MSc in duurzaam ondernemerschap

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Ooit beschouwd als een carrière in duurzaamheid en management? Deze masteropleiding leert je alles wat je moet weten over duurzaam ondernemen.

De wereldeconomie ondergaat een transformatie naar een duurzame samenleving waarin de belangen van mensen, de planeet en de winst samen de drijvende kracht zijn, in plaats van neoklassieke industriële economische systemen. Voor deze transformatie zijn academische professionals nodig die kunnen aantonen dat duurzaam ondernemen de sleutel is. Ons programma leidt deze professionals op.

Ben je geïnteresseerd in:

 • een nieuw perspectief ontwikkelen?
 • circulaire bedrijfsmodellen?
 • leren van echte ondernemers?
 • uw leiderschaps- en managementvaardigheden en academische kennis over duurzaamheid ontwikkelen?

Kom dan naar Campus Fryslân in Leeuwarden in de masteropleiding Sustainable Entrepreneurship!

Van HBO tot MSc

Studenten met een hbo-bachelordiploma van een opleiding met een sterke relatie met duurzaamheid en kennis van bedrijfskunde of management kunnen na het volgen van de voorbereidingscursus worden toegelaten tot het duurzaam ondernemen. Houd er rekening mee dat de aanmelddeadline voor deze cursus 15 december is!

Waarom deze opleiding in Leeuwarden studeren?

Leeuwarden is de hoofdstad en het economische en culturele centrum van de groenste en mooiste provincie van Nederland; Friesland. Leeuwarden wint aan populariteit onder studenten, wat logisch is, want er is genoeg te doen in het historische centrum.

Uniek aan ons programma:

 • een nieuw perspectief ontwikkelen
 • leren van echte ondernemers
 • multidisciplinair onderwijs
 • intellectuele uitdaging gecombineerd met persoonlijke groei

Programma

Ons programma duurt 12 maanden (één jaar) voltijds. We coachen uw academische, leiderschaps- en ondernemerschapsambities in vier blokken van elk 10 weken. Tijdens deze 12 maanden word je een expert in alle elementen van het succesvolle bedrijfsmodel van duurzaam ondernemen.

Je leert hoe je ontwerp ontwerpt (blok 1), implementeert (blok 2) en met succes beheert (blok 3). In blok 4 ontwikkel je je duurzame ambities in je persoonlijke Leiderschapsproject.

Je onderzoek richt zich op een casus van regionale, nationale of internationale bedrijven. U vindt uw project in samenwerking met het netwerk van Campus Fryslân. U kunt ook een van de duurzaamheidsuitdagingen van de VN of een persoonlijke duurzaamheidsuitdaging aannemen. We zijn een internationaal programma. Duurzame uitdagingen zijn relevant voor alle landen, regio's, steden, bedrijven of mensen. We staan open voor bedrijven of uitdagingen die gedurende het hele programma als uw gastheer zullen dienen.

cursussen
 • Fundamenten van duurzaam ondernemerschap: inleiding tot sleutelconcepten en -praktijken
 • Duurzame ondernemingsstrategie en bedrijfsmodellen
 • Duurzaam leiderschap
 • Contexten en ecosystemen van duurzaam ondernemerschap
 • organisaties
 • Duurzame netwerken en toeleveringsketens
 • Het meten van duurzame prestaties van organisaties
 • Publiek beleid
 • Onderzoeksmethoden
 • Kwalitatief project (optioneel)
 • Kwantitatief project (optioneel)
leerplan

In het leiderschapsproject zul je onafhankelijk academisch onderzoek volgens je eigen ontwerp uitvoeren, gericht op het oplossen van een probleem dat relevant is voor een uitdaging voor duurzaam ondernemen. U kunt een van de twee opties in het Leadership-project kiezen; A. Het databaseproject B. Het case study-project

Afhankelijk van uw individuele ondernemerschapsambities en leiderschapsprofielen, werkt u met regionale, nationale of internationale duurzame organisaties. Je ontwikkelt en presenteert je leiderschapsproject voor supervisors, peers en stakeholders op de Circular Minds Conference.

In het buitenland studeren

Studeren in het buitenland is ongeaccommodeerd

Entry re quirements

Toelatingseisen

Specifieke vereisten Meer informatie
Taaltest

Voldoende beheersing van de Engelse taal.

Voor internationale studenten: met een minimum TOEFL-score van 90 (op internet gebaseerd) met een minimum van 21 voor alle items, IELTS: een minimumscore van 6,5 met een minimumscore van 6,0 voor alle items, of Cambridge English; C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 180, of een getuigschrift van het Talencentrum van de RUG; Minimum sectiescore C1 (schrijven) en drie B2's toegestaan. De enige uitzondering zou gemaakt kunnen worden voor studenten met een BA / MA-diploma van een universiteit in een officieel Engels sprekend land, deze beslissing is aan de Admission Officer.

Vooropleiding

Om in aanmerking te komen voor toelating tot deze master, moet u een academische bacheloropleiding hebben en kennis / ervaring hebben op het gebied van duurzaamheid, leiderschap en / of ondernemerschap en bekend zijn met wetenschappelijk onderzoek. Je hebt bij voorkeur een diploma van een onderzoeksuniversiteit in bedrijfskunde, internationale handel of een vergelijkbare bachelor.

 • Rijksuniversiteit Groningen: Studenten met een Bachelordiploma Bedrijfskunde of International Business van de Rijksuniversiteit Groningen hebben direct toegang tot de Master Duurzaam Ondernemen.
 • Andere universiteiten en opleidingen: studenten met een bachelordiploma in econometrie en operationeel onderzoek, economie en bedrijfskunde, menselijke geografie en stedenbouwkundige en regionale planning, ruimtelijke planning en ontwerp, industriële engineering en management, University College Global Responsibility and Leadership of een vergelijkbare bachelordiploma van de Rijksuniversiteit Groningen of een andere Nederlandse universiteit kan worden toegelaten.

Dien een aanvraag in bij de SE Admissions Board en gebruik de stapsgewijze handleiding voor meer informatie over uw geschiktheid en uw specifieke aanvraagprocedure.

Nadat je je aanvraag hebt afgerond, beoordeelt de SE Admissions Board of je opleiding / academische achtergrond voldoet aan de specifieke programma-eisen. De belangrijkste overweging is of je de opleiding binnen de daarvoor bestemde tijd (een jaar) kunt afronden. Een sterke indicator is daarom het niveau en het curriculum van je eerdere studies en de cijfers die je hebt behaald. Samen met werkervaringen en relevante vaardigheden in het vakgebied (en).

De toelatingscommissie bepaalt vervolgens of:

 • U bent (voorlopig) toegelaten. (Aan alle voorwaarden is voldaan, maar mogelijk moeten we nog gecertificeerde documenten ontvangen.
 • U bent voorwaardelijk toegelaten. U wordt toegelaten, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. U vindt de toelatingsvoorwaarden in uw beslissingsbrief.
 • U wordt niet toegelaten. Je wordt niet toegelaten, omdat je niet voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding. De redenen hiervoor worden duidelijk vermeld in de besluitbrief.

Solar Industry At Work. Brian Lawson and Kenesaw Burwell work on panels that the Energy Department is using to leverage a Power Purchase Agreement with Sun Edison and Xcel Energy.

Na je studie

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Onze arbeidsmarktanalyse toont aan dat de werkgelegenheidsperspectieven in functies op het gebied van bedrijfskunde uitstekend zijn. In de categorieën van algemeen managers, managers en overheidsfunctionarissen in het bijzonder, is er een steeds toenemende behoefte aan afgestudeerden van bedrijfsprogramma's met een focus op duurzaam ondernemerschap.

Duurzaamheid is relevant voor carrières bij multinationals als Royal Haskoning, Rabobank en Tauw maar ook in snelgroeiende niches in biobased en hightech sectoren en start-ups. Landelijke beleidsinstituten eisen ook steeds vaker dat nieuwe medewerkers hun persoonlijke loopbaanambities bepalen in lijn met duurzame samenlevingen. Internationale organisaties zoals Deloitte beschouwen diepgaande kennis en vaardigheden als een voorwaarde voor traineeprogramma's.

Kortom: ons programma bereidt zich voor op een zinvolle carrière met het perspectief van het daadwerkelijk oplossen van werelduitdagingen.

Vacature voorbeelden
 • Beleidsbepaler
 • Projectleider
 • Interne consultant
 • MKB-consultant
 • Sustainability officer
 • Duurzaam ondernemer

Onderzoek

Centre for Sustainable Entrepreneurship (CSE)

De CSE gelooft dat we onze waardevolle systemen in evenwicht kunnen brengen en behouden. Duurzame ondernemers genereren nieuwe bedrijfsmodellen die de sociale en ecologische impact aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit van samenlevingen verbeteren. De CSE wil een circulaire samenleving creëren. Dit vertaalt zich in nieuwe programma's voor universiteitsstudenten, bedrijfsleiders en academische wetenschappers, die we voorzien van alle kennis en competenties die ze nodig hebben om duurzaam ondernemerschap succesvol te maken.

Laatst bijgewerkt op dec 2020

Over de school

The University of Groningen provides top-quality and highly ranked educational programmes to Bachelor, Master and PhD students from all over the world. Students of the University of Groningen contribu ... Lees meer

The University of Groningen provides top-quality and highly ranked educational programmes to Bachelor, Master and PhD students from all over the world. Students of the University of Groningen contribute to groundbreaking and societally relevant research. Our students feel right at home in the safe and vibrant city of Groningen. Campus Fryslân is a unique faculty based in Leeuwarden. Unique because multiple disciplines are represented within our faculty. This enables international students, PhD’s and world-class researchers to approach scientific questions from different perspectives. As a faculty, we are dedicated to finding local solutions for real-world global challenges. Join us and discover your different view! Lees Minder