MSc in Control voor groene mechatronica (GreeM)

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De internationale master over Control for Green Mechatronics (GREEM), binnen de Robotics and Control-vermelding van het Franse ministerie van Onderwijs, promoot een hoogwaardig onderwijspakket op het gebied van ontwerp en controle van mechatronische systemen met een bijzondere focus op twee punten: hun functionele prestaties en hun energie-efficiëntie.

De afweging van de energie-efficiëntie maakt de GREEM internationale meester zeer uniek en zeer innovatief en maakt het antwoord op een echte actuele maatschappelijke kwestie die het effect is van technologische apparaten op de ecologie.

Programma beschrijving

Na hun afstuderen zullen de studenten het gebied van groene mechatronica beheersen, waar ze in staat zullen zijn om nieuwe of herontwerp van bestaande mechatronische systemen te ontwerpen, te modelleren en te simuleren, om controllers te berekenen voor hun automatisering en de verbetering van hun prestaties, en om in te stellen netwerken van mechatronische systemen, allemaal samen met aandacht voor de energie-efficiëntie.

Bovendien wordt de internationale ervaringsmogelijkheid aan de studenten aangeboden: uitwisselingen met partneruniversiteiten op internationaal niveau zijn mogelijk met eventuele dual-degree, stages op internationaal niveau worden aangemoedigd, een groot deel van de cursussen wordt gegeven in het Engels en in het Frans en cultuurcursussen worden gegeven voor niet-Franstalige studenten.

De masteropleiding duurt twee jaar en omvat in totaal 120 ECTS. De twee jaar zijn opgesplitst in vier semesters (S7, S8, S9 en S10) die verschillende functies omvatten zoals: twee industriële certificeringen (Schneider en Siemens), meer dan 80% van de cursussen in het Engels, Frans aangeboden aan niet-afgestudeerden - Franstalige studenten, 3-daagse labs in een andere stad (in Poligny, een kleine en originele stad van de Jura, waar wijnmakerij ook bekend is), seminars door internationaal gerenommeerde onderzoekers, bezoeken aan onderzoekslaboratoria, studentenproject in robotica voor nationale competitie , mogelijkheid tot internationale uitwisseling (dual-degree, uitwisselingsmobiliteit, internshipmobiliteit).

De meester wordt ook ondersteund door het internationaal gerenommeerde onderzoekscentrum FEMTO-ST. De master is een programma van de EIPHI Graduate School van de Université Bourgogne Franche-Comté.

leerplan

Master 1

S7 semester (30 sp.)

 • Digitale signalen, systemen en besturing
 • Energie-efficiëntie (industriële Schneider-certificering)
 • Modellering van mechatronische systemen: i) inleiding tot Porth Hamiltoniaanse systemen, ii) lineaire grafiekmodellering
 • Micromechatronics
 • Systeemtechniek
 • Technologieën in systeembesturing: i) sensoren en actuatoren, ii) industriële lokale netwerken

S8 semester (30 sp.)

 • Multivariabele besturingssystemen
 • Franse en vreemde talen
 • Industrieel computergebruik
 • Mechatronisch systeemontwerp (industriële certificering van Siemens)
 • Microtransducers
 • optimalisatie
 • Methodologische hulpmiddelen
 • Robotics

Master 2

S9 semester (30 sp.)

 • 3D ontwerp en productie van mechatronische systemen
 • Multivariabele robuuste controllersEnergiebeheer-fundamentals
 • Op energie gebaseerde regeling
 • Fysieke modellering en numerieke simulatie van microsystemen
 • Multiphysics microsystemen en toepassingen (biomedisch en akoestisch)
 • Niet-lineaire controlesystemen
 • Smart grid

S10-semester (30 sp.)

 • Microrobotics
 • Energieoogst in mechatronische systemen
 • Stage (21 ECTS)

Toekomstige carrièreperspectieven

Carrièremogelijkheden zijn erg hoog omdat mechatronische systemen worden gevonden en in toenemende mate worden ontwikkeld in een zeer breed scala van toepassingen.

Het feit dat de problematiek van vandaag, zoals energieverbruik in technologische apparaten, met name wordt aangepakt in deze master, zal afgestudeerde studenten op internationaal niveau zeer aantrekkelijk maken voor de industrie.

Bovendien zullen hooggeschoolden en gespecialiseerde studenten zijn opgeleid, waardoor ze de beste kandidaten voor onderzoek en Ph.D. programma's op het gebied van mechatronica in het algemeen, van controle, van robotica.

Toelatingseisen

De aanvrager moet een niveau Engels hebben en een achtergrond hebben over "controlesystemen" volgens de UFC / UBFC-criteria. Daarnaast worden ook de motivaties en het professionele project van de aanvrager zorgvuldig onderzocht.

Verschillende toepassingen zijn mogelijk.

 • Rechtstreeks invoeren in Master-1 bij de UBFC: een aanvraag wordt gedaan via eCandidate. Neem voor specifieke gevallen of voor meer informatie contact met ons op.
 • Invoeren in Master 2: dit is mogelijk voor degenen die minstens het niveau van Master 1 hebben en die zeer goede tracks op de vereiste achtergrond hebben.
 • Binnenkomen via een partneruniversiteit: studenten van een van de partneruniversiteiten die de GREEM-master willen inschrijven voor een duale opleiding, kunnen worden geïnformeerd door de contactpersoon van deze universiteiten.

Applicatie procedure

BELANGRIJK :

ALLE aanvragen moeten worden ingediend via de bovengenoemde website, ongeacht of u uit een Europees land, een Campus France-land of een ander land wereldwijd komt. De aanvragen mogen NIET worden ingediend op de website van Campus France, omdat onze universiteit niet is verbonden met het Campus France-platform.

Alleen eenmaal geselecteerd:

 • studenten afkomstig uit een Campus France-land: u dient uw visumaanvraag in te dienen op de «Etudes en France» -website volgens de derde optie «Ik ben geaccepteerd». Download hier de gids met de instructies voor de procedure van Campus France om te volgen
 • studenten die uit een ander land komen: je moet contact opnemen met de dichtstbijzijnde Franse ambassade
 • niet-Europese student, woonachtig in een Europees land: u moet contact opnemen met de Franse ambassade in de buurt van uw woonplaats .

Landen met een Campus France-kantoor:

Algerije, Argentinië, Benin, Brazilië, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Chili, China, Colombia, Comoren, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Egypte, Gabon, Haïti, India, Indonesië, Iran, Ivoorkust, Japan, Koeweit, Libanon, Madagaskar, Mali, Mauritanië, Mauritius, Mexico, Marokko, Nigeria, Peru, Republiek Tsjaad, Republiek Congo, Republiek Guinee (Guinee-Conakry), Rusland, Senegal, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Togo, Tunesië , Turkije, VS, Vietnam.

subsidies

Elk jaar zou een zeer beperkt aantal UBFC-beurzen kunnen worden aangeboden op basis van sporen en academische records. Toepassing op dergelijke beurzen moet uiterlijk aan het begin van Master-1 worden gedaan.

Site van training

De trainingslocatie is Besançon, een oude Franse stad die oude stenen gebouwen, de Franse cultuur, verschillende activiteiten van sport tot cultureel en het studentenleven combineert.

Ongeveer 10% van de bevolking zijn studenten of stagiairs in de stad Besançon en in haar agglomeratie.

Het centrum van toegepaste talen (CLA) dat deel uitmaakt van de universiteit is een van de belangrijkste centra voor het leren van talen in Frankrijk en biedt plaats aan ongeveer 4000 stagiairs per jaar die uit verschillende landen komen voor een aantal dagen of voor meerdere maanden.

Openbaar vervoer is erg praktisch en de oude stad is te doen met wandelingen.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Université Bourgogne Franche-Comté (UBFC) is a public university federating 7 Higher Education and Research (HER) Institutions operating in the Bourgogne - Franche-Comté (BFC) Region. Its strategic go ... Lees meer

Université Bourgogne Franche-Comté (UBFC) is a public university federating 7 Higher Education and Research (HER) Institutions operating in the Bourgogne - Franche-Comté (BFC) Region. Its strategic goals are to foster Excellence and Internationalization of BFC Higher Education and Research; increase attractiveness for national & international Students, Professors & Researchers; develop Innovation, Transfer and socioeconomic Partnerships. Lees Minder
Besançon , Dijon + 1 Meer Minder