MSc in Politicologie

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

 • Dit programma is bedoeld voor studenten met een achtergrond in de politieke wetenschappen of aanverwante disciplines
 • Verwerf de vaardigheden en kennis om politieke interactie en de theoretische achtergrond van de huidige politieke systemen te begrijpen
 • Onderzoek problemen waarmee politieke systemen worden ontwikkeld en analyseer actuele onderwerpen die te maken hebben met macht, samenwerking, politieke economie en meer
 • Bereid je voor op een carrière als beleidsbepaler, advocaat, analist, diplomaat, onderzoeker, journalist of meer

Waarom politicologie studeren aan de Radboud University ?

De masteropleiding Politicologie van Radboud afgelopen jaren bekend om zijn kwaliteit. In 2018 werd het programma uitgeroepen tot beste masterprogramma volgens Beste Studies 2018 van Elsevier magazine; Evenzo werd het door Keuzegids Masters bekroond met het label 'Top Program' en werd het als beste beoordeeld in het veld. Ook geven onze studenten ons hoge cijfers (8,6 / 10) volgens de Nationale Studenten Enquête 2018. De opleiding is ook NVAO geaccrediteerd.

Je profiteert niet alleen van de reputatie van de opleiding, je krijgt ook toegang tot het uitgebreide netwerk van Radboud , waardoor je tijdens en na je studie volop stage- en carrièremogelijkheden hebt.

Wat ga je leren?

Kracht vormt de politiek, maar wat bepaalt de macht in de 21e eeuw? Het Radboud masterprogramma in Politicologie biedt een unieke kans voor zeer gemotiveerde studenten om zich voor te bereiden op een lonende carrière in leidinggevende functies in de publieke en private sector.

We zijn geïnteresseerd in het blootleggen van de sociale, economische en politieke oorzaken van recente politieke ontwikkelingen, terwijl we ons ook afvragen of ze destabiliseren of dat ze worden ondergebracht in bestaande institutionele structuren.

Carriere vooruitzichten

Afgestudeerden van dit programma konden carrièremogelijkheden in verschillende rollen vinden:

 • beleidsmakers
 • consultants
 • journalisten
 • onderzoekers
 • Posities bij ngo's of overheidsorganisaties
 • Advocates
 • Financiële instellingen

specialisaties

De masteropleiding Politicologie biedt een keuze uit zes specialisaties:

 • Vergelijkbare politiek
  Focus op politieke uitdagingen voor hedendaagse (niet-) democratieën in een globaliserende wereld, zoals groeiende ongelijkheden, nieuwe eisen aan representatieve instellingen en druk die wordt veroorzaakt door zowel migratie als demografische veranderingen.
 • Conflict, macht en politiek
  Onderzoek kritisch thema's als oorlogvoering, politieke systemen, de articulatie van politieke eisen, etnisch geweld en welke ethische dilemma's zich voordoen in dergelijke situaties.
 • Gendergelijkheid, diversiteit en inclusie in de politiek Deze specialisatie laat je niet alleen kennismaken met kwesties en lopende debatten op het gebied van gender- en diversiteitsstudies in organisaties en politiek, maar biedt ook de mogelijkheid om vertrouwd te raken met de stand van de techniek in het veld en kennis te verwerven over verschillende beleidspraktijken met betrekking tot het en hun gendergerelateerde implicaties.
 • Internationale politieke economie Ontdek de economische en politieke dimensies van mondiale problemen en machtsstrijd achter beleidskeuzes. Leer de wereld te begrijpen en uit te leggen vanuit het perspectief van verschillende stakeholders.
 • Internationale relaties
  Leer hoe je wereldwijde samenwerking en conflicten vanuit verschillende perspectieven onderzoekt en de essentiële spelers analyseert die de mondiale politiek vormen: overheden, internationale organisaties, media, bedrijven en NGO's.
 • Politieke theorie Bestudeer verschillende aspecten van de relatie tussen politieke macht en moraliteit. De centrale vraag hier is of politieke principes, instellingen en praktijken ooit legitiem kunnen zijn. Wat kunnen we elkaar dwingen te doen? Wat moeten we doen?

Toelatingseisen

1. Voltooi een bachelordiploma
Een afgeronde bachelordiploma Politicologie of een verwante discipline van een erkende academische universiteit.

Een substantieel deel van de vakken in je bacheloropleiding zou je specialisatie moeten zijn: internationale betrekkingen, politieke theorie, vergelijkende politiek of openbaar bestuur.

2. Competentie in Social Science Research Methodology
Vanwege het sterke academische karakter van dit programma, is het van essentieel belang dat studenten over de nodige basisonderzoeksvaardigheden beschikken (zowel kwantitatief als kwalitatief). Aanvragers met weinig of geen Social Science Research Methodology in hun vooropleiding kunnen toelating krijgen, mits zij eerst een (mondeling) examen afleggen in de onderzoeksmethodologie. Het mondeling examen kan persoonlijk worden afgenomen in Nijmegen of via Skype.

Taalvereisten

Om deel te kunnen nemen aan dit programma, moet u vloeiend Engels en Engels verstaan. Aan deze vereiste is voldaan wanneer de student aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

 • Heeft met succes een driejarige bacheloropleiding aan een Nederlandse universiteit afgerond.
 • Is een inwoner van Australië, Canada (met uitzondering van Quebec), Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde Staten van Amerika.
 • Heeft met succes een bacheloropleiding voltooid die volledig in de Engelse taal werd gegeven in een van de volgende landen: EU / EER-landen, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika.
 • Heeft met succes een masteropleiding van een Nederlandse hogeschool afgerond.

Alle andere studenten hebben een van de volgende certificaten nodig (alle certificaten mogen niet ouder zijn dan twee jaar):

 • Een TOEFL-score van ≥90, met subscores niet lager dan 18
 • Een IELTS-score van ≥6,5, met subscores niet lager dan 6,0
 • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) of Certificate of Proficiency in English (CPE) met een C of hoger cijfer

deadlines

Programma's die starten in september

 • Niet-EER-studenten: 1 april
 • EER-studenten: 1 mei

Kwaliteitslabel

Deze opleiding is onlangs beoordeeld als 'Beste Programma' van Nederland in de Keuzegids Masters 2016 (Handleiding masteropleidingen). Dit programma werd ook beoordeeld als 'Beste masterprogramma' door het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de beste opleidingen. Deze opleiding kreeg voor de derde keer op rij een nummer één en kreeg in de Keuzegids Masters 2015 het kwaliteitslabel 'Topopleiding' in Nederland.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 r ... Lees meer

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 research university. We offer 11 English-taught Bachelor's programmes and 35 English-taught Master’s programmes with many specialisations which will give you the necessary skills and insights into research and practice within your own subject area. You will benefit from our personal teaching style, our top research institutes, and a green and friendly student city. Lees Minder