MSc in cyberrisicostrategie en -beheer

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Bocconi University en Politecnico di Milano hebben een dynamische en multidisciplinaire gemeenschap samengesteld van onderzoekers, experts en professoren die strategieën, governance en beoordelingsinstrumenten voor cyberrisico's bestuderen, analyseren en toepassen. Het uitdagende studieprogramma dat ze hebben bedacht, behandelt de belangrijkste cybergerelateerde zaken waarmee alle soorten organisaties dagelijks te maken hebben.

De Master of Science in Cyber Risk Strategy and Governance geeft studenten de tools die nodig zijn om de kansen en bedreigingen van de bestaande en opkomende technologieën die in onze samenleving worden gebruikt te begrijpen, beoordelen en beheersen. Naarmate innovatieve technologieën worden aangenomen, ontstaan er nieuwe problemen, zodat studenten leren vooruit te kijken, bedreigingen te evalueren en te communiceren voordat ze zich ontvouwen.

Deze potentiële professionals zullen dus in staat zijn om een belangrijke bijdrage te leveren aan het onderscheppen van cyberrisico's en het voorkomen van negatieve impact op de prestaties van organisaties, zowel privé als publiek.

Het programma is uitermate interdisciplinair, omdat het van essentieel belang is dat computertechnologie steeds meer alle facetten van het moderne leven raakt. Het combineert technische elementen van computerwetenschap en analytische methoden met een scala van onderwerpen in de sociale wetenschappen: management, economie, financieel recht, social engineering, ethiek en gedragsvaardigheden.

Aanvragers dienen idealiter een multidisciplinaire achtergrond te hebben. Of hun bachelordiploma nu informatica, techniek, management of economie is, het is nuttig om een breed scala aan vakken te hebben bestudeerd en natuurlijk interesse te hebben in het voorkomen van en reageren op cyberrisico's.

In het bijzonder is het programma gericht op:

 • Een gedegen voorbereiding bieden op het gebied van de cyberrisicobeoordeling om mogelijke kwetsbaarheidsuitdagingen te identificeren die het functioneren en de prestaties van een organisatie kunnen beïnvloeden.
 • Biedt veelzijdige voorbereiding met gespecialiseerde vaardigheden om cyberrisico's vanuit meerdere en ongebruikelijke perspectieven aan te pakken.
 • Het ontwikkelen van een profiel dat diepgaande kennis van technische cybervraagstukken combineert met competenties in de sociale wetenschappen die relaties met alle niveaus van elke organisatie mogelijk maken, om strategische beslissingen te beïnvloeden en acties uit te voeren om cyberrisico's te verkleinen.

Dit MSc-programma is bedoeld om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt van bedrijven, financiële instellingen, andere instellingen in de publieke / private sector en adviesbureaus, met twee hoofdprofielen: afgestudeerden van Cyber Risk Managers ondersteunen taken met betrekking tot cyberrisicobeheer op organisatieniveau om het ondernemingsrisico te beheersen door ad hoc strategieën te ontwerpen en uit te voeren.

Als gegevensbeschermings- en beveiligingsmanagers zullen afgestudeerden taken ondersteunen die verband houden met gegevensbescherming, privacybeheer en compliance om risico's met betrekking tot gegevens te beheersen. Dit functieprofiel wordt expliciet vereist door de gegevensbeschermingsregelgeving in Europa en de rest van de wereld.

Kandidaten voor MSc in Cyber ​​Risk Strategy and Governance zijn verplicht om een ​​specifieke aanvraag in te dienen.

verkiesbaarheid

 • Een bachelordiploma in een van de volgende vakgebieden: techniek, informatica, bedrijfskunde, economie, politieke wetenschappen.
 • Aanvragers moeten idealiter multidisciplinaire achtergronden hebben. Het is nuttig om een breed scala van onderwerpen te hebben bestudeerd en natuurlijk interesse te hebben in het voorkomen van en reageren op cyberrisico's.

Missie en doelen

Twee van de meest prestigieuze Italiaanse universiteiten, Bocconi en Politecnico di Milano , hebben gezamenlijke krachten om een nieuwe categorie professionals op het gebied van cyberrisico's voor te bereiden. Het tweejarige programma, volledig in het Engels gedoceerd, is gebaseerd op een complementaire mix van hun sterke punten: Politecnico biedt toptechnologische training, terwijl Bocconi zijn expertise op strategisch en economisch gebied deelt.

Het brengt verschillende belangrijke kennisgebieden bij elkaar om het cyberrisico te beheersen. Ten eerste biedt het technische competenties op het gebied van computerwetenschap en technologie, cruciaal voor een grondig begrip van de cyberwereld. Vervolgens worden management-, juridische en economische principes besproken om cyberrisico in de juiste context te plaatsen. Studenten oefenen ook de soft skills die nodig zijn om cyberuitdagingen te communiceren.

vakken

1ste jaar

1e semester (@PoliMi)

 • Seminar: Inleiding tot cyberrisico (@Bocconi)
 • Vier verplichte cursussen (@Polimi): Softwaremethodologieën en -architecturen voor beveiliging - module 1 (Enterprise ICT-architectuur) en module 2 (Software-engineeringmethodologieën voor beveiliging); Cyberbeveiligingstechnologieën, -procedures en -beleid; Kunstmatige intelligentie voor veiligheid; Technologiebeheer

Het doel van dit semester is om competenties op het gebied van informatica te versterken om de basis te leggen voor solide professionele ontwikkeling in cyberrisico's.

2de semester (@ Bocconi)

 • Seminar: Social engineering (@Polimi)
 • Vier verplichte cursussen (@Bocconi): Strategie en governance voor cyberrisico; Wetgeving inzake cyberrisico's en gegevensbescherming; Methoden en gegevensanalyse voor risicobeoordeling; Institutionele scenario's van cyberrisico

De reikwijdte van dit semester is het verbeteren van de toolkit die nodig is om cyberveiligheidskwesties te kaderen, de juiste strategieën vast te stellen en de complexiteit ervan in organisatorische omgevingen te beheersen.

2e jaar

 • Twee seminars: ethische aspecten van veiligheid en privacy (@ PoliMI); Soft skills (@Bocconi)
 • Vier keuzevakken te kiezen uit een geselecteerde groep van cursussen die door Bocconi (in het eerste semester) en Politecnico (in het 2e semester) worden gehouden in de volgende onderwerpen: Gegevensbescherming, Business en cyberintelligentie, Blockchain- en crypto-assets, Machine learning in cyberrisico's , Computer forensics, Fintech-modellen
 • Stage, vreemde taal, scriptie

Carrièremogelijkheden

Dit MSc-programma is bedoeld om studenten voor te bereiden om deel te nemen aan de arbeidsmarkt in bedrijven, financiële instellingen, andere instellingen in de publieke / particuliere sector en adviesbureaus, met twee hoofdprofielen:

Afgestudeerden van Cyber Risk Managers ondersteunen taken die te maken hebben met cyberrisicobeheer op organisatieniveau om het ondernemingsrisico te beheersen door ad hoc strategieën te ontwerpen en te implementeren. In het bijzonder zullen zij bereid zijn om:

 • Identificeer cyberrisico's in complexe organisaties.
 • Bied adviesdiensten om het bewustzijn binnen organisaties te vergroten bij zowel IT- als niet-IT-professionals.
 • Ondersteun het ontwerp en onderhoud van de processen en informatiesystemen van de organisatie.
 • Draag bij aan het opstellen van het cyberbeleid van een organisatie om het risico op kwetsbaarheid te verkleinen.
 • Voer forensische analyses uit van informatiesystemen en gegevens om cybercriminaliteit of fraude en hun oorsprong te identificeren.
 • Reacties op respons van leidinggevende gegevens en meldingsprocedures voor gegevensbreuk op bedrijfsniveau.

Afgestudeerden van gegevensbeschermings- en beveiligingsmanagers ondersteunen taken met betrekking tot gegevensbescherming, privacybeheer en compliance om risico's met betrekking tot gegevens te beheersen. Ze behandelen alle kwesties, problemen en incidenten op het gebied van gegevensbescherming en spelen een sleutelrol bij het bevorderen van een gegevensbeschermingscultuur binnen de organisatie, door essentiële elementen van gegevensbeschermingsregels te ontwerpen en te implementeren. Dit functieprofiel wordt expliciet vereist door de gegevensbeschermingsregelgeving in Europa en de rest van de wereld. In het bijzonder zullen afgestudeerden:

 • Ontwerp, adviseer, beheer en onderhoud procedures in overeenstemming met de wetten en beleidsregels voor gegevensbescherming.
 • Voer gegevensbeschermings- en veiligheidsbeoordelingen uit en ontwikkel en voer relevante projectplannen uit.
 • Beheer een bewustmakingsprogramma om gegevensprivacy en veiligheidscultuur te bevorderen.
 • Leid de reacties op gegevensincidenten en meldingsprocedures voor datalekken met betrekking tot gegevens- en privacyproblemen.
 • Wees het aanspreekpunt voor en werk samen met de relevante gegevensbeschermingsautoriteiten wanneer onderwerpen hun individuele gegevensrechten uitoefenen, alsmede toezicht houden op en adviseren over de reactie op dergelijke verzoeken.
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

Politecnico di Milano is a technical university located in the heart of the most productive region in Italy. The university is a point of reference in Italy and internationally as far as the Architect ... Lees meer

Politecnico di Milano is a technical university located in the heart of the most productive region in Italy. The university is a point of reference in Italy and internationally as far as the Architecture, Design and Engineering fields are concerned. Programmes are available in English. Lees Minder
Milaan , Como , Lecco , Cremona , Piacenza , Mantua , Milaan + 6 Meer Minder