Introductie
De CompuPhys-master biedt een uitgebreid programma in de fundamentele fysica (kwantumfysica, licht-materie-interactie, fysica van de gecondenseerde materie), in numerieke simulatiemethoden en in data-wetenschappen. Concrete toepassingen in de fysica van het leven, in de astrofysica, in de fysica van de atmosfeer en in de omgeving, en in kwantuminformatie, worden in het trainingsprogramma bestudeerd. Een groot deel van het programma is gericht op actieve leermethoden (praktijkgericht leren, projectmatig leren, probleemgestuurd leren en omgedraaid lesgeven) en het gebruik van digitale hulpmiddelen. Het doel van het masterprogramma is om natuurkundigen te trainen met een hoog vaardigheidsniveau in numerieke methoden, programmeurs die zijn gespecialiseerd in numerieke simulaties van fysieke systemen en datawetenschappers die zijn gespecialiseerd in fysieke gegevens die zijn uitgegeven door sensoren en netwerken van fysieke apparaten.Programma beschrijvingDe masteropleiding Physics & Computational Physics (CompuPhys) biedt een formatie in fundamentele fysica en computationele methoden. De wetenschappelijk bestudeerde velden betreffen materie en licht-materie-interactiefysica, numerieke simulaties en big data voor fysische systemen. Het trainingsprogramma heeft twee doelen: fysici opleiden met een hoog vaardigheidsniveau in computationele methoden die zich kunnen aanpassen aan elke toekomstige evolutie en verstoring veroorzaakt door de digitale technologieën; en om een digitale ingenieur met een hoog vaardigheidsniveau in de natuurkunde op te leiden, in staat om een onderzoeksteam te integreren in een universiteit of een academisch onderzoeksinstituut, een R & D-afdeling van de industrie om computeringenieurs te verbinden met natuurkundigen van de andere specialiteiten.
De numerieke benaderingen worden transversaal gebruikt in alle domeinen van de natuurkunde, die het mogelijk maken om verschillende domeinen te behandelen tijdens het trainingsprogramma: gecondenseerde materie, moleculaire fysica, spectroscopie, kwantuminformatie, theoretische fysica, astrofysica, levensfysica, atmosferische fysica. Deze doelstelling wordt bereikt door academische cursussen, maar ook door het grote deel van het onderwijs dat is georganiseerd als numerieke projecten of als probleemgestuurd leren. Deze numerieke projecten (één voor semester), de cursussen per probleemgestuurd leren en stage-activiteiten zijn aangepast aan elke student met betrekking tot zijn professionele project en zijn persoonlijke interesses, waardoor specialisatie mogelijk is in een specifiek domein van de fysica of een verdieping van de digitale vaardigheden .
Wat de digitale vaardigheden betreft, omvat het trainingsprogramma zowel de big data-aspecten als de numerieke simulatiemethoden, om het geheel van de computationele benaderingen te dekken: ab initio simulaties; verzameling, verwerking en analyse van fysieke gegevens; vergelijking van observatie- en experimentresultaten met digitale referentiemodellen. Voor de ontwikkeling van de digitale industrie zijn gegevenswetenschappers nodig die gespecialiseerd zijn in gegevens die zijn verzameld van fysieke sensoren en / of van netwerken van fysieke apparaten. Dit is bijvoorbeeld het geval met het internet der dingen, eHealth (met ook het gebruik van fysica van levensvaardigheden) en de klimaatgegevensanalyse. In fundamentele wetenschappelijke onderzoeksdomeinen zoals in de astrofysica waar observatiegegevens worden verwerkt, spelen numerieke simulaties een fundamentele rol. In veel industrieën en wetenschappelijk onderzoek worden numerieke simulaties uitgevoerd zoals bijvoorbeeld in de materiaalindustrie, in de farmaceutische industrie (waar simulaties met moleculaire dynamica worden gebruikt om te zoeken naar nieuwe actieve moleculen of om de efficiëntie van een actief molecuul te verbeteren), in de ruimtevaartindustrie en in hemelmechanische onderzoeken en in theoretische fysica (fundamentele kwantummechanica en algemene relativiteitstheorie).
Het masterprogramma omvat ook een training met betrekking tot de instrumenten van de dynamische systemen en de netwerktheorieën die zich op het snijpunt bevinden van de datawetenschap en de numerieke simulatiewetenschap. Deze laatste presenteert een universele toepassing van fysieke naar sociale systemen. Bovendien omvat het masterprogramma training in de kwantuminformatietheorie. Sommige kwantumtechnologieën worden momenteel uitgebreid en quantumcomputing is zeker de toekomst van de digitale industrie. Het masterprogramma Physics & Computational Physics wil trainen in de huidige hogere technologieën (numerieke simulaties, big data) en bereidt de studenten voor op de komende technologieën (quantum computing).
Om deze doelen te bereiken, is het trainingsprogramma georganiseerd in drie wetenschappelijke blokken (kwantumfysica, licht-materie-interactie, fysica van gecondenseerde materie), drie technische blokken (numerieke simulaties en dynamische systemen, algoritmen en programmeren, big data) en twee soft skills-blokken (digitale geesteswetenschappen, numerieke projecten & stage-activiteiten). Daarnaast worden enkele externe facultatieve activiteiten voorgesteld aan de studenten, zoals wetenschappelijke seminars georganiseerd door de partnerlaboratoria, een stage van astronomische observatietechnieken of deelname aan een eHealth hackathon bijvoorbeeld.leerplanMaster 1
S7 semesterKwantumfysica (4 ECTS, 30 uur hoorcolleges / oefeningen, 10 uur praktisch)
Condensed Matter Physics (4 ECTS, 22 uur hoorcolleges / oefeningen, 18 uur praktisch)
Statistische fysica (4 ECTS, 30 uur hoorcollege / oefeningen, 10 uur praktisch)
Algoritmiek en programmeren: Python, Fortran, Matlab (5 ECTS, 12 uur hoorcolleges / oefeningen, 39 uur praktisch)
Signaalverwerking, statistiek en big data (5 ECTS, 23 uur hoorcolleges / oefeningen, 24 uur praktisch)
Soft Skills 1: communicatie & deontologie (3 sp., 18 uur)
Engels of Frans (3 ECTS, 24 uur)
Numeriek project 1 (2 sp., 2 weken)S8 semesterQuantumoptica en interactie tussen licht en materie (4 ECTS, 40 uur lezingen / oefeningen)
Laserfysica (4 ECTS, 31 uur hoorcolleges / oefeningen, 9 uur praktisch)
Moleculaire spectroscopie (4 ECTS, 40 uur hoorcolleges / oefeningen)
Condensed Matter Physics (4 ECTS, 31 uur hoorcolleges / oefeningen, 9 uur praktisch)
Numerieke simulaties en dynamische systemen (4 ECTS, 15 uur hoorcolleges / oefeningen, 25 uur praktisch)
Databases SQL (1 ECTS, 3 uur hoorcolleges / oefeningen, 6 uur praktisch)
Soft Skills 2: digitale beveiliging, digitale rechten, peer-productie, softwarefabriek, epistemologie (3 sp., 18 uur)
Numeriek project 2 & laboratoriumproject (6 ECTS, 2 dagen per week)Master 2
S9 semesterQuantum Optics (4 sp., 40 uur hoorcolleges / oefeningen)
Kwantumfysica (4 ECTS, 18 uur hoorcolleges / oefeningen, 22 uur praktisch)
Toegepaste spectroscopie: atmosferische wetenschappen en astrofysica (4 ECTS, 34 uur hoorcolleges / oefeningen, 6 uur praktisch)
Numerieke simulaties, analyse van dynamische systemen en netwerken (6 ECTS, 30 uur hoorcolleges / oefeningen, 35 uur praktisch)
Astronomische gegevensverwerking en beeldsensoren (2 ECTS, 9 uur hoorcolleges / oefeningen, 6 uur praktisch)
Machine learning (1 ECTS, 10 uur praktisch)
Parallel & GPU programmeren, multi-physics berekening (3 ECTS, 9 uur hoorcolleges / oefeningen, 21 uur praktisch)
Engels of Frans (3 sp., 18 uur)
Numeriek project 3 (3 ECTS, 1 dag per week)S10 semesterStage in het lab of in het bedrijf (30 ECTS, 5 maanden)(Praktisch onderwijs bestaat uit computeractiviteiten).Toekomstige carrièreperspectievenNa de master kunnen de studenten postuleren naar de banen van een ingenieur in de computationele wetenschap, van een programmeur - fysicus gespecialiseerd in numerieke simulaties, van fysicus van gegevenswetenschappers. Zij kunnen bij de afgifte van het programma een technische afdeling van een bedrijf, een academisch laboratorium van een universiteit of een openbaar onderzoeksinstituut integreren. Ze kunnen ook de mogelijkheid hebben om een Ph.D. stelling in de natuurkunde in een academisch laboratorium.ToelatingseisenDe kandidaat-studenten moeten houder zijn van een bacheloropleiding in de natuurkunde, bachelor met major in natuurkunde en minor in wiskunde, informatica of scheikunde of bachelor met major in wiskunde of informatica en minor in de natuurkunde. B2-niveau TOEIC (of equivalent) in het Engels en praktische kennis van computers zijn nodig.Applicatie procedureVoor alle kandidaten: solliciteer via eCandidate
Tutorial voor toepassing
Openingsdatum: 15 januari 2020
Deadline: 19 juni 2020BELANGRIJK :
ALLE aanvragen moeten worden ingediend via de hierboven genoemde website, ongeacht of u uit een Europees land, een land op Campus Frankrijk of een ander land ter wereld komt. De aanvragen mogen NIET op de Campus France-website worden gedaan, aangezien onze universiteit niet is verbonden met het Campus France-platform.
Alleen eenmaal geselecteerd:studenten afkomstig uit een Campus France-land: u dient uw visumaanvraag in te dienen op de «Etudes en France» -website volgens de derde optie «Ik ben geaccepteerd». Download hier de gids met de instructies voor de procedure van Campus France om te volgen
studenten die uit een ander land komen: je moet contact opnemen met de dichtstbijzijnde Franse ambassade
niet-Europese student, woonachtig in een Europees land: u moet contact opnemen met de Franse ambassade in de buurt van uw woonplaats .Landen met een Campus France-kantoor:
Algerije, Argentinië, Benin, Brazilië, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Chili, China, Colombia, Comoren, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Egypte, Gabon, Haïti, India, Indonesië, Iran, Ivoorkust, Japan, Koeweit, Libanon, Madagaskar, Mali, Mauritanië, Mauritius, Mexico, Marokko, Nigeria, Peru, Republiek Tsjaad, Republiek Congo, Republiek Guinee (Guinee-Conakry), Rusland, Senegal, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Togo, Tunesië , Turkije, VS, Vietnam.subsidiesMaximaal vijf beursbeurzen (800 € per maand, gedurende maximaal 10 maanden) worden elk jaar uitgereikt aan buitenlandse studenten van hoge kwaliteit, met bijzondere aandacht voor aanvragen afkomstig uit mediterrane landen en Caribische eilandlanden en -gebieden.
Voor meer informatie kunt u de speciale website bezoeken