MSc in biochemie en moleculaire biologie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

In de masteropleiding Biochemie en moleculaire biologie leer je over celreacties, eiwitten en hun functies en de genen van organismen. Dit zijn centrale gebieden in het onderzoek naar zowel kanker, diabetes als infectieziekten.

De technologische en wetenschappelijke vooruitgang verlegt de grenzen van wat academisch mogelijk is. Menselijk DNA - de 3 miljard bouwstenen van het leven - zijn nu bekend en zullen een revolutie teweegbrengen in de moleculaire biowetenschappen. De volgende uitdaging is om de functie van genen in kaart te brengen.

De afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie is deze uitdaging aangegaan en behoort wereldwijd tot de koplopers op het nieuwe onderzoeksgebied van proteoomanalyse dat wordt gebruikt om eiwitten in mensen en andere organismen in kaart te brengen.


Retha Ferguson / Pexels

Vorm het programma

Het eerste jaar van de masteropleiding Biochemie en moleculaire biologie bestaat uit een experimentele kerncursus geavanceerde eiwitchemie en biologische massaspectrometrie, die kan worden aangevuld met een experimentele cursus in moleculaire microbiologie en / of een experimentele cursus in klonen en karakterisering van menselijke eiwitten.

De opleiding staat bekend om een groot aantal keuzevakken. Dit geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren op basis van je interesses op alle gebieden binnen de afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie.

Programmastructuur

De masteropleiding Biochemie en Moleculaire Biologie is gebaseerd op de internationaal erkende expertise van de afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie op het gebied van proteomica en biologische massaspectrometrie.

Het eerste semester bestaat uit verplichte en deelvakken, terwijl het tweede semester gewijd is aan keuzevakken. Je kunt keuzevakken volgen bij SDU of in het buitenland of een individueel project uitvoeren in samenwerking met een bedrijf.

Het tweede jaar van het programma is gewijd aan de Master Thesis, een individueel onderzoeksproject van 60 ECTS. Dit kan gebeuren in een van de laboratoria van de afdeling Biochemie en Moleculaire Biologie, binnen de domeinen proteomics / massaspectrometrie, moleculaire biomedische geneeskunde of moleculaire microbiologie. Het project kan ook worden uitgevoerd in een ander laboratorium, bijvoorbeeld in het Odense University Hospital.

Carrière perspectieven

De ontwikkeling binnen de biotechnologie en gentechnologie is de afgelopen jaren snel gegaan en de vraag naar biochemici en moleculair biologen is aanzienlijk toegenomen.

Typische werkgevers zijn onder meer biotechnologische en farmaceutische bedrijven, de zorgsector en particuliere onderzoeksinstellingen.

Kwaliteitscontroletechnicus

Afgestudeerden in de biochemie en moleculaire biologie kunnen werk vinden als kwaliteitscontroletechnici, werken in laboratoria, fabrieken of andere productiefaciliteiten. Deze technici beoordelen producten, variërend van geneesmiddelen tot voedsel, om ervoor te zorgen dat de vervaardigde goederen voldoen aan de industrievoorschriften.

Klinisch laboratoriumtechnoloog

Klinische laboratoriumtechnologen gebruiken hun achtergrond in de biochemie en moleculaire biologie om experimenten uit te voeren op bacteriën, virussen en micro-organismen. Ze kunnen betrokken zijn bij een breed scala aan onderzoeken of zijn gespecialiseerd in een specifiek vakgebied, zoals bacteriologie of virologie.

Bedrijfsanalist

Afgestudeerden in biochemie en moleculaire biologie kunnen werken als bedrijfsanalisten in farmaceutische bedrijven of in de gezondheidszorg. Analisten met een achtergrond in moleculaire biowetenschappen kunnen hun kennis en ervaring met laboratoriumapparatuur gebruiken om onderzoek te doen naar en nieuwe apparatuur voor laboratoria aan te bevelen.

Academisch onderzoek

In de afgelopen jaren heeft ongeveer 25% van de afgestudeerden in de biochemie en moleculaire biologie van SDU een carrière in academisch onderzoek nagestreefd.

  • Om in aanmerking te komen voor een 3-jarige Ph.D. fellowship, moet je een masterdiploma hebben.
  • Om in aanmerking te komen voor een 4-jarige Ph.D. fellowship, moet je in het bezit zijn van een bachelordiploma en geslaagd zijn voor examens op masterniveau die overeenkomen met 60 ECTS.
Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

University of Southern Denmark has created an institution of higher research and education which provides first-class educational opportunities and is cooperation partner for both public and private b ... Lees meer

University of Southern Denmark has created an institution of higher research and education which provides first-class educational opportunities and is cooperation partner for both public and private businesses and organisations for providing qualified labour. Lees Minder
Odense , Kolding , Slagelse , Sønderborg , Esbjerg , Flensburg , Kopenhagen , Ljubljana , Girona , Beijing + 9 Meer Minder