MSc Psychology: Cognitive Neuroscience

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Cognitieve neurowetenschappen

Hoe scheiden onze hersenen het geluid van een Ferrari van het achtergrondgeluid van andere automotoren of het gezicht van een vriend van andere gezichten in een menigte? Hoe reageren verschillende delen van de hersenen als we dagelijkse activiteiten uitvoeren zoals fietsen, een samenvatting typen en een kop koffie drinken? En hoe zijn fMRI-signalen gerelateerd aan neurale activiteit? Als deze vragen je intrigeren, is de specialisatie van de Cognitive Neuroscience van de master Psychologie misschien iets voor jou. Je krijgt diepgaande kennis van de functie en cognitie van het menselijk brein en je krijgt praktische training in de toepassing van niet-invasieve hersenafbeeldingsmethoden zoals EEG en fMRI. Na je afstuderen ben je een expert in cognitieve psychologie en neurowetenschappelijke methoden, waardoor je goed uitgerust bent voor een carrière in toegepast en klinisch onderzoek aan universiteiten, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen of commerciële onderzoeksorganisaties.

Waarom dit programma?

In de specialisatie Cognitive Neuroscience onderzoek je het menselijk brein en hoe het zich verhoudt tot cognitie, perceptie en gedrag. Het programma combineert diepgaande kennis over de functie en cognitie van het menselijk brein met praktische training in het toepassen van niet-invasieve hersenbeeldvormingstechnieken zoals EEG en fMRI.

Bestudeer sleutelvragen in perceptueel en cognitief hersenonderzoek

Door hoofdthema's in perceptueel en cognitief hersenonderzoek aan te pakken, bouw je een gedetailleerd begrip op van hoe het 'werkende' brein waarneembare informatie waarneemt, voelt, beweegt en verzorgt. Specifieke cursusonderwerpen omvatten auditieve en visuele perceptie, aandacht, taal en sensorimotorische functies. Daarnaast leer je om deze kennis te vertalen in empirisch onderzoek door hands-on training in alle aspecten van de experimentele cyclus, inclusief experimenteel ontwerp, registratie van hersenactivatiegegevens, data-analyse en interpretatie. Methoden die u zult leren toepassen zijn onder andere fMRI en EEG, evenals data-analyse in de softwarepakketten Brainvoyager en EEGLAB.

Uitstekend personeel, uitstekende faciliteiten

Je werkt in een internationaal en multidisciplinair team dat bestaat uit psychologen, biologen, artsen, ingenieurs, natuurkundigen en computerwetenschappers: alle leden van het Maastricht Brain Imaging Center (MBIC). Dit centrum biedt een unieke onderzoeksinfrastructuur met de nieuwste ultrahoge veldbeeldvormingsfaciliteiten.

De specialisatie Cognitive Neuroscience richt zich op het normale brein en de verworven kennis draagt ​​direct bij aan klinische toepassingen zoals:

  • neurofeedback voor de behandeling van depressie
  • op de hersenen gebaseerde communicatie bij afgesloten patiënten
  • begeleiden van hersenherstel na een beroerte of hersenletsel

Probleemgestuurd onderwijs

Je krijgt les met behulp van Probleemgestuurd Onderwijs (PBL) en studentgericht leren. In kleine zelfstudiegroepen van maximaal 13 studenten, zoekt u naar oplossingen voor 'problemen' uit realistische situaties. Instructeurs fungeren als facilitators en geven hulp wanneer dat nodig is. Dit stelt je in staat onafhankelijkheid op te bouwen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen die je in het veld nodig hebt. Deze actieve, dynamische en collaboratieve leermethode heeft een van de hoogste kennisretentiegraden van elke instructiemethode.

Internationaal klaslokaal

De Universiteit Maastricht richt zich op de ontwikkeling van haar International Classroom, een plek waar onze verschillen onze sterke punten worden. Vanaf dag 1 word je uitgedaagd met verschillende gezichtspunten en ervaringen terwijl je communiceert met personeel en studenten uit heel Europa en de wereld. Je vooroordelen en wereldbeeld zullen worden versterkt door deze interactie, waardoor je dichter bij het doel van het programma komt om studenten niet alleen feiten en concepten te leren, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. Ongeveer 50% van de studenten in dit masterprogramma komt uit het buitenland. Deze diversiteit zorgt voor een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma.

Stage

Onderzoeksstage

De onderzoeksstage biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan het lopende onderzoek van de wetenschappelijke staf van de faculteit of om te werken met externe academische of klinische instellingen. Je ontwerpt en vervolgt je eigen onderzoeksvraag, die de basis zal vormen van je masterscriptie.

U kunt het onderwerp van uw onderzoeksstage kiezen uit een breed scala aan onderwerpen die passen binnen de door u gekozen specialisatie. De stage kan in Nederland of in het buitenland worden gedaan.

Klinische stage (toevoeging aan standaardprogramma)

U hebt ook de mogelijkheid om een ​​klinische stage te doen naast het normale programma, dat u de klinische ervaring zal geven die nodig is om te voldoen aan de vereisten voor een professioneel klinisch trainingsprogramma in Nederland (verkrijgen van BAPD).

Stage

De afgelopen jaren hebben onderwerpen op het gebied van stage en scriptie de volgende onderwerpen omvat:

  • fundamenteel hersenonderzoek: het in kaart brengen van de auditieve ruimte in de temporale cortex; audiovisuele interacties in de hersenen
  • toegepast hersenonderzoek: fMRI-onderzoek naar voedselbeloningsverwerking; EEG-onderzoek van aandachtsbias bij het waarnemen van gezondheidsboodschappen
  • klinisch onderzoek: leren en geheugen bij muizen met modellen van de ziekte van Alzheimer; niet-invasieve hersenstimulatie (TMS) bij fundamenteel en klinisch onderzoek

PREMIUM eert het programma

Wil je die extra voorsprong krijgen door tijdens je studie praktijkervaring op te doen? Het PREMIUM honours-programma zal u helpen om de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team studenten en onder leiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een echte opdracht voor een bedrijf, ngo of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en woont masterclasses en workshops bij. Dit alles duurt ongeveer 250 uur, maar het levert je levenslange voordelen op.

Toelatingseisen

Zie website www.maastrichtuniversity.nl/ FPN / masters

Cognitive Neuroscience

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017.

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017. Lees Minder
Maastricht , Valencia , Valencia , Lüneburg , Valencia + 4 Meer Minder