MSc Science Education and Communication

Algemeen

Beschrijving van opleiding

42155_rsz_ma-wiskunde-natuur.png

Hoe verbindt de wereld van de wetenschap met de werelden van onderwijs en samenleving? Hoe overbruggen leraren wetenschap en onderwijs? Hoe worden wetenschap en haar processen in de media gecommuniceerd? Wat is de rol van informele instellingen bij het vormen van het publieke begrip van wetenschap?

Als u geïnteresseerd bent in deze vragen, dan is dit programma iets voor u! We willen de kloof overbruggen tussen degenen die de wetenschap kennen, degenen die wetenschap onderwijzen en degenen die wetenschap communiceren. Het programma bouwt voort op een internationaal netwerk van bestaande institutionele banden, onderwijs- en onderzoekservaring, en een gevestigde masteropleiding die de afgelopen 14 jaar in het Nederlands is aangeboden. Het internationale programma biedt u een solide basis in de wetenschap, theorie en praktijk van innovatief onderwijs en effectieve communicatie in wetenschap en wiskunde.

De masteropleiding in Science Education and Communication is een flexibel, tweejarig programma, met twee tracks waaruit je kunt kiezen: Education and Communication. Beide tracks zijn gebaseerd op een zeer interactief en interdisciplinair wereldwijd curriculum dat theorie, onderzoek en praktijk integreert door middel van een reeks hedendaagse cursussen en stages.

Door deze transformerende ervaring verwerft u diep wetenschappelijk inzicht en ontwikkelt u onderzoeks-, onderwijs- en communicatievaardigheden die nodig zijn om een reeks rollen aan te nemen en te slagen in diverse formele en informele werkplekken:

 • scholen
 • Wetenschapsmusea en -centra
 • Media
 • Gemeenschapsorganisaties
 • Onderzoek en Academie

Waarom studeren dit programma in Groningen?

 • Een zeer interactief en interdisciplinair wereldwijd curriculum
 • Tracks in educatie en communicatie
 • De communicatiespecialisatie is grotendeels praktijkgericht
 • Een internationale context
 • Er waren twee Nobelprijswinnaars in onze faculteit: Ben Feringa (Chemie, 2016) en Frits Zernike (Natuurkunde)

Toelatingseisen

leerplan

Beide tracks beginnen met een gezamenlijke selectie van cursussen. Je voert een wetenschappelijk onderzoeksproject uit binnen je eigen wetenschappelijke of wiskundige expertise. In de cursus 'Science Communication Skills' worden schriftelijke en verbale communicatievaardigheden verder ontwikkeld. 'Science Education and Communication Design' omvat het ontwerpproces van een website en les- en communicatiemateriaal. 'Inleiding tot onderzoek in wetenschappelijk onderwijs en communicatie' onderzoekt de methoden van wetenschappelijk onderzoek.

Toelatingseisen

Nederlands diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Kennis minimaal Voor het volgen van de lerarenopleidingsvariant (Track Educatie) kunnen aanvullende eisen worden gesteld, te bepalen door de toelatingscommissie.
Vooropleiding

Universitair bachelordiploma in wiskunde, informatica, kunstmatige intelligentie, natuurkunde, sterrenkunde, scheikunde, biologie, farmacie, technische opleidingen, of gerelateerde disciplines.

De masteropleiding Educatie en Communicatie in de Bètawetenschappen is toegankelijk voor iedereen die een bachelordiploma heeft van een bèta-opleiding heeft behaald aan een universiteit in Nederland. Omdat er een grote diversiteit is aan opleidingen zal de toelatingscommissie altijd toegevoegd over toelating.

In sommige gevallen kan het zijn dat je voor de educatierichting nog extra vakken moet doen om te beschikken over voldoende (brede) kennis. Daarom is altijd een toelatingsverzoek nodig voor de educatierichting; de toelatingscommissie beslist over welke aanvullende vakken vereist zijn.

Overige toelatingsvoorwaarden

In principe ben je NIET toegestaan met:

 • Een hbo-bachelor
 • 2de-graads lerarenopleiding in combinatie met een hbo-bachelor

Het schakeltraject naar de EC-master is dan te groot. Een 1e-graads bevoegdheid (bijv. In de wiskunde) kun je dan alleen behalen via een hbo-master lerarenopleiding. Eenvoudige enkele hbo-opleidingen geven wel toelating na een schakelprogramma:

 • Werktuigbouwkunde
 • Biomedisch Laboratorium Onderzoek
 • Chemie

Staat jouw opleiding niet in dit rijtje, maar denk je dat je toch een hbo-bachelordiploma hebt dat zeer bètawetenschappelijk is, neem dan contact op met de studieadviseur.

Internationaal diploma

Specifieke vereisten Meer informatie
Taaltest

Let op: onze taalvaardigheidseisen verschillen van die van de andere programma's aan de Faculteit Wetenschappen en Techniek. Om toegelaten te worden tot de Nederlandstalige opleiding, moet je je vaardigheid in het Nederlands bewijzen door middel van een NT2-II-test. Om toegelaten te worden tot het Engelstalige communicatietraject, moeten alle aanvragers voldoen aan de volgende minimumscores:

 • IELTS sectiescores: 7,0 voor spreken en schrijven; 6.5 voor lezen en luisteren
 • TOEFL-sectiescores: 25 (spreken), 27 (schrijven), 21 (lezen en luisteren)
 • University of Groningen Talencentrum Engelstalige testsectie scores: C1 spreken en schrijven; B2 of C1 voor lezen en luisteren
 • Cambridge Engels CAE- of CPE-certificaat: algemene score minimaal 180
Vooropleiding Bacheloropleiding wiskunde, informatica, natuurkunde, astronomie, scheikunde, biologie, farmacie, engineering of aanverwante disciplines. Dit is slechts een indicatie van de vereiste achtergrondkennis. De toelatingscommissie bepaalt of de specifieke inhoud van deze cursus (sen) voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van het masterprogramma waarvoor je hebt gesolliciteerd.

Taalvereisten

tentamen Minimale score
CAE (Cambridge English: Advanced) C1
IELTS algemene band 7
IELTS luistert 6.5.
IELTS lezen 6.5
IELTS schrijven 7
IELTS aan het woord 7

Aanmeldingsdeadlines

Type student Deadline Start cursus
Nederlandse studenten 01 mei 2021 01 september 2021
EU / EER-studenten 01 mei 2021 01 september 2021
niet-EU / EER-studenten 01 mei 2021 01 september 2021

Collegegeld

Nationaliteit Jaar Vergoeding Programma formulier
EU / EER 2020-2021 `` € 2143 full time

Vooruitzichten op de arbeidsmarkt

Mogelijke bedrijven en organisaties zijn onder meer: scholen, wetenschapsmusea en -centra, media, maatschappelijke organisaties, onderzoek en universiteiten.

Vacature voorbeelden

 • De woordvoerder van een museum of een instituut
 • De wetenschapsjournalist voor een krant of omroep
 • Leraar in het voortgezet onderwijs

Onderzoek

Het instituut voor wetenschappelijk onderwijs en communicatie

Het Institute for Science Education and Communication verricht onderzoek gericht op het verbeteren van het onderwijs in wiskunde en wetenschappelijk onderwijs. Onderzoeksprojecten worden uitgevoerd in het voortgezet en universitair onderwijs.

ISEC-medewerkers geven cursussen in wetenschappelijk onderwijs en communicatie, onder andere in de tweejarige masteropleiding Education and Communication in Mathematics and Science. Dit masterprogramma is een samenwerking met het Universitair Centrum voor Onderwijs en Leren.

ISEC werkt aan de ontwikkeling van cursussen en curricula in de faculteit Wetenschappen en techniek in samenwerking met de Undergraduate School of Science en Graduate School of Science.

Laatst bijgewerkt op sep 2020

Over de school

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Lees meer

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Lees Minder
Groningen , Leeuwarden + 1 Meer Minder