Introductie
Ben je geïnteresseerd in het bestuderen van hedendaagse bevolkingsvraagstukken zoals veroudering, migratie en wereldwijde bevolkingsgroei? In het masterprogramma leren de studenten Studies van de bevolking de theorieën, methoden en vaardigheden die nodig zijn om een veelzijdige demograaf te worden.Essentieel voor het begrijpen van de populatiedynamiek is de studie van demografisch gedrag van mensen, zoals geboorte, gezondheid, migratie en overlijden. Het masterprogramma richt zich op deze demografische gebeurtenissen, op hoe de besluitvorming over deze levensgebeurtenissen wordt beïnvloed door de economische, maatschappelijke, culturele en geografische context, en op hoe deze demografische gebeurtenissen een impact hebben op trends op bevolkingsniveau.
Je leert over:Hedendaagse bevolkingsvraagstukken zoals de vergrijzing, integratie van migranten, ongelijkheid op gezondheidsgebied en wereldwijde bevolkingsgroei
Individuele besluitvormingsprocessen achter demografische gebeurtenissen, zoals gezinsvorming, woonkeuzes en gebruik in de gezondheidszorg
Demografische gegevens verzamelen en interpreteren
Methoden en technieken om demografische gegevens te analyseren: levenstabellen, populatieprognoses, geavanceerde statistische analyse en kwalitatieve onderzoeksmethoden
Bevolkingsbeleid en interventieprogramma'sHet veld Populatiestudies reflecteert over en behandelt hedendaagse demografische onderwerpen en aanverwante maatschappelijke kwesties. Het onderzoek is tegelijkertijd concreet en breed.
De Master in Population Studies is ook interessant voor professionals uit de middenloopbaan die bijvoorbeeld werken bij statistische bureaus of demografische afdelingen van overheidsinstanties.
We bieden ook twee double degree-programma's: bij de Universiteit van Keulen in Duitsland (Demografie en sociale ongelijkheid) en bij de Universitat Pompeu Fabra in Barcelona, Spanje (sociale demografie). Je kunt de Master in Populatiestudies ook combineren met onze top-Research Research Master in Spatial Sciences.Waarom studeren dit programma in Groningen?Ons programma is uniek in zijn combinatie van analytische en sociale demografie, zijn combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en zijn internationale, multidisciplinaire en sterke wetenschappelijke oriëntatie. Interactieve manieren van lesgeven worden gebruikt door zeer enthousiaste en toegewijde leraren. Binnen Nederland is Groningen de enige universiteit die een MSC in Population Studies aanbiedt.ProgrammaJaar 1cursussenBevolking, gezondheid en plaats (5 EC)
Werken met gegevens in populatieonderzoek (5 EC)
Keuzevakken (10 EC)
Life Tables en Populatieprojecties (5 EC)
Migratie, gezinnen en huishoudens (5 EC)
Geavanceerde statistische analyse (5 EC)
Hedendaagse bevolkingsvraagstukken (5 EC)
Masterproef bevolkingsonderzoek (20 EC)In het buitenland studerenStuderen in het buitenland is optioneel.ToelatingseisenNederlands of internationaal diploma Specifieke vereisten Meer informatie Kennis minimaal Tot de opleiding worden toegelaten studenten met een Nederlands of buitenlands getuigschrift hoger onderwijs waaruit blijkt dat zij kennis, inzicht en vaardigheden hebben op het niveau van een universitair bachelordiploma en die kunnen aantonen dat zij de volgende specifieke kennis, inzicht en vaardigheden kunnen aantonen: ) kennis van het vak Population Studies op het niveau van houders van een getuigschrift van de bacheloropleiding 'Human Geography & Urban and Regional Planning' b) kennis van 10 ECTS in statistiekvakken of de statistische kennis van de student moet daaraan gelijkwaardig zijn Dit blijkt uit actieve kennis van ten minste variantie-, associatie- en correlatiemetingen, chikwadraattoetsen, univariate en multivariate lineaire regressie, de basisprincipes van matrixalgebra en de basisprincipes van integratie en differentiatie. We gaan ervan uit dat hierbij enige ervaring met EXCEL en met het gebruik van statistische softwareprogramma's, zoals SPSS, STATA en R. Taaltest Engels op VWO-niveau
Cambridge Certificate of Proficiency in English (A, B or C)
Cambridge-certificaat in geavanceerd Engels (A, B of C)
Minimaal 6,5 voor het International English Language Testing System (Academische versie) (IELTS). Met een minimum van 6,5 voor luisteren, lezen, schrijven en spreken.
Minimaal 90 op de internetversie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
Minimaal 580 op de geschreven versie van Test of English as a Foreign Language (TOEFL)
Minimaal 237 op de interactieve versie van de Test van Engels als vreemde taal (TOEFL)
Vrijstellingen: moedertaalsprekers of studenten met een opleiding uit de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland Vooropleiding Houders van een getuigschrift van de bacheloropleiding 'Ruimtelijke Planning en Ontwerp (Technische Planologie)' van de University of Groningen of een getuigschrift van de bacheloropleiding Sociale Geografie & Planologie (Sociale Geografie & Planologie) universiteit hebben directe toegang. Ook houders van een bachelordiploma in 'Sociologie', 'Sociale psychologie', 'Epidemiologie', 'Wereldwijde en volksgezondheid', 'Voeding en gezondheid', 'Culturele antropologie', 'Gerontologie,' Internationale betrekkingen ',' Ontwikkelingsstudies ' , 'Statistiek', 'Economie' en 'Liberal Arts and Sciences' van elke onderzoeksuniversiteit (inter) nationaal worden geacht over de kennis en vaardigheden te beschikken die nodig zijn om de opleiding te starten, en worden op basis daarvan toegelaten tot de opleiding. Overige toelatingsvoorwaarden De toelatingscommissie kan eisen dat studenten die niet aan het kennisminimum voldoen, afkomstig zijn uit andere disciplines of afkomstig zijn van hogescholen, aanvullende cursussen volgen voordat zij worden toegelaten tot de opleiding. Deze pre-masters van maximaal 60 ECTS (2 demografiecursussen, 2 methodologie / schrijfcursussen, 2 statistiekcursussen en voor studenten van hogescholen, een bachelorscriptie) worden individueel beoordeeld. Contact: hoofdcoördinator Billie de Haas.
Aanvragers wordt geadviseerd om (cursussen van) de Minor in Population Studies en / of de Web Class Population Studies te volgen alvorens aan het Master Programma deel te nemen, om een goed beeld te krijgen van de Master Population Studies en de behandelde populatieproblemen.
Aanmeldingsdeadlines Type student Deadline Start cursus Nederlandse studenten 15 augustus 2020
15 januari 2021
15 augustus 2021
01 september 2020
01 februari 2021
01 september 2021 EU / EER-studenten 01 mei 2021
01 september 2021 niet-EU / EER-studenten 01 mei 2021
01 september 2021
Collegegeld Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier EU / EER 2020-2021 € 2143 full time niet-EU / EER 2020-2021 € 15.000 full time Vooruitzichten op de arbeidsmarktDe Master Population Studies traint je om een veelzijdige demograaf te worden. Als demograaf bent u bekwaam in het beschrijven en analyseren van zowel de bevolkingsdynamiek van verschillende landen of regio's als het demografische gedrag van individuen of bevolkingsgroepen. U bent ook een expert in het voorspellen van de waarschijnlijke demografische ontwikkelingen voor de toekomst.
Vanwege het interdisciplinaire karakter van het masterprogramma, kun je nadenken over hoe de context waarin we leven van invloed is op individueel demografisch gedrag en leidt tot verschillende populatiedynamieken, wat weer maatschappelijke gevolgen heeft. Individueel demografisch gedrag en populatiedynamiek zijn cruciaal voor begrip vanwege hun effecten op de economie, het milieu, sociale netwerken, sociale cohesie, gezondheid en gezondheidszorg, pensioenhervormingen en sociale zekerheid, gezinsleven en welzijn. Overheden gebruiken bijvoorbeeld demografische kennis bij hun beleidsvorming, voor planningsdoeleinden (scholen, huisvesting, gezondheidszorg) of om potentiële problemen te identificeren. Bij internationale ontwikkelingssamenwerking is demografische informatie cruciaal. Demografen hebben een goed begrip van hedendaagse maatschappelijke problemen en kwesties die mensen in hun dagelijks leven raken.
Tijdens het programma bieden we ondersteuning voor je loopbaanvoorbereiding.OnderzoekDe onderwerpen van de masterproef zijn geïntegreerd in het onderzoeksthema van het Bevolkingsonderzoekscentrum: “Bevolking en welzijn in context”. Dit omvat onderwerpen zoals bevolkingsafname, bevolkingsveroudering, wereldwijde migratie, het leven van migranten, gezond ouder worden in de samenleving, gezinnen, huishoudens, verblijf, doodsoorzaken, gezondheid van kinderen, voeding, toegang tot gezondheidszorg, placemaking van ouderen.
Het masterprogramma weerspiegelt duidelijk de belangrijkste kenmerken van het onderzoeksprogramma door zich te concentreren op zowel het macro- (populatie-) als microniveau (het demografische gedrag van mensen); door multidisciplinaire perspectieven in te nemen (demografie, epidemiologie, antropologie, geografie, sociaal ouder worden, voeding); door zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden te onderwijzen; door te focussen op de vertaling van onderzoek naar beleid of interventies.
De studenten leren de theorieën, methoden en vaardigheden die de verschillende leraren toepassen in hun onderzoek. Ze nemen deel aan seminars en discussiegroepen in een actieve onderzoeksomgeving, waaronder gastcolleges en seminars door gevestigde professionals van andere demografische instellingen.
Onderdeel van het masterprogramma is de deelname aan de Dutch Demography Day - een conferentie voor demografen.Uitgelichte onderzoekersProf. Clara Mulder
Prof. Hinke Haisma
Prof. Fanny Janssen
Prof. Louise Meijering
Prof. Helga de Valk
Prof. Leo van Wissen