MSc in Integrated Systems and Circuits Design

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Nieuwe toepassingsgebieden bereiken

Sinds ongeveer vijf decennia zijn geïntegreerde schakelingen (IC, microchips) nu de belangrijkste technologieën voor elektronische systemen in veel toepassingsgebieden, variërend van gegevensverwerking tot telecommunicatie en auto-elektronica. In dit domein heeft een ongekende ontwikkeling plaatsgevonden van de assemblage van de eerste vlakke IC's met twee transistoren in het jaar 1961 tot de geïntegreerde processorcomponenten van vandaag met maximaal een miljard transistoren op een enkele chip.

Nieuwe uitdagingen bij het ontwerpen van geïntegreerde systemen en circuits

Een einde van deze ontwikkeling is nog niet te voorzien en Very Deep Submicron (VDSM) fabricagetechnologieën (met structuurgroottes die kleiner zijn dan 14 nm) zullen de mogelijkheid bieden om nog complexere systemen te integreren.

Deze ontwikkelingen zijn niet alleen een voorwaarde voor nog betrouwbaardere en kostenefficiënte systeemoplossingen, maar ze zullen ook veel nieuwe toepassingsmogelijkheden bieden. Vanwege de nieuwe eisen en met name vanwege de enorme complexiteit van dergelijke oplossingen, moeten niet alleen nieuwe fabricagetechnologieën worden ontwikkeld, maar ook nieuwe uitdagingen bij het ontwerpen van geïntegreerde systemen en schakelingen. Tot deze uitdagingen behoren modellering op verschillende abstractieniveaus, verificatie op systeemniveau, ontwerp met laag vermogen, circuitontwerp in nieuwe technologieën, hoogfrequente circuits, intelligente oplossingen voor vermogenselektronica en een verhoging van de ontwerpefficiëntie. De masteropleiding ISCD - Integrated Systems and Circuits Design biedt de nodige kennis om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

125692_photo-1532186773960-85649e5cb70b.jpg
Louis Reed / Unsplash

Profiel

Toegepaste R&D en samenwerkingen met nationale en internationale academische en industriële partners garanderen dat het onderwijs aan de Carinthia University of Applied Sciences up-to-date is en studenten goed voorbereid zijn op hun carrière.

Semesters 1 - 3 bieden 70 ECTS aan verplichte cursussen op het gebied van ontwerp en modellering van geïntegreerde systemen, ontwerpmethodologie, analoog en digitaal circuitontwerp, integratie- en fabricagetechnologie en een project met gemengd signaal. Semester 3 biedt een selectie van geavanceerde cursussen waaruit 20 ECTS moeten worden geselecteerd.

Het praktische aspect van deze masteropleiding wordt benadrukt door een projectmodule van semester 1 tot 3. Studenten ontwerpen een geïntegreerd circuit in kleine teams en implementeren een testchip. Na de fabricage worden monsters van de testchip in het lab geëvalueerd met behulp van geavanceerde testapparatuur.

De masterproef wordt gedaan in samenwerking met de industrie of aan de Carinthia University of Applied Sciences in semester 4. Werk aan de scriptie gaat gepaard met regelmatige scriptieseminars.

Kwalificatievereisten en voorschriften

Engineering & IT is een ongelooflijk boeiend vakgebied van toegepaste wetenschappen. Dit gebied kenmerkt zich vooral door creativiteit, innovatie en design. Engineering & IT is bovendien een snel ontwikkelend gebied, cruciaal voor de economische ontwikkeling van een regio.

De studenten van de School of Engineering & IT moeten sterke punten aantonen op de volgende gebieden:

 • Technisch inzicht
 • Redenerend vermogen
 • Goed Engels, wiskunde en computervaardigheden
 • creativiteit
 • Genieten van innovatieve ontwikkelingen

De bacheloropleidingen van de CUAS School of Engineering & IT kunnen in het algemeen worden gezocht zonder vakspecifieke opleiding. Veel interesse, inzet en natuurlijk het bezit van een algemene toelatingsexamen voor de universiteit zijn voldoende.

143313_ISCD.jpg© FH Kärnten / Hofmann

Belangrijkste leerresultaten

Afgestudeerden van de masteropleiding Integrated Systems and Circuits Design:

 • Beschikken over brede kennis in het ontwerpen en modelleren van zeer complexe geïntegreerde systemen.
 • Beschikken over gedetailleerde kennis van de belangrijkste ontwerpmethodieken voor geïntegreerde schakelingen met behulp van moderne CAD-tools.
 • Speciale kennis hebben van circuitontwerp van analoge, digitale en mixed-signal geïntegreerde circuits met behulp van de modernste Very Deep Submicron (VDSM) CMOS-fabricagetechnologieën.
 • Kennis hebben van speciale keuzevakken in geïntegreerde systemen en circuits zoals RF CMOS-ontwerp, geïntegreerde sensoren, slimme stroomtechnologieën, rekenkundige circuits of systeem-op-chiparchitecturen.
 • Praktische ervaring hebben opgedaan met de ontwikkeling van IC: alle afgestudeerden hebben een IC met gemengd signaal ontworpen, van specificatie tot evaluatie van gefabriceerde testchipmonsters in het laboratorium.

Baan en carrière

ICDS-afgestudeerden kunnen werken als specialist voor zowel Oostenrijkse als internationale bedrijven op het gebied van de halfgeleiderindustrie (gieterijen, fabless gieterijen en engineeringbedrijven), evenals voor bedrijven die systeemoplossingen aanbieden waarvan de producten sterk geïntegreerde elektronische componenten bevatten.

Hun werkterreinen omvatten:

 • Ontwerp
 • Modellering
 • Verificatie
 • Implementatie
 • Testen en
 • Technische hulp

van analoge, digitale en mixed-signal geïntegreerde schakelingen. Hun activiteiten omvatten ook applicatieondersteuning (bijvoorbeeld PCB-ontwerp), evenals test- en productengineering.

Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

Since its inception, the Carinthia University of Applied Sciences (CUAS) has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs ... Lees meer

Since its inception, the Carinthia University of Applied Sciences (CUAS) has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs of the CUAS and intensive cooperation with industry and science, CUAS students are sure to have a future-oriented education on the pulse of the time. Lees Minder
Feldkirchen in Kärnten , Klagenfurt , Villach , Spittal an der Drau + 3 Meer Minder