MSc Psychologie: Neuropsychology

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Neuropsychologie

Ben je gefascineerd door de relatie tussen de hersenen en het gedrag? Zou u graag meer leren over neuropsychiatrische stoornissen zoals aandachtstekorten, schizofrenie en dementie? Ben je benieuwd hoe bepaalde medicijnen de verwerking van informatie in onze hersenen kunnen beïnvloeden? Dan zou je je moeten specialiseren in Neuropsychologie. Het programma richt zich op normaal en afwijkend gedrag in relatie tot hersenstructuur en functie. Je zult aangeboren, verworven of degeneratieve hersendisfuncties bestuderen; gerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen; en de neurofarmacologische mechanismen die ten grondslag liggen aan gedrag. Nadat u klaar bent met uw master, bent u een veelzijdige en bekwame onderzoeker die in staat is om een ​​succesvolle carrière na te streven bij een universiteit, onderzoeksinstituut, ziekenhuis, revalidatiecentrum of farmaceutisch bedrijf.

Waarom dit programma?

Als je je specialiseert in neuropsychologie, zul je normaal en afwijkend gedrag bestuderen in relatie tot de structuur en functie van de hersenen. Je richt je met name op aangeboren, verworven en degeneratieve hersenstoornissen en de bijbehorende neuropsychiatrische stoornissen. De neurofarmacologische mechanismen die ten grondslag liggen aan gedrag in gezondheid en ziekte zullen ook in het programma worden benadrukt. Door diepgaande cursussen te combineren die theoretische kennis bieden met cursussen over geavanceerde methodologische en diagnostische vaardigheden, verkrijgt u alle training die u nodig hebt om een ​​klinische of wetenschappelijke carrière in dit zeer uitdagende domein na te streven.

Programmaoverzicht

Het programma heeft vier verplichte cursussen die betrekking hebben op de elementaire neurobiologische en cognitieve affectieve mechanismen die ten grondslag liggen aan het gedrag van gezonde proefpersonen en patiënten met neurologische of psychiatrische aandoeningen:

  • Hersenschade: richt zich op patiënten met hersenbeschadiging waarvan de toestand ons inzichten kan bieden in hoe de hersenen werken in relatie tot gedrag.
  • Gedragsstoornissen: richt zich op cognitieve disfunctie in neuropsychiatrische aandoeningen en onderzoekt neuropsychologische mechanismen en behandelingsstrategieën.
  • Opwinding en aandacht: introduceert belangrijke theorieën over opwinding en aandacht en integreert deze met kennis uit de psychofarmacologie om gerelateerde ziekten, zoals slapeloosheid en ADHD te begrijpen.
  • Ouder worden: richt zich op basistheorieën en neurobiologische processen van leeftijdgerelateerde cognitieve achteruitgang die vaak wordt aangetroffen bij dementie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
  • Naast de kerncursussen, krijg je ook praktische training gericht op neuropsychologische diagnostische vaardigheden en word je vertrouwd gemaakt met psychologische onderzoeksmethoden. Je krijgt een training in het ontwerpen en toepassen van diagnostische en experimentele instrumenten en in beoordelingsprocedures voor het analyseren, interpreteren en rapporteren van de gegevens (verkregen uit bijvoorbeeld simulatiepatiënten of experimenten). Tijdens het tweede semester voltooi je een onderzoeks- of klinische stage en schrijf je je masterscriptie.

Is het goed voor mij?

De specialisatie Neuropsychologie is geschikt voor jou als je geïnteresseerd bent in het bestuderen van normaal en abnormaal gedrag vanuit een cognitief-neuropsychologisch (hersengedrag) perspectief.

Verbinding maken met lopend onderzoek

De thema's van de specialisatie Neuropsychologie zijn nauw verbonden met onderzoek van onze medewerkers. Ze bevatten:

  • Cognitief-gedragsstoornis: kijken naar de beoordeling en behandeling van neuropsychiatrische stoornissen zoals aandachtstekorten, functionele tekorten, neurotrauma, schizofrenie en dementie.
  • Cognitief-gedragseffecten van medicijnen en verwante psychoactieve stoffen: onderzoek naar de effecten van drugsgebruik op hersentoxiciteit en cognitieve stoornissen; de effecten van verschillende voedingsstoffen en voedingsmiddelen op neurotransmissie van de hersenen en cognitief-affectief gedrag zoals depressie en stress; en de effecten van medicijnen en medicijnen op rijprestaties.
  • Neurodegeneratieve of leeftijdsgebonden cognitieve affectieve veranderingen: onderzoek naar cognitieve veroudering, testen van modellen van neurodegeneratieve ziekten en markers voor neurocognitieve disfunctie.
  • Genen, stress en gedrag: onderzoek naar genetische kwetsbaarheid van de hersenen voor stress en stressgerelateerde cognitieve affectieve stoornissen.

Deze nauwe band tussen onderwijs en onderzoek biedt je veel kansen om deel te nemen aan lopend onderzoek. Je hebt ook toegang tot verschillende instrumenten om gedrag te meten (observatie-omgevingen, vragenlijsten en neuropsychologische tests) en hersenafbeeldingsmethoden (EEG / ERP en fMRI). Dit biedt u de mogelijkheid om zowel klinisch als wetenschappelijk relevante vaardigheden te ontwikkelen.

Stage

Onderzoeksstage

De onderzoeksstage biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan het lopende onderzoek van de wetenschappelijke staf van de faculteit of om te werken met externe academische of klinische instellingen. Je ontwerpt en vervolgt je eigen onderzoeksvraag, die de basis zal vormen van je masterscriptie.

U kunt het onderwerp van uw onderzoeksstage kiezen uit een breed scala aan onderwerpen die passen binnen de door u gekozen specialisatie. De stage kan in Nederland of in het buitenland worden gedaan.

Klinische stage (toevoeging aan standaardprogramma)

U hebt ook de mogelijkheid om een ​​klinische stage te doen naast het normale programma, dat u de klinische ervaring zal geven die nodig is om te voldoen aan de vereisten voor een professioneel klinisch trainingsprogramma in Nederland (verkrijgen van BAPD).

Probleemgestuurd onderwijs

Zoals met veel Maastricht University-programma's, wordt Neuropsychologie onderwezen met behulp van Problem-Based Learning (PBL). In kleine zelfstudiegroepen van maximaal 13 studenten, zoekt u naar oplossingen voor 'problemen' uit realistische situaties. Instructeurs fungeren als facilitators en geven hulp wanneer dat nodig is. Dit stelt je in staat onafhankelijkheid op te bouwen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen die je in het veld nodig hebt. Deze actieve, dynamische en collaboratieve leermethode heeft een van de hoogste kennisretentiegraden van elke instructiemethode.

Internationaal klaslokaal

Vanaf de eerste dag van het programma zul je worden uitgedaagd met verschillende gezichtspunten en ervaringen terwijl je communiceert met personeel en studenten uit heel Europa en de wereld. Je vooroordelen en wereldbeeld zullen worden versterkt door deze interactie, waardoor je dichter bij het doel van het programma komt om studenten niet alleen feiten en concepten te leren, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. Ongeveer 49% van de studenten in dit masterprogramma komt uit het buitenland. Deze diversiteit zorgt voor een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma.

Double Degree masterprogramma

Double Degree in Cognitive Sciences and Psychology met de universiteit van Milaan, Italië

Studenten die zijn toegelaten tot de eenjarige master Arbeids- en Organisatiepsychologie (WOP) / Gezondheid en Sociale Psychologie (HSP) / Neuropsychologie (NP) bij de FPN hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan dit tweejarige Double Degree masterprogramma. Je volgt de eenjarige master in WOP / HSP / NP bij de FPN voorafgaand aan het tweede jaar van de tweejarige masteropleiding Cognitive Sciences en Decision Making in Milaan. De selectie vindt plaats in het eerste semester van de masteropleiding aan de FPN .

PREMIUM eert het programma

Wil je die extra voorsprong krijgen door tijdens je studie praktijkervaring op te doen? Het PREMIUM honours-programma zal u helpen om de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team studenten en onder leiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een echte opdracht voor een bedrijf, ngo of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en woont masterclasses en workshops bij. Dit alles duurt ongeveer 250 uur, maar het levert je levenslange voordelen op.

Toelatingseisen

Zie website www.maastrichtuniversity.nl/ FPN / masters


Neuropsychology 49

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017.

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017. Lees Minder
Maastricht , Valencia , Valencia , Lüneburg , Valencia + 4 Meer Minder