MSc in Computer Engineering

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Computer Engineering is een vakgebied dat betrekking heeft op de analyse, het ontwerp en de evaluatie van computersystemen met hun hardware- en softwarelagen, en het gebruik van computergestuurde systemen in bijvoorbeeld auto's, smartphones en medische technologie. Als een moderne technische wetenschap op het snijvlak van computerwetenschappen en elektrotechniek, is computertechnologie een belangrijke discipline op het gebied van informatietechnologie.

Het masterprogramma

De 4-semester masteropleiding Computer Engineering beoogt de verdieping van de kennis die studenten in de bacheloropleiding hebben opgedaan in één of meerdere Computer Engineering velden. De masteropleiding is ontworpen om onderzoeksgerelateerd te zijn en biedt vooral de vaardigheden die nodig zijn om problemen in Computer Engineering zelfstandig te analyseren en om de wetenschappelijke methoden te ontwikkelen die nodig zijn om deze problemen te beschrijven en op te lossen.

De masteropleiding bestaat uit twee verplichte modules Computer Science en Electrical Engineering, een keuzevak, een module "Wetenschappelijke werkstijl", de projectgroep en de afstudeerscriptie. De verplichte vakken Computerwetenschappen en Elektrotechniek versterken de competenties op de centrale vakgebieden Computertechniek. In keuzevakken specialiseren de studenten zich in een specifiek vakgebied door een specialisatiegebied te kiezen en verwerven ze ook een brede kennisbasis via meer keuzemodules. De masteropleiding biedt de volgende specialisatiegebieden:

 • Embedded Systems
 • Nano / micro-elektronica
 • Computersystemen
 • Communicatie en netwerken
 • Signaal-, beeld- en spraakverwerking
 • Controle en automatisering

In de module "Wetenschappelijke werkstijl" voltooien studenten een onderzoeksgericht seminarie en, parallel daaraan, een bijkomend keuzevak dat hun individuele competentie in de taal-, schrijf- of presentatievaardigheden versterkt. De projectgroep is een cursus van twee semesters waarin een team samenwerkt aan een onderzoeksgerelateerd onderwerp. Het afstudeerproject omvat de masterproef en een voorbereidende werkplanningsfase en is vaak rechtstreeks afgeleid van het onderwerp van de projectgroep of van het eigen specialisatiegebied van de student. De afstudeerscriptie kan worden gestart nadat studenten in totaal 45 studiepunten (ECTS) in de modules met succes hebben afgerond.

Computer Engineering is een vakgebied met een internationaal gerenommeerd en erkend profiel en functieomschrijving. In de voorgeschreven studieperiode van 4 semesters en met een totale prestatie van 120 ECTS verwerven de studenten een diploma waarvan de inhoud en omvang overeenstemmen met internationale standaarden.

Het volgende diagram geeft een beschrijvend overzicht van de masteropleiding Computer Engineering. Voor een uitgebreide omschrijving en toelichting van de verschillende vakken, modules en keuzevakken zie de Examenregeling en het Modulehandboek.

csm_CE-MA-PO2017-Studyprogram_0fc7a2abe9.png

Paderborn University

Aanvullende voorwaarden

De voorwaarden voor toelating tot de masteropleiding Computer Engineering zijn een bachelordiploma Computer Engineering aan de Paderborn University van Paderborn University of een vergelijkbare bachelordiploma aan een andere hogeschool of universiteit. Bovendien zijn bewezen voldoende bekwaamheid in het Engels en, voor internationale aanvragers, een GRE Revised General Test of een zeer goede of goede CGPA in het bachelorprogramma vereist voor toelating.

Als internationale sollicitant moet je solliciteren via het uni-assist online portaal, waarmee je je sollicitatie elektronisch kunt indienen. Op de website van uni-assist staat de Paderborn University onder "Universiteiten (Master)" en als titel "Noordrijn-Westfalen". Controleer voordat u zich aanmeldt of u voldoet aan de toelatingseisen.

De masteropleiding kan worden gestart in het wintersemester of het zomersemester. Onderstaande contactpersonen zijn beschikbaar voor meer informatie.

Carrièremogelijkheden

Door het uitstekende onderwijs aan de Paderborn University hebben afgestudeerden in de computertechnologie veel carrièremogelijkheden voor hen openstaan. Computeringenieurs bekleden specialistische en managerposities op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, projectplanning en fabricage, meet- en testtechniek, service en verkoop, management en ook onderwijs en training. Er is veel vraag naar de interdisciplinaire kwalificaties die zijn verworven op het snijvlak van informatica en elektrotechniek op met name deze gebieden:

 • Computer technologie
 • Communicatietechnologie, bijv. Mobiele communicatie
 • Nano / micro-elektronica
 • Embedded systemen, bijvoorbeeld automobieltechnologie, ruimtevaart en medische systemen
 • Microsystems-technologie
 • Automatisering van productieprocessen
 • Robotics

Deze gebieden hebben een zeer hoog verloop en een grote vraag naar gekwalificeerd personeel. Dit is vooral het geval in Duitsland, met zijn vele toonaangevende bedrijven in de auto-, medische, automatiserings- en mechatronica-industrie. Doordat de bestaande 'engineering gap' de komende jaren groter zal worden, wordt voor de bachelor- en masterstudenten Computer Engineering over het algemeen uitstekende arbeidsmogelijkheden verwacht.

Studenten verwerven niet alleen competentie in hun hoofdvak. Multidisciplinaire expertise wordt tijdens hun studie ook intensief getraind door middel van projecten, seminars en stages. Als gevolg hiervan hebben afgestudeerden in Computer Engineering de beste voorwaarden voor hun professionele carrière. In vergelijking met afgestudeerden van de bacheloropleiding krijgen de afgestudeerden van de masteropleiding een verdiepende opleiding. Omdat de onderwerpen in de masteropleiding gericht zijn op de hierboven genoemde gebieden, behalen masterafgestudeerden al gespecialiseerde kwalificaties op specifieke wetenschapsgebieden. Daarnaast maken ze via de specialisatiegebieden en de masterproef kennis met actuele wetenschappelijke uitdagingen en zo optimaal voorbereid op industrieel of academisch onderzoek.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Paderborn University is the University for the Information Society. Our strong foundation in computer science and its applications, as well as the importance of IT for a growing number of disciplines, ... Lees meer

Paderborn University is the University for the Information Society. Our strong foundation in computer science and its applications, as well as the importance of IT for a growing number of disciplines, are the pillars for this claim. But we want to achieve more: we want to contribute to the scientific and technical development of the information society, simultaneously critically reflecting these developments by taking into account the history, norms, and values of our society. Lees Minder