MSc in conflicthantering en humanitaire actie (CMHA)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

De MSc in conflicthantering en humanitaire actie (CMHA) is een tweejarige masteropleiding die studenten de mogelijkheid biedt zich bezig te houden met een breed scala van onderwerpen, waaronder: conflictbeheer en conflictoplossing, conflicttransformatie, humanitaire hulp, onderhandeling, bemiddeling, staatsopbouw en reconstructietheorieën en -praktijken vanuit zowel regionaal als internationaal perspectief.

Naast het DI academisch personeel, zullen studenten de gelegenheid hebben om in contact te treden met een aantal vooraanstaande geleerden, beleidsmakers en beoefenaars uit de humanitaire wereld. Verder combineert de cursus theorie en praktijk in zijn structuur, die een excursie, in-class lezingen en seminars, en een inhoudelijke stage omvat.

Deze componenten produceren een intense leeromgeving, die uiteindelijk de studenten in staat zal stellen om die stap van studie naar praktijk te zetten.

Missie

De MSc in conflicthantering en humanitaire actie streeft ernaar om uitstekende afgestudeerden en professionals te voorzien van de vaardigheden, kennis en ethische kaders die nodig zijn voor het ontwikkelen van een goed begrip van de bronnen, dynamiek en interventiemechanismen die beschikbaar zijn om de complexe politieke, humanitaire en ontwikkelingsproblemen die zich voordoen aan te pakken in de nasleep van conflicten en natuurrampen.

Deze omvatten:

 • Het ontwikkelen van de capaciteit om nieuwe kennis te zoeken en te absorberen, zelfs wanneer dit op het eerste gezicht niet in overeenstemming lijkt te zijn met de manier waarop op conflicten en humanitaire behoeften wordt gereageerd;
 • Onderzoek naar de specifieke toegevoegde waarde cultuur, religie en traditie kan bijdragen aan de algehele verbetering van het onderwerp;
 • Gebruikmaken van analytische vaardigheden om conflicten te begrijpen en om herstel- en wederopbouwbeleid te ontwerpen, beheren en evalueren;
 • Bestaand beleid onderzoeken en hiaten in humanitaire voorzieningen of leveringsmethoden opsporen met behulp van kwalitatieve en kwantitatieve probleemoplossende methodologieën gericht op het ontwikkelen van nieuwe, progressieve ideeën;
 • Hun werk benaderen met een echte multidisciplinaire of multidisciplinaire samenwerkingsbenadering. Het vermogen om sterke samenwerkingsverbanden aan te gaan met organisaties over traditionele grenzen heen (internationale, vrijwillige, particuliere sector of kennisinstellingen) die beschikken over middelen (kennis, financiën, politiek of sociaal kapitaal) die een integraal onderdeel zijn van de productie van goede gemeenschapsresultaten (of collectieve goederen) is de sleutel tot succes na een conflict en vereist effectieve communicatievaardigheden.
 • Transparant, integer en binnen bestaande nationale en internationale wetgevingskaders handelen, terwijl ze de juiste politieke omstandigheden begrijpen en benutten wanneer ze zich presenteren om te innoveren, terwijl ze voldoen aan de hoogste internationale normen.
 • Toonaangevend binnen instellingen en voorzie hervormingen van speerpunten als dat nodig is.
 • Effectief in contact treden met burgers en slachtoffers van conflicten op het terrein - op nationaal of subnationaal niveau - om de hulpverlening aan de behoeften van gemeenschappen aan te passen.
 • Kennis verwerven en bijwerken van nieuwe technologieën die innovaties kunnen stimuleren en een succesvolle beleidsimplementatie kunnen ondersteunen.

Programmastructuur

Het CMHA-programma bestaat uit vier semesters (elk 14 weken) aangeboden over een periode van twee jaar.

Om het programma met succes af te ronden, moet een student 36 studiepunten nemen. Normaal gesproken zijn de cursussen elk 3 credit-uren.

 1. Kerncursussen (21 credit-uren)
 2. Keuzevakken (9 credit-uren)
 3. Scriptie (6 credit-uren)

De primaire leer- en onderzoekstaal in de DI is Arabisch. Om echter optimaal gebruik te maken van de internationale kansen die de CHS en zijn partners bieden, moeten kandidaten een uitstekende beheersing van het Engels hebben. Studenten kunnen ervoor kiezen om hun opdrachten en proefschriften in het Engels of Arabisch te schrijven.

Careerbestemmingen

Na afronding van dit programma behalen afgestudeerden een "Master of Science in Conflict Management and Humanitarian Action".

Het CMHA-programma heeft een sterke toegepaste focus en is bedoeld voor studenten die nieuwe (of betere) loopbaanperspectieven in de humanitaire sector in de breedste zin van het woord willen verkennen. Passende vaardigheden en kennis binnen deze sector zullen worden ontwikkeld door praktische blootstelling aan de uitdagingen waarmee beoefenaars vaak te maken hebben, zoals geleverd door case studies, probleemoplossende en simulatie-oefeningen.

Studenten zullen ook kennismaken met de meest recente theoretische debatten over de beste beleidsreacties op humanitaire noodsituaties, en zullen een actueel en actueel inzicht in de hedendaagse mondiale politiek moeten behouden. Bovendien hebben studenten via het CHS-netwerk van partnerorganisaties toegang tot een breed scala aan contacten in het veld, wat een belangrijke rol kan spelen bij het vergemakkelijken van toekomstige carrièremogelijkheden.

Afgestudeerden van dit programma verwerven de nodige vaardigheden om direct door te Pathways naar carrièrepaden op lokaal, regionaal of internationaal niveau:

 • Doctoraal studies
 • Academia en onderzoek
 • Projectontwerp, implementatie, monitoring en evaluatie
 • voorspraak
 • Ontwikkeling en planning
 • Internationaal conflict
 • Wederopbouw
 • Humanitaire hulp en actie
 • Diplomatie en politiek
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The Doha Institute for Graduate Studies (DI) is an independent institute for learning and research, based in Doha, in the fields of social sciences, humanities, public administration and development e ... Lees meer

The Doha Institute for Graduate Studies (DI) is an independent institute for learning and research, based in Doha, in the fields of social sciences, humanities, public administration and development economics. Programs of study are offered at the master’s degree level in its three schools: the School of Social Sciences and Humanities and the School of Public Administration and Development Economics and the School of Psychology and Social Work. The DI is also home to the Center for Conflict and Humanitarian Studies. Lees Minder