MSc in gedrags- en cognitieve neurowetenschappen (onderzoek)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

University of Groningen" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/42/42123_rsz_ma-neuroscience_1.png" alt="University of Groningen" />

Ben je geïnteresseerd in de neurale basis van cognitie, de mechanismen van neurodegeneratie of de evolutie van gedrag?

In dit programma kun je de functie en mechanismen van de hersenen en het gedrag vanuit drie verschillende perspectieven bestuderen:

 • Neurowetenschappen dier- en mensengedrag (B-track)
 • Cognitieve neurowetenschappen en cognitieve modellen (C-track)
 • Moleculaire en klinische neurowetenschappen (N-track)

In deze tracks verdiep je je kennis van de doelen en methoden van je gekozen domein (zie “Programma” voor meer info). Dankzij geïntegreerde cursussen en koppelingen tussen tracks krijgt u bovendien een unieke kans om multidisciplinaire vaardigheden en training in de neurowetenschappen te verwerven.

De belangrijkste focus van deze Research Master is om studenten op te leiden tot onafhankelijke onderzoekers. Voor dit doel is een groot deel van het programma gewijd aan twee onderzoeksprojecten (in totaal 70 ECTS) waarin de studenten zijn ingebed in onderzoeksgroepen om hun eigen experimenten uit te voeren. Studenten worden aangemoedigd om een van deze onderzoeksprojecten in het buitenland uit te voeren.

De BCN Research Master is een van de beste Neurowetenschappen-masterprogramma's van Nederland (Dutch Higher Education Guide 2017 - Keuzegids Masters 2017).

Toelating tot het programma is selectief, gebaseerd op de academische referenties en motivatie van de aanvrager (zie "Toelating en aanmelding" voor details).

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • Bekroond label 'Best beoordeeld programma' (Keuzegids Masters 2017)
 • Uitstekende onderzoeksfaciliteiten, waaronder Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), NeuroImaging Center en Centre for Life Sciences
 • Meer dan 75% inschrijving voor Ph.D. projecten na het afstuderen
 • Geïntegreerd onderwijs door toponderzoekers van drie faculteiten in kleine groepen
 • Studenten werken gedurende 2 jaar samen in stabiele cohorten

Programma

leerplan

2-jarig programma; studiepunten per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.

In het buitenland studeren

 • Studeren in het buitenland is aan te raden

Uitwisseling: Al onze wetenschappelijke en technische programma's bieden studie in het buitenland mogelijkheden bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Onze uitwisselingsprogramma's duren doorgaans een semester en tellen mee voor je einddiploma.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Taaltest

Engelse vaardigheid op VWO-niveau is vereist.

Vooropleiding

Een bachelor's degree in de levenswetenschappen, (moleculaire) biologie, geneeskunde, kunstmatige intelligentie, psychologie of gerelateerde programma's. De toelatingscommissie bepaalt of de inhoud van de vorige opleiding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

Verwijzingsbrief

Geef ons de namen van twee gekwalificeerde referenten, bij voorkeur de begeleider van uw BSc-scriptie.

Schriftelijk verzoek

Zorg ervoor dat je motivatiebrief de volgende punten behandelt:

 • De motivatie voor de BCN Research Master
 • Gewenste track en motivatie voor deze track
 • Bespreek uw eerdere relevante cursussen en / of onderzoekservaring
 • Toekomstige carrièredoelen
Overige toelatingsvoorwaarden

De BCN-onderzoeksmaster is een selectief MSc-programma. Nadat u zich heeft geregistreerd, wordt uw aanvraag doorgegeven aan de toelatingscommissie van het programma. Studenten worden vóór 1 juni op de hoogte gebracht van de beslissing van de toelatingscommissie.

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Extra onderwerp

Toelating tot dit programma is selectief. Een beperkt aantal studenten kan worden geaccepteerd. Succesvolle sollicitanten zijn wetenschappelijk en academisch gedreven en hebben hoge cijfers in relevante cursussen, een aangetoonde interesse (bijv. Onderzoekservaring) in gedrags- en cognitieve neurowetenschappen en goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.

Deadlines voor toepassingen worden hieronder vermeld. Omdat aanvragen tot 1 mei aaneengesloten worden geëvalueerd, hoeft u niet te wachten tot de deadline voor aanmelding.

Vooropleiding

Een bachelor's degree in de levenswetenschappen, (moleculaire) biologie, geneeskunde, kunstmatige intelligentie, psychologie of gerelateerde programma's. De toelatingscommissie bepaalt of de inhoud van de vorige opleiding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

Schriftelijk verzoek

Zorg ervoor dat je motivatiebrief de volgende punten behandelt:

 • De motivatie voor de BCN Research Master
 • Gewenste track en motivatie voor deze track
 • Bespreek uw eerdere relevante cursussen en / of onderzoekservaring
 • Toekomstige carrièredoelen

Taalvereisten

tentamen Minimale score
IELTS algemene band 6.5
TOEFL op papier 580
TOEFL computergebaseerd 237
TOEFL op internet gebaseerd 92

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten

01 mei 2021

01 september 2021

EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

niet-EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time
niet-EU / EER 2020-2021 € 17500 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Als afgestudeerd aan dit programma kun je als onderzoeker werken, zowel in de academische wereld als op andere gebieden. Door hun multidisciplinaire opleiding onderscheiden afgestudeerden van deze graad zich positief: u begrijpt gemakkelijk het grotere plaatje en maakt uzelf snel vertrouwd met nieuwe velden en methoden.

Vacature voorbeelden

 • Ph.D. Onderzoekspositie
 • Deelnemen aan astronomische onderzoeksprojecten
 • Beroepen in verband met astronomische instrumentatie en informatica

Onderzoek

Een expert worden in een specifiek nummer

Dit programma wordt gekenmerkt door zijn interactieve setting met een sterk accent op wetenschappelijk onderzoek, met de unieke kans op echt multidisciplinair onderwijs, terwijl het een expert wordt in één specifiek spoor.

Dit onderzoeksmasterprogramma concentreert zich op drie focale en nauw verwante gebieden van bijzondere kracht binnen gedrags- en cognitieve neurowetenschappen (BCN):

Neurowetenschappen dier- en mensengedrag (B-track)

Ontworpen voor studenten die bekend zijn met de theoretische grondslagen en basisprincipes van gedragsonderzoek. Ze volgen de "vier waarom's" van de evolutie, functie, oorzaak en ontwikkeling van gedrag.

Grondig evolutionair inzicht is noodzakelijk om de causale analyse van gedrag te sturen, net zoals we de evolutie ervan niet kunnen begrijpen zonder fysiologische kennis. Daarom koppelen we de functionele en fysiologische analyse van gedrag. Dit geldt ook voor menselijk gedrag waarbij bijzondere nadruk wordt gelegd op evolutionaire psychologie. Ontwikkeling van gedrag is een verdere sleutel om de complexe regulatie van gedrag bij volwassenen, de oorsprong van individualiteit en de beperkingen en plasticiteit in gedragsaanpassing te begrijpen.

De coördinator van de B-track is prof. Anton Scheurink.

Cognitieve neurowetenschappen en cognitieve modellen

Dit onderzoekstraject richt zich op cognitieve verwerking vanuit psychologisch, neurologisch en modelleringsperspectief.

Het psychologische aspect wordt behandeld in cursussen van experts over psychologische fenomenen zoals leren, geheugen en aandacht. De neurologische aspecten omvatten gespecialiseerde cursussen over neurowetenschappen, zowel vanuit functionele, klinische en biologische perspectieven als training in verschillende methoden (bijv. FMRI, TMS, EEG) om hersenprocessen te bestuderen. Het modelleringsaspect richt zich op de abstracte karakterisering van cognitieve verwerking. Deze karakteriseringen kunnen de vorm aannemen van statistische of computermodellen. Dit stelt onderzoekers in staat causale relaties tussen gedrags- en neurologische fenomenen en cognitieve theorieën vast te stellen.

De coördinator van de C-track is dr. MR (Mark) Nieuwenstein.

Moleculaire en klinische neurowetenschappen (N-track)

De Neuroscience-track is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in moleculaire mechanismen van hersenfunctie en neuropathologie van ziekten.

De hersenen en het centrale zenuwstelsel zijn de belangrijkste spelers in gedrag en cognitie. Het programma richt zich op moleculaire en functionele neurowetenschappen, neurodegeneratieve en psychiatrische ziekten, neuro-inflammatoire processen en stamcelbiologie. De cursussen benadrukken de anatomie van het zenuwstelsel, neurotransmissie en transductiecascades, neurofysiologie, neurofarmacologie en neuropathologie. De nieuwste inzichten in de ziekte van Parkinson, slaap en slaapstoornissen, obesitas, agressie, angst, multiple sclerose en beroerte-gerelateerde pathologie worden besproken.

De coördinator van de N-track is Dr. Liesbeth Veenhoff.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder