MSc in econometrie, operationeel onderzoek en actuariële studies

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Wilt u leren hoe kwantitatieve analyse de besluitvorming kan ondersteunen en verbeteren? Dan is de MSc Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies (EORAS) de juiste master voor jou.

Het MSc EORAS-programma maakt gebruik van wiskundige en statistische modellen om problemen op het gebied van economie, financiën, verzekeringen en aanverwante gebieden te analyseren. In dit programma behandelen we vragen als: Hoe zullen toekomstige werkgelegenheidsratio's zich ontwikkelen in Europa? Hoeveel invloed hebben benzineprijzen op het autogebruik? Wat is de minimale routelengte om grote hoeveelheden pakketten te bezorgen? Hoe bereken je een eerlijke premie voor een nieuw verzekeringsproduct? Deze vragen hebben gemeen dat ze betrekking hebben op een besluitvormingsproces en dat voor het beantwoorden ervan wiskundige modellen en gegevenswetenschap nodig zijn. In het MSc EORAS-programma leert u hoe u geschikte modellen kunt construeren, deze modellen op statistische gegevens kunt toepassen met behulp van statistische software en computeralgoritmen kunt ontwerpen en implementeren. Belangrijk is dat je ook leert hoe je een goede economische interpretatie kunt geven van de resultaten van kwantitatieve modellen.

De MSc EORAS in Groningen is opgesplitst in drie gespecialiseerde profielen:

 1. Econometrie, gericht op het kwantificeren van causale relaties tussen economische variabelen met behulp van statistische modellen. De modellen worden gebruikt voor prognosedoeleinden en ter ondersteuning van beleidsbeslissingen.
 2. Operations Research, dat wiskundige en probabilistische modellen gebruikt om optimalisatie- en besluitvormingsproblemen op te lossen, bijvoorbeeld in logistiek, transport en voorraadbeheer.
 3. Actuariële Studies, die zich richten op wiskundige modellen voor risicobeheer in de financiële sector, bestaande uit verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, banken, hedgefondsen en institutionele beleggers.

Naast het volgen van cursussen uit het gekozen profiel, wordt u aangemoedigd om cursussen uit de andere profielen te volgen. De reden is dat een goede kwantitatieve analyse elementen uit elk profiel bevat, zoals gegevensverzameling en -analyse, optimalisatiestrategieën en risicobeoordeling. Met andere woorden, u wordt aangemoedigd om uw probleemoplossende vaardigheden te verbreden door kennis te verwerven over de onderwerpen die in meerdere profielen worden onderwezen. De "toolkit" die u op deze manier ontwikkelt, is van groot belang in een wereld die meer en meer afhankelijk is van gegevenswetenschap, programmering en kwantitatieve analyse. Afgestudeerden van de MSc EORAS zijn over het algemeen zeer succesvol in het vinden van een baan.

Waarom studeren dit programma in Groningen?

Het programma heeft drie profielen om uit te kiezen en is aantrekkelijk voor zowel onderzoeksgerichte als meer praktisch gerichte studenten. De nadruk ligt op de toepassing van wiskundige modellering op praktische problemen en het verkrijgen van bruikbare informatie uit beschikbare economische gegevens. Bovendien is het een internationaal geaccrediteerd programma dat onderwijs van hoge kwaliteit garandeert dat voldoet aan zowel de AACSB- als de EQUIS-normen, die slechts één procent van de universiteiten wereldwijd bereikt.

Programma

Jaar 1

Het programma in econometrie, operationeel onderzoek en actuariële studies (EORAS) biedt drie verschillende profielen om uit te kiezen. Hierdoor kunt u profiteren van de combinatie van drie profielen binnen hetzelfde programma. De klassen zijn relatief klein en zorgen voor interactie tussen studenten en docenten.

EORAS gebruikt wiskundige modellen om complexe problemen op het gebied van economie, financiën en aanverwante gebieden te analyseren. Het programma leert studenten over de belangrijkste wiskundige modellen en biedt hen algoritmisch denken en een analytische houding. Tegelijkertijd leren studenten modelresultaten te vertalen naar relevante resultaten voor het toepassingsgebied.

cursussen

 • AS | Asset- en Liability Management, OF: bank-, verzekerings- en risicobeheer (5 EC, optioneel)
 • AS | Afhankelijkheid en extremen in risicobeheer (5 EC)
 • AS | Modellen voor kortetermijnrisicobeheer (5 EC)
 • EG | Applied Macroeconometrics, OR: Applied Microeconometrics (5 EC, optioneel)
 • EG | Econometrische inferentie (5 EC)
 • EG | Econometrische theorie en methoden (5 EC)
 • Keuzevakken (onder voorbehoud van goedkeuring) (10 EC)
 • Keuzevakken MSc EORAS (15 EC)
 • Masterproef EORAS (20 EC)
 • OF | Analyse van complexe systemen, OF: supply chain-optimalisatie (5 EC, optioneel)
 • OF | Combinatorische optimalisatie (5 EC)
 • OF | Stochastische programmering (5 EC)

In het buitenland studeren

 • Studeren in het buitenland is optioneel;
 • Gemiddeld 20 weken.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor toelating tot deze master, moet je een academische bachelor- of masterdiploma hebben van een onderzoeksuniversiteit op het gebied van econometrie en operationeel onderzoek.

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Gecertificeerde competenties

GMAT / GRE

Taaltest

IELTS Academische algemene score 6.5 (Spreken 6, Schrijven 6.5); TOEFL internet-gebaseerde algemene score 90 (Spreken 20, Schrijven 24); C1 Advanced, C2 Proficiency (met minimale score 180); de University of Groningen taalcentrumtest (spreken B2, schrijven C1).

Vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor toelating tot deze master, moet je een academische bachelor- of masterdiploma hebben van een onderzoeksuniversiteit op het gebied van econometrie en operationeel onderzoek.

Registratie procedure

Studenten moeten zich aanmelden via Studielink en het Online Application System (OAS) van de University of Groningen . Nadat u zich heeft aangemeld voor het programma van uw keuze, zal het Admissions Office uw opleidingsachtergrond evalueren en uw geschiktheid beoordelen.

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten

15 oktober 2020

01 mei 2021

15 oktober 2021

01 februari 2021

01 september 2021

01 februari 2021

EU / EER-studenten

15 oktober 2020

01 mei 2021

15 oktober 2021

01 februari 2021

01 september 2021

01 februari 2022

niet-EU / EER-studenten

15 oktober 2020

01 mei 2021

15 oktober 2021

01 februari 2021

01 september 2021

01 februari 2022

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time
niet-EU / EER 2020-2021 € 15.000 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Afgestudeerden van de MSc EORAS zijn over het algemeen zeer succesvol in het vinden van een baan. De drie profielen hebben een brede scope en worden zeer gewaardeerd door werkgevers.

Als afgestudeerde werk je meestal bij banken, verzekeringsmaatschappijen, logistieke bedrijven, centrale banken, pensioenfondsen, adviesbureaus, de overheid of toezichthoudende autoriteiten, om er maar een paar te noemen. Zowel de publieke als de private sector bieden interessante werkperspectieven. Eindelijk zou je een carrière kunnen beginnen als onderzoeker in de academische wereld of bij onderzoeksinstituten.

FEB Carrière Services

Om je te ondersteunen bij het ontwikkelen van je carrière en het versterken van je inzetbaarheidsvaardigheden, stelt onze FEB Career Services je in staat levenslang succes te behalen via verschillende carrièrediensten tijdens je studie.

Onderzoek

Onderwijs koppelen aan onderzoek en loopbaanvoorbereiding

De cursus- en scriptieonderwerpen waaraan studenten in ons MSc EORAS-programma doorgaans werken, zijn zowel praktisch als wetenschappelijk relevant. Op deze manier spelen onze studenten een actieve rol in de onderzoeksactiviteiten van de afdeling EORAS. Studenten implementeren en evalueren doorgaans nieuwe kwantitatieve methoden om economisch relevante problemen op te lossen.

EORAS-studenten hebben een uitstekende positie op de arbeidsmarkt, waar vaardigheden als data science, wiskundige modellen en programmeren zeer worden gewaardeerd. Hieronder vindt u een overzicht van enkele recente onderwerpen die in elk profiel zijn bestudeerd.

econometrie

Op het meest fundamentele niveau gaat econometrie over de identificatie en schatting van causale relaties tussen economische variabelen. Recente ontwikkelingen omvatten de opkomst van computer-intensieve methoden en speciale technieken om met grote datasets om te gaan. Econometrie bestaat uit zowel theoretische als toegepaste onderwerpen. Theoretische econometrie is nauw verwant met (wiskundige) statistieken, maar richt zich op het soort problemen dat relevant is in de economie. Toegepaste econometrie maakt gebruik van technieken en methoden uit de theoretische econometrie en past deze toe op problemen in bijvoorbeeld kwantitatieve en empirische financiën, data science, economie en marketing.

Hieronder worden enkele voorbeelden van scriptieonderwerpen gegeven, afkomstig van recent afgestudeerden van MSc EORAS die zich specialiseerden in Econometrie.

Johan Starkenburg: "Het effect van nieuwssentiment op rendementen en handelsstrategieën in de context van cryptocurrencies." Johan liet zien dat het opnemen van nieuwssentiment modellen verbetert voor het voorspellen van cryptocurrency-rendementen en ook de handelsstrategieën voor dergelijke valuta's verbetert. Johan gebruikte technieken uit machine learning-technieken in zijn proefschrift.

Tom Jongsma: "Promotietechnieken bij bol.com". Tom onderzocht de effectiviteit van promotietechnieken bij Bol.com, het grootste e-commercebedrijf van Nederland.

Nina Francke: "Bundelgroottes instellen voor mobiel internet: een praktische benadering met behulp van klantgegevens". Nina gebruikte econometrische technieken om een advies te geven over de optimale set bundelgroottes.

Operations Research

Operationeel onderzoek gaat over het nemen van optimale beslissingen. Enkele voorbeelden: Hoeveel producten moeten firma op voorraad houden en waar? Moet u producten online of offline verkopen, of beide? Welke afleverroutes naar de klanten minimaliseren kosten en CO2-uitstoot? Welk overheidssubsidieprogramma biedt optimale prikkels voor de energietransitie van olie en gas naar duurzame bronnen zoals wind- of zonne-energie?

Operationeel onderzoek verschilt van minder kwantitatieve gebieden (zoals managementconsulting) vanwege het uitgebreide gebruik van wiskundige modellerings- en optimalisatiemethoden. Onderzoeksthema's in Operations Research omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het ontwerp en de analyse van inventaris-, onderhouds- en planningssystemen die onderhevig zijn aan onzekerheid. Relevante technieken op dit gebied zijn waarschijnlijkheidstheorie, stochastische programmering, heuristiek, combinatorische optimalisatie en simulatie.

Hieronder worden enkele voorbeelden van scriptieonderwerpen gegeven, afkomstig van recent afgestudeerden van MSc EORAS die zich hebben gespecialiseerd in OR.

Marina de Wolff: "Verbetering van modellen om de gascapaciteit in Groningen te voorspellen met behulp van realtime gegevens." Marina ontwikkelde een model om de capaciteit van de Groningen-gasvelden beter te voorspellen. Ze deed dat terwijl ze bij ORTEC in Groningen werkte en bleef daar werken. Ze is nog steeds betrokken bij de universiteit, geeft gastcolleges en neemt deel aan een duurzaam energieproject.

Kevin John Mann: "Een algoritme om afvalmateriaal te minimaliseren." Kevin ontwikkelde een algoritme om CIG te helpen, gevestigd in Groningen en betrokken bij de scheepsbouw, om staalresten te verminderen.

Pam van Benthem: "Een systeem voor het inventariseren van reserveonderdelen op meerdere locaties." Pam ontwikkelde een nieuwe methode voor het beheer van voorraden in 19 landen bij een technische groothandel met ongeveer 50.000 klanten. Ze werd vervolgens aangenomen door het bedrijf waar onder andere haar activiteiten waren opgenomen , implementatie van haar eigen methode.

Tessa van Swieten: "Een kwantitatieve analyse van de kosten van Dead-On-Arrival-producten." Tessa analyseerde de effecten van onderdelen die kapot kwamen op reparatielocaties, met behulp van gegevens van verschillende bedrijven. Ze won de nationale scriptieprijs Service Service Logistics voor haar onderzoek.

Ruben van Beesten: "Convexe benaderingen voor gemengd-integer gemiddelde risico beroepsmodellen met voorwaardelijke Value-at-Risk". Ruben is momenteel een Ph.D. student aan de faculteit.

Thom Steenhuis: "Vraagvoorspelling met behulp van machine learning-technieken in de halfgeleiderindustrie". Thom werkt bij ORTEC.

Actuariële studies

Actuarial Studies past wiskundige en statistische methoden toe op risicobeheer in de financiële sector, waaronder verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, banken, hedgefondsen en institutionele beleggers. Het is nauw verbonden met het gebied van (kwantitatieve) financiering. Meer traditionele gebieden in de actuariële wetenschappen omvatten een premieberekening voor levens- en aansprakelijkheidsverzekeringen, terwijl recentere onderwerpen gerelateerd zijn aan activabeheer en aansprakelijkheidsbeheer en andere technieken voor risicobeheer. Enkele voorbeelden: Hoe wordt verwacht dat toekomstige sterftecijfers zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen? Zijn aandelen- en obligatierendementen negatiever gecorreleerd tijdens een crisis? Analyse van extreme gebeurtenissen, zoals extreme weersomstandigheden. Wat is het overstromingsrisico in een bepaald deel van de wereld en wat zijn de kosten? Wat is een eerlijke premie voor een mobiele telefoonverzekering?

Hieronder worden enkele voorbeelden van scriptieonderwerpen gegeven, afkomstig van recent afgestudeerden van MSc EORAS die zich specialiseerden in Actuariële Studies.

Bert Bekker: "Bepalende factoren voor de frequentie van gezondheidsclaims". Bert gebruikte gegevens van een zorgverzekeraar om uit te leggen waarom sommige polishouders veel claims indienen en anderen slechts enkele.

Zakiatul Widani: "Voorspelling portfolio Value-at-Risk met behulp van copula's". Zakiatul gebruikte een geavanceerde statistische methode om het risico van internationale aandelenportefeuilles te voorspellen en ontdekte dat haar nieuwe aanpak beter was dan de bestaande methoden.

Eveline Liefkens: "Modellering verzekering verval". Eveline gebruikte gegevens van een verzekeringsmaatschappij om uit te leggen waarom verzekeringnemers hun verzekeringspolis voortijdig beëindigen en toonde aan dat het door haar ontwikkelde model door verzekeringsmaatschappijen kan worden gebruikt om te voorspellen welke verzekeringnemers hun verzekering voortijdig zullen beëindigen.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder

Accreditaties

EFMD Equis Accredited
AACSB Accredited