op de verbetering van de leefbaarheid van de stad en de prestaties van groene steden.
 • Invloed van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie op de circulaire economie van de bouwsector.
 • Invloed van toegankelijkheid (connectiviteit), groene brandstoffen (elektrische auto's) en intelligente transportmodi op groene stadsprestaties.
Programma Curriculum

Blokken 1 en 2 - oktober tot januari

 • Stedelijke theorie
 • Stedelijk bestuur, beleid, planning en publiek-private samenwerking
 • Lokale overheidsfinanciën en investeringen
 • Actieplanning workshop

Blok 3 - januari tot april

 • Beheer van infrastructuuractiva
 • Duurzame infrastructuur voor Green City Workshop
 • Financieringsinfrastructuur
 • Keuzevak
  • Kiezen van:
  • Steden en migratie
  • Inzicht in internationaal stedelijk beleid: SDG's en de NUA
  • GIS-methoden voor stedelijk onderzoek
  • Gender in stedelijke theorie, praktijk en onderzoek
  • Inclusief slimme steden
  • Stedelijke beleidsanalyse

Blok 4 - april tot september

 • Onderzoeksmethoden en -technieken
 • Stedelijke onderzoekworkshops
 • Veldwerk en masterproef
  • Het onderzoeksproces voor het proefschrift is verdeeld in drie hoofdstappen:
  • Het onderzoeksvoorstel
  • Gegevensverzameling en gegevensvoorbereiding
  • Data-analyse en scriptie schrijven

Waarom MasterInfrastructure and Green Cities studeren

In het licht van de voortdurende stedelijke groei is de behoefte aan steden om groener en duurzamer te worden nog nooit zo dringend geweest. Maar groene steden zijn meer dan esthetische groene openbare ruimtes en verticale tuinen. In werkelijkheid beïnvloeden infrastructuurbeslissingen ook de natuurlijke en antropogene elementen van het groene stadsecosysteem, wat de leefbaarheid en duurzaamheid van steden beïnvloedt. In dit programma behaalt u de kwalificaties om een professional in stadsontwikkeling te worden die gespecialiseerd is in groen stadsinfrastructuurbeheer.

"Het multidisciplinaire karakter van het programma heeft mijn kijk op stedelijke kwesties veranderd en heeft me geholpen deze op een meer realistische manier te benaderen."

Rami Sharaf, Egypte

Alumnus Stedelijk Beheer & Ontwikkeling

Waarom studeren aan IHS, Erasmus University Rotterdam ?

Verdien je MSc-diploma van een top 100-universiteit

Bekend om zijn academische strengheid en hoge kwaliteit van onderwijs, staat de Erasmus Universiteit Rotterdam consequent in de top 3% van 's werelds beste universiteiten.

Onze lesmethoden zijn uniek

Naast IHS-onderwijs- en onderzoeksactiviteiten werken onze faculteitsleden in het veld aan praktijkcases over de hele wereld. Uitdagingen, lessen en vragen uit deze verschillende contexten worden teruggebracht naar de klas en verweven in ons curriculum.

Je past alles toe wat je leert - geen droge theorie

Studenten leren door een combinatie van lezingen, real-life case studies, discussies, debatten, simulatie-omgevingen, schriftelijke opdrachten en groepswerk. Veldbezoeken en projecten in Rotterdam en andere Nederlandse steden bieden uit de eerste hand blootstelling aan lokale stedelijke problemen. Studenten hebben de mogelijkheid om hun scriptieveld in het buitenland af te ronden en zich onder te dompelen in een relevante stedelijke context om gegevens te verzamelen.

We bieden een echt internationale en gevarieerde omgeving

Het IHS-klaslokaal bestaat uit professionals uit het middenniveau en pas afgestudeerden met rijke en gevarieerde ervaringen uit meer dan 45 landen. Typische achtergronden zijn architectuur, engineering, planning, economie, sociale wetenschappen, milieuwetenschappen en huisvesting.

Studie in Rotterdam - een knooppunt van duurzame stedelijke innovatie

Iconische architectuur, baanbrekende stadsplanning en een gevierde multiculturele bevolking hebben Rotterdam in de voorhoede van innovatie en teelt in de stedelijke wereld gebracht.

Geniet van gastdocenten van UN-Habitat en andere belangrijke stakeholders in het stedelijke veld

IHS werkt samen met wereldleiders op het gebied van stedelijke ontwikkeling, waaronder UN-Habitat, Cities Alliance en ICLEI, en met toonaangevende universiteiten in Nederland en de rest van de wereld om te zorgen voor extra academische middelen voor onze studenten.

Wat zijn enkele speciale kenmerken van deze track?

Naast het behalen van je MSc-diploma van de Erasmus Universiteit Rotterdam, een instelling die consequent tot de top 3% van 's werelds beste universiteiten behoort, betekent het bestuderen van de track Infrastructure and Green Cities ook dat je:

Beheer een groene stad in de praktijk in een gesimuleerde omgeving

Tijdens deze simulatie besteden studenten drie dagen aan het ontwerpen van een groene stad met het spel SIM City. Met de oefening kunnen groepen die verschillende stakeholders met verschillende belangen vertegenwoordigen, een groene stad plannen en beheren.

Pas je ervaringen toe in de praktijk

Tijdens deze driedaagse praktische oefening leren studenten hoe ze de milieuprestaties van steden in de praktijk kunnen berekenen.

Werk met een real-life case study: Cheonggyecheon Restoration Project

Tijdens deze case study over het Cheonggyecheon-restauratieproject zullen studenten de oorzaken en gevolgen van de sloop van een snelweg van 5,8 km analyseren en bespreken om een oude rivier terug te brengen en een groene lineaire recreatieve corridor te bouwen in het centrum van Seoul, Zuid-Korea.

Een groene stad kost. Leer hoe je het kunt financieren!

Deze track biedt studenten ook financiële instrumenten die nodig zijn om efficiënte en kosteneffectieve infrastructuurnetwerken op te bouwen voor een goede dienstverlening.

Bezoek een succesvol lokaal groen stadsinitiatief

Elk jaar bezoeken de infrastructuur en groene steden studenten een ander voorbeeld van een succesvol geïmplementeerd project voor groene steden. Vorig jaar werd bijvoorbeeld een excursie georganiseerd naar het grootste dakenpark van Europa - Vierhavenstrip in Rotterdam en naar het Rotterdamse waterplein.

Gespecialiseerd in het toepassen van GIS voor infrastructuurbeheer

In dit nummer krijgt u de gelegenheid om te leren hoe u GIS specifiek kunt gebruiken voor infrastructuurbeheer.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS ... Lees meer

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS, and two research institutes RISBO and DRIFT are linked to the faculty. Our education is small-scale and based around Problem Based Learning (PBL). Being connected to the professional field is another characteristic of our study programmes. Lees Minder
Rotterdam , Rotterdam + 1 Meer Minder