MSc in Computational Cognitive Science

Algemeen

Beschrijving van opleiding

University of Groningen" src="https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/42/42152_rsz_ma-human-machine.png" alt="University of Groningen" />

Hoe kunnen we menselijke taakprestaties modelleren? Hoe combineren onze hersenen visuele en auditieve informatie? Wat is de ideale interface voor een vermoeide luchtverkeersleider?

Let op: de naam van dit programma is veranderd van Human-Machine Communication naar Computational Cognitive Science. De masteropleiding Computational Cognitive Science richt zich op Cognitive Science en haar toepassingen. MSc Computational Cognitive Science geeft je inzicht in menselijke cognitie en leert je deze kennis te gebruiken in toegepaste omgevingen, zoals bijlesystemen, spraaktechnologie en mens-computerinteractie. Door bijvoorbeeld kennis van menselijke cognitie te benutten, kunt u de communicatie tussen mensen en complexe computersystemen verbeteren, taal- en spraaktechnologie gebruiken of simulatiemodellen van gebruikers ontwikkelen.

Twee vragen vormen de basis voor dit programma:

 • Hoe werkt menselijke cognitie?
 • Hoe kunnen we deze kennis gebruiken in toegepaste instellingen?

Om deze vragen te beantwoorden, moet je weten hoe mensen specifieke taken uitvoeren en hoe deze prestaties taakprestaties beperken en beïnvloeden. Hoe verwerven mensen nieuwe vaardigheden en hoe leren ze zich aan te passen aan een nieuwe taak? Daarnaast is het belangrijk na te denken over hoe mensen communiceren en dit toe te passen op mens-machine-communicatie. Hoewel de taal de meest natuurlijke manier van menselijke communicatie is, is dit misschien niet altijd de beste manier om met een machine te communiceren.

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • Dit programma is uniek in zijn combinatie van kunstmatige intelligentie, cognitieve wetenschap en modellering, taal- en spraaktechnologie en computationele neurowetenschappen.
 • Onze faculteit is de thuisbasis van de 2016 Nobelprijswinnaar in de scheikunde, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, Frits Zernike.

Programma

leerplan

2-jarig programma; studiepunten per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.

In het buitenland studeren

Studeren in het buitenland is aan te raden

 • Voor een gemiddelde van 20 weken
 • Maximaal 60 EC

Uitwisseling: Al onze wetenschappelijke en technische programma's bieden studie in het buitenland mogelijkheden bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Onze uitwisselingsprogramma's duren doorgaans een semester en tellen mee voor je einddiploma.

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Kennis minimaal

Voldoende Engelse vaardigheid op VWO-niveau is vereist.

Vooropleiding

Een bachelordiploma in kunstmatige intelligentie, psychologie of een relevante graad met de volgende vakken: kunstmatige intelligentie, cognitieve psychologie of cognitieve wetenschappen, statistieken en onderzoeksmethoden, praktische vaardigheden in programmeren.

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Vooropleiding

Een bachelordiploma in kunstmatige intelligentie, psychologie of een relevante graad met de volgende vakken: kunstmatige intelligentie, cognitieve psychologie of cognitieve wetenschappen, statistieken en onderzoeksmethoden, praktische vaardigheden in programmeren.

Dit is slechts een indicatie van de vereiste achtergrondkennis. De toelatingscommissie bepaalt of de specifieke inhoud van deze cursus (sen) voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van het masterprogramma waarvoor je hebt gesolliciteerd.

Taalvereisten

tentamen Minimale score
IELTS algemene band 6.5
TOEFL op papier 580
TOEFL computergebaseerd 237
TOEFL op internet gebaseerd 92

Registratie procedure

De toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot de masteropleiding. Aanvragen worden continu geëvalueerd. U hoeft niet te wachten tot de deadline voor aanmelding om te solliciteren.

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten

01 mei 2021

01 september 2021

EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

niet-EU / EER-studenten

01 mei 2021

01 september 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time
niet-EU / EER 2020-2021 € 17500 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Nadat je je masterdiploma hebt behaald, kun je je vaardigheden gebruiken in industriële onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen of usability labs, waar je ervoor zorgt dat kennis over menselijk denken en handelen zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces wordt gebruikt.

In bedrijven waar computersoftware en nieuwe mediatoepassingen worden gemaakt, zijn experts op het gebied van gebruikersinterface, usability testers en interactieontwerpers nodig. Als je je hebt gespecialiseerd op het gebied van spraak- en taaltechnologie, kun je bijvoorbeeld een baan krijgen bij een telecommunicatiebedrijf.

Je kunt er ook voor kiezen om een baan te vinden bij een onderzoeksinstituut waar je als onderzoeker werkt. Dit kan aan een universiteit (Ph.D. studentship) of aan een onderzoeksinstituut als TNO. Ongeveer 50% van onze studenten kiezen een carrière als wetenschapper, meestal als een Ph.D. leerling.

Vacature voorbeelden

 • Werk voor startups om slimme software te ontwikkelen
 • Interactie ontwerper
 • Bruikbaarheidstester
 • Ph.D. onderzoekspositie

Onderzoek

Interdisciplinair van aard

Binnen de master Human-Machine Communication is een groot deel van het onderzoek verbonden met de afdeling kunstmatige intelligentie en het onderzoeksinstituut Bernoulli. De meeste docenten in het masterprogramma nemen als onderzoeker deel aan ALICE en de inhoud van de cursussen is nauw verbonden met hun onderzoeksthema's.

De missie van het Bernoulli Instituut is om uitstekend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in wiskunde, informatica en kunstmatige intelligentie uit te voeren en hierin internationaal leiderschap te behouden; om deze disciplines als een levend geheel van kennis te bevorderen en relevant te maken voor de samenleving in de breedste zin van het woord. De symbiose tussen pure en toegepaste wetenschap, en tussen mono- en multidisciplinair onderzoek en onderwijs, is een onderscheidend kenmerk van ons instituut. Als een belangrijk onderdeel van deze missie willen we onze resultaten overbrengen naar andere gebieden van wetenschap en technologie en inter- en multidisciplinaire onderzoekssamenwerkingen initiëren en uitbreiden.

De volgende onderzoeksgroepen binnen het instituut richten zich op kunstmatige intelligentie:

 • Autonome Perceptive Systems
 • Cognitieve modellering
 • Multi-agent systemen
 • Robotics

Het onderzoek in kunstmatige intelligentie en cognitieve engineering is inherent interdisciplinair van aard. Met Computing Science wordt een interesse in formele modellering gedeeld, waarbij deze modellen symbolisch, statistisch of hybride van aard kunnen zijn. Met psychologie en biologie wordt een interesse in natuurlijke cognitie gedeeld, waarbij het doel is om fundamentele kwaliteiten van cognitie op een zo expliciete manier te beschrijven dat computationele modellen van perceptuele, cognitieve en gedragscontrolefuncties kunnen worden geconstrueerd.

Goede banden met het onderzoek van andere instituten aan de alt = "Rijksuniversiteit Groningen

De master HMC heeft ook goede banden met het onderzoek van andere instituten aan de alt = "Rijksuniversiteit Groningen. Er zijn banden met de Faculteit der Gedrags- en Sociale wetenschappen (Heymans Instituut - Prof Addie Johnson), het Centrum voor Taal en Cognitie Groningen ( Computerlinguïstiek - dr. Petra Hendriks, dr. Leonie Bosveld-de Smet, dr. Gosse Bouma, prof. Ir John Nerbonne, dr. Gertjan van Noord) en het onderzoekscentrum Gedrags- en cognitieve neurowetenschappen (prof. Ir Diek Duifhuis).

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder