MSc in Engineering - Fysica en technologie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Sinds de uitvinding van de laser zo'n vijftig jaar geleden, hebben optica en vooral nanotechnologie een snelle ontwikkeling doorgemaakt en zijn ze belangrijke onderdelen geworden van de fysica, technologie en de industrie, evenals van ons dagelijks leven. Stel je voor dat zonder de laser dingen zoals de dvd-speler niet hadden bestaan en je niet op een laserprinter had kunnen afdrukken.

Met een masteropleiding in natuurkunde en technologie verwerf je specialistische vaardigheden op een breed gebied, voornamelijk in verband met het ontwerp en de fabricage van nanogestructureerde functionele materialen en de kenmerken van licht en de interactie met atomen, moleculen en materie. Toepassingen die deze aspecten benutten, staan centraal in dit academische profiel.

Wetenschap van licht en kleur

Optica gaat niet over brillen en contactlenzen; het gaat over de wetenschap van licht en kleur. Het programma bevat theorieën over het produceren van licht in bijvoorbeeld lasers, de verstrooiing van licht in verschillende zaken, en theorieën over hoe licht interageert en energie uitwisselt met de materie. Laserlicht dat in wisselwerking staat met een edelmetaal met nanostructuur is beperkt tot het metalen oppervlak; iets waarmee je nanometerdunne gouden draadjes kunt gebruiken om licht te geleiden.

Je bouwt voort op je toch al sterke basis in natuurkunde, technologie en wiskunde. Dit geeft je een diepere kennis van vooral geavanceerde optica, kwantumfysica, materiaalfysica en molecuulfysica, nanofysica en de fabricage van nanostructuren. Deze vakken stellen je in staat om interdisciplinair te werken in deze snel veranderende hightech wereld met uitdagingen op academische grensgebieden.

Daarnaast doe je expertise op in het meten en analyseren van signalen - met speciale aandacht voor bijvoorbeeld zeer gevoelige sensoren in combinatie met intelligente data-analyse. In je masterproefproject kun je werken in een van de boeiende onderzoeksgebieden van de universiteit die verband houden met het academische profiel.

Dit kan bijvoorbeeld nano-optica zijn, waarbij je gebruik maakt van het feit dat licht miljoenen keren kan worden versterkt wanneer het in wisselwerking staat met kleine gouddeeltjes. Door dit proces te optimaliseren is het mogelijk om zeer gevoelige single-molecule sensoren te maken die bijvoorbeeld pesticiden op het oppervlak van groenten of fruit kunnen detecteren. Krijg een overzicht van de programmastructuur.

Projectmatige en op onderzoek gebaseerde studieomgeving

Je wordt onderdeel van een projectmatige en probleemgestuurde studieomgeving waar je in projectgroepen werkt. Jij en je medestudenten zijn verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van het project - en voor het halen van de deadlines. Meestal ontvangen we de projectoverzichten van bedrijven en benadrukken we dat de problemen die u oplost 'echte' problemen zijn. Leer meer van de studenten zelf.

Veelzijdige loopbaantrajecten

Met een diploma in natuurkunde en technologie heb je een scala aan vacatures - in Denemarken en in het buitenland. Je zou onder andere kunnen werken in hightechbedrijven of op universiteiten als onderzoeker of ontwikkelaar op het gebied van bijvoorbeeld optisch ontwerp en systemen, nanotechnologie, sensortechnologie, lucht- en ruimtevaarttechniek, materiaalkunde en computermodellering van systemen.

Het is ook mogelijk om door te gaan met een driejarig onderzoeksprogramma, dat zal leiden tot een Ph.D. mate. Een andere optie is om deel te nemen aan een industriële Ph.D. programma, dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen de universiteit en een bedrijf waar u werkzaam bent.

Afgestudeerden die deze masteropleiding hebben afgerond, mogen de titel Master of Science (MSc) in Engineering (Physics and Technology) voeren.

Programmastructuur

Eerste semester
In het eerste semester van de masteropleiding werk je theoretisch en experimenteel met statistische signaalverwerking, sensor- en meettechniek, laserfysica, mechanische trillingen, fysica van gecondenseerde materie en een keuzevak. Zo beschik je over een brede basis die voor veel verschillende functies in aanmerking komt.

Tweede en derde semester
In de komende twee semesters specialiseer je je verder in optica, nanofabricage, computationele fysica, microtechnologie, kwantumtechniek en keuzevakken. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een In-company project. Je hebt de mogelijkheid om je masterproef te starten in het 3e semester met 10 ECTS en vervolgens met 30 ECTS in het 4e semester.

Vierde semester
Het laatste semester is gewijd aan de masterproef. U kiest zelf het onderwerp. De masterproef wordt doorgaans uitgevoerd in een van de onderzoeksgroepen en / of in samenwerking met een industrieel bedrijf.

Carrièremogelijkheden

Met een masterdiploma in natuurkunde en technologie ben je gekwalificeerd voor werk in:

 • Onderzoek
 • Ontwikkeling
 • Technologische aspecten van bedrijfsontwikkeling
 • adviesbureaus
 • Project management.

Je komt in aanmerking voor banen in bijvoorbeeld:

 • Optische communicatie
 • Sensortechnologie
 • Medische technologie
 • Lucht- en ruimtevaarttechniek
 • Materiaal engineering
 • Energie technologie
 • Optisch ontwerp en engineering inclusief lasersystemen
 • Nanotechnologie inclusief fabricageprocessen en karakteriseringstechnieken
 • Computermodellering van fysieke en technische systemen.

Je wordt ook gekwalificeerd als universitair onderzoeker in bijvoorbeeld nano-optica of om nieuwe optische detectietechnieken te ontwikkelen voor bijvoorbeeld medische diagnose in nauwe samenwerking met artsen.

Met dit programma ben je gekwalificeerd voor een baan in Denemarken of in het buitenland en voor studies aan de Ph.D. niveau.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

University of Southern Denmark has created an institution of higher research and education which provides first-class educational opportunities and is cooperation partner for both public and private b ... Lees meer

University of Southern Denmark has created an institution of higher research and education which provides first-class educational opportunities and is cooperation partner for both public and private businesses and organisations for providing qualified labour. Lees Minder
Odense , Kolding , Slagelse , Sønderborg , Esbjerg , Flensburg , Kopenhagen , Ljubljana , Girona , Beijing + 9 Meer Minder