MSc in Artificial Intelligence

Algemeen

Beschrijving van opleiding

University of Groningen" src="//cdn02.masterstudies.com/element_db/42/42107_rsz_ma-artificial-intelligence.png" alt="University of Groningen" />

Wat is intelligent gedrag? Hoe kunnen computers gezichten en objecten herkennen? In dit programma leert u hoe u intelligente systemen ontwerpt en implementeert.

De kernonderwerpen in het masterprogramma Kunstmatige Intelligentie zijn autonome perceptieve systemen, cognitieve robotica en multi-agent systemen.

Autonome systemen

Een robot die monsters neemt en informatie over de maan verzamelt, is een voorbeeld van een autonoom systeem. Het opereert en voert zelfstandig missies uit. Ongeacht de omgeving reageert het met een bepaalde intelligentie. Hoewel traditionele AI zich richt op cognitie en redeneren als geïsoleerde vaardigheden, geloven we sterk in perceptie als een actief gedrag, dat is geïntegreerd in algemene cognitie.

Cognitieve robotica

De cursussen die op het gebied van cognitieve robotica worden gegeven, hebben betrekking op onderzoek naar sociale robotica, de oorsprong van robotcommunicatie en de manier waarop robots beweging herkennen. Onderzoek wordt uitgevoerd bij het Artificial Intelligence and Cognitive Engineering Institute.

Multi-agent systemen

Wanneer een team van robots voetbalt, moeten ze communiceren en met elkaar samenwerken. Dit is een voorbeeld van een multi-agent systeem. Bij het ontwerpen van deze systemen worden technieken uit de informatica en logica gecombineerd met kennis over de interactie tussen mens en dier.

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • Maak deel uit van een programma met uitstekende recensies
 • Bekroond met het label 'Top Rated Program' (Higher Education Guide 2017) en bekroond tot beste masteropleiding AI in Nederland volgens Elsevier
 • Uitdagende afstudeerprojecten
 • Onze faculteit is de thuisbasis van de 2016 Nobelprijswinnaar in de scheikunde, Ben Feringa, en de Nobelprijswinnaar in de natuurkunde, Frits Zernike

Programma

leerplan

2-jarig programma; studiepunten per jaar: 60 ECTS; de meeste cursussen zijn 5 ECTS.

In het buitenland studeren

 • Studeren in het buitenland is aan te raden
 • Voor een gemiddelde van 20 weken
 • Maximaal 60 EC

Uitwisseling: Al onze wetenschappelijke en technische programma's bieden studie in het buitenland mogelijkheden bij een aantal partnerinstellingen. Onze partners zijn top-100 universiteiten in Europa (bijvoorbeeld in Duitsland, het VK en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Onze uitwisselingsprogramma's duren doorgaans een semester en tellen mee voor je einddiploma.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Kennis minimaal

Voldoende Engelse vaardigheid op VWO-niveau is vereist.

Vooropleiding

Een bachelordiploma in kunstmatige intelligentie of een relevant diploma met de volgende vakken: kennissystemen, autonome systemen, wiskunde (discreet en continu), statistiek, logica (verzamelingenleer, predikatenlogica en modale logica) en informatica (programmeren, gegevens structuren, zoektechnieken, praktische vaardigheden).

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Extra onderwerp

Het Admissions Office zal de Admissions Board adviseren over uw aanvraag, waarna het Board zal beslissen of u voldoet aan de toelatingseisen wat betreft het algemene niveau van de vooropleiding en specifieke achtergrondkennis. Aanvragen worden continu geëvalueerd. U hoeft niet te wachten tot de deadline voor aanmelding om te solliciteren.

Kennis minimaal

Aanvragers met een achtergrond in elektrische / elektronische engineering, industriële robotica en productieautomatisering komen zeer zelden in aanmerking voor toelating.

Vooropleiding

Ten minste een bachelor's degree in kunstmatige intelligentie of een relevante bachelor's degree die alle volgende zes onderwerpen omvat:

 • Kennissystemen,
 • Autonome systemen,
 • Wiskunde (discreet en continu),
 • Statistieken,
 • Logica (verzamelingenleer, predikatenlogica en modale logica
 • Computerwetenschappen (programmeren, gegevensstructuren, zoektechnieken, praktische vaardigheden).

Dit is slechts een indicatie van de vereiste achtergrondkennis. De toelatingscommissie bepaalt of de specifieke inhoud van je vorige opleiding voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.

Beurzen

ASML Scholarship: ASML is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van chips. De € 5000 p / j-beurs wordt elk jaar toegekend aan 25 uitzonderlijke studenten, die de kans krijgen om een Technology Ambassador te worden binnen hun beursperiode.

Taalvereisten

tentamen Minimale score
IELTS algemene band 6.5
TOEFL op papier 580
TOEFL computergebaseerd 237
TOEFL op internet gebaseerd 92

Registratie procedure

De toelatingscommissie beslist of je wordt toegelaten tot de masteropleiding. Aanvragen worden continu geëvalueerd. U hoeft niet te wachten tot de deadline voor aanmelding om te solliciteren.

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten

15 oktober 2019

01 mei 2020

15 oktober 2020

01 februari 2020

01 september 2020

01 februari 2021

EU / EER-studenten

15 oktober 2019

01 mei 2020

15 oktober 2020

01 februari 2020

01 september 2020

01 februari 2021

niet-EU / EER-studenten

15 oktober 2019

01 mei 2020

15 oktober 2020

01 februari 2020

01 september 2020

01 februari 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar honorarium Programma vorm
EU / EER 2019-2020 € 2083 full time
niet-EU / EER 2019-2020 € 15500 full time
EU / EER 2020-2021 € 2143 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Nadat je je master in kunstmatige intelligentie hebt behaald, kun je je vaardigheden in onderzoek toepassen

Waar werken afgestudeerde master AI-studenten momenteel? Maarten van Grachten en Mathijs Homminga volgden de AI-master in het oude doctoraatsprogramma en specialiseerden zich in heel verschillende richtingen. Mathijs werkt als software engineer bij het IT-bedrijf Evermind. Hij programmeert en implementeert innovatieve IT-projecten voor winkels. Maarten doet een Ph.D. in Barcelona, waar hij onderzoekt hoe een computer jazzmuziek kan componeren.

Vacature voorbeelden

 • Ph.D. Onderzoekspositie
 • Industrieel onderzoek
 • Software ontwikkelaar

Onderzoek

Maak deel uit van een programma met uitstekende recensies

De meeste docenten in het masterprogramma nemen ook deel als onderzoeker in het onderzoeksinstituut Bernoulli. De inhoud van de onderwezen cursussen is nauw verbonden met de onderzoeksthema's van de docenten.

De missie van het Bernoulli Instituut is om uitstekend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in wiskunde, informatica en kunstmatige intelligentie uit te voeren en hierin internationaal leiderschap te behouden; om deze disciplines als een levend geheel van kennis te bevorderen en relevant te maken voor de samenleving in de breedste zin van het woord. De symbiose tussen pure en toegepaste wetenschap, en tussen mono- en multidisciplinair onderzoek en onderwijs, is een onderscheidend kenmerk van ons instituut. Als een belangrijk onderdeel van deze missie willen we onze resultaten overbrengen naar andere gebieden van wetenschap en technologie en inter- en multidisciplinaire onderzoekssamenwerkingen initiëren en uitbreiden.

De volgende onderzoeksgroepen binnen het instituut richten zich op kunstmatige intelligentie:

 • Autonome Perceptive Systems
 • Cognitieve modellering
 • Multi-agent systemen
 • Robotics
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder