MSc Psychologie: Gezondheid

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Gezondheid en sociale psychologie

Waarom is het zo moeilijk voor sommige mensen om hun alcoholgebruik te beperken? Waarom verliezen sommige mensen gemakkelijk hun humeur? Vind je het leuk om antwoorden te vinden op vragen als deze? En zie je jezelf helpen mensen hun gewoonten te veranderen? Dan zou je moeten overwegen je te specialiseren in gezondheid en sociale psychologie. De focus van deze specialisatie ligt op het begrijpen hoe de persoonlijkheden, cognities en sociale omgeving van mensen hun gezondheid en sociaal functioneren beïnvloeden. Je analyseert de onderliggende mechanismen van ongezond of antisociaal gedrag met behulp van recente theorieën en modellen uit verschillende psychologische disciplines. En je zult deze kennis gebruiken om gedragsveranderingsprogramma's op te zetten. Na het voltooien van je master kun je onderzoeker worden in een academische of toegepaste gezondheidsomgeving, of werken aan communicatieplanning, gezondheidsbevordering of beleidsvorming.

Waarom dit programma?

In de specialisatie in gezondheid en sociale psychologie, studeer je gedrag en gedragsverandering met behulp van methoden uit de klinische en sociale psychologie. De nadruk ligt vooral op het begrijpen hoe de persoonlijkheden, cognities en sociale omgeving van mensen hun gezondheid en sociaal functioneren beïnvloeden.

De onderliggende mechanismen van ongezond

Aan de hand van recente theorieën en modellen uit verschillende psychologische disciplines, leer je hoe je de onderliggende mechanismen van ongezond en antisociaal gedrag kunt analyseren, zoals:

 • eet stoornissen
 • roken
 • overmatig drinken
 • roekeloos rijden
 • onveilige seks

Met deze kennis kunt u systematisch interventies ontwikkelen om mensen te helpen dergelijk gedrag te veranderen. Je zult ingaan op kwesties zoals automatische versus gecontroleerde invloeden op gedrag, zelfregulering en de ontwikkeling van programma's voor gedragsverandering.

Programmaoverzicht

De specialisatie in Gezondheid en Sociale Psychologie biedt de volgende kerncursussen:

 • Slechte gewoonten: zal u vertrouwd maken met verschillende recente opvattingen uit zowel sociale als klinische psychologie die uitleggen hoe gezond en wenselijk gedrag en hun negatieve tegenhangers zich ontwikkelen en verdragen. Slechte gewoonten worden beschouwd vanuit een cognitief perspectief, met een focus op automatische associatieve processen en perceptuele processen. De rol van de sociale omgeving in het optreden van slechte gewoonten is ook opgenomen in deze cursus.
 • Manipulatie: gaat over strategieën van sociale beïnvloeding, overreding en verandering van houding. Je leert welke technieken, tactieken en procedures mensen gebruiken om de overtuigingen en het gedrag van andere mensen te manipuleren of te veranderen. Je neemt deel aan discussies over hoe sociale beïnvloedingstechnieken werken en over de psychologische principes die ten grondslag liggen aan de effecten van die technieken.
 • Regeling zelfcontrole: richt zich op de regulering van gedrag. Je kijkt naar zaken als waarom mensen het zo moeilijk vinden om hun impulsen te weerstaan ​​en bestudeert verschillende zelfcontroleprocessen, waaronder emotionele zelfregulering, automatische zelfregulering en de rol van denken (overtuigingen) en acceptatie. Je gaat je ook richten op mogelijke manieren om het vermogen om zelfcontrole te oefenen te verbeteren.
 • Programma's voor gedragsverandering plannen: richt zich op het toepassen van psychologische theorieën op de ontwikkeling van gedragsveranderende interventies. Je kijkt naar onderwerpen als risicocommunicatie, gedragsverandering, sociale invloeden, zelfregulering en vooroordelen en discriminatie.

Je zult ook een aantal professionele vaardigheidstrainingen volgen, naast lezingen en workshops over reserchmethoden en -ontwerpen, onderzoekethiek en het aanvragen van ethische goedkeuring, het schrijven van een onderzoeksvoorstel en data-analyse. Dit zal je helpen je voor te bereiden op het voltooien van een onderzoeksstage en het schrijven van je proefschrift.

Is het goed voor mij?

Gezondheid en sociale psychologie passen goed als je:

 • het dagelijkse individu analyseren
 • leren over de mechanismen achter slechte gewoonten
 • mensen helpen ongewenst gedrag te voorkomen of te veranderen
 • leren hoe zelfcontrole kan leiden tot goede gewoonten
 • doe praktische ervaring op met wat je hebt geleerd over gezondheidsonderzoek

Verbinding maken met lopend onderzoek

De thema's van de specialisatie Health and Social Psychology zijn nauw verbonden met onderzoek van onze medewerkers. Ze bevatten:

 • de rol van angst bij risicocommunicatie
 • eet stoornissen
 • seksuele gezondheid
 • zwaarlijvigheid
 • Sociale normen
 • zelfbeheersing
 • verslavend gedrag
 • stigmatisering en discriminatie
 • leertheorieën
 • cognitieve verwerking van gezondheidsproblemen
 • interventie ontwikkeling
 • geplande gedragsverandering

De nauwe band tussen onderwijs en onderzoek biedt je veel kansen om deel te nemen aan lopend onderzoek - zowel aan de Universiteit Maastricht of elders, ook in het buitenland.

Onderzoeksfaciliteiten

Bij het uitvoeren van je onderzoek heb je toegang tot de laboratoria van de faculteit, waaronder:

 • het gedragslaboratorium (uitgerust met camera's)
 • het laboratorium voor sociale psychologie (met afzonderlijke computercellen)
 • het drinklaboratorium (met een volledige bar)
 • het eetlaboratorium (met een keuken)

Stage

Onderzoeksstage

De onderzoeksstage biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan het lopende onderzoek van de wetenschappelijke staf van de faculteit of om te werken met externe academische of klinische instellingen. Je ontwerpt en vervolgt je eigen onderzoeksvraag, die de basis zal vormen van je masterscriptie.

U kunt het onderwerp van uw onderzoeksstage kiezen uit een breed scala aan onderwerpen die passen binnen de door u gekozen specialisatie. De stage kan in Nederland of in het buitenland worden gedaan.

Klinische stage (toevoeging aan standaardprogramma)

U hebt ook de mogelijkheid om een ​​klinische stage te doen naast het normale programma, dat u de klinische ervaring zal geven die nodig is om te voldoen aan de vereisten voor een professioneel klinisch trainingsprogramma in Nederland (verkrijgen van BAPD).

Thesis onderwerpen

Voor uw proefschrift kunt u onderwerpen als:

 • omstandigheden die mensen helpen hun impulsen met succes te beheersen
 • waardoor mensen eerder zullen falen als ze worden geconfronteerd met verleiding
 • hoe theorieën over sociale beïnvloeding kunnen worden toegepast om effectief gedrag te veranderen
 • hoe overtuigende berichten moeten worden ontworpen om gedrag effectief te veranderen

Probleemgestuurd onderwijs

Zoals met veel Maastricht University-programma's, Gezondheid

Double Degree masterprogramma

Double Degree in Cognitive Sciences and Psychology met de universiteit van Milaan, Italië

Studenten die zijn toegelaten tot de eenjarige master Arbeids- en Organisatiepsychologie (WOP) / Gezondheid en Sociale Psychologie (HSP) / Neuropsychologie (NP) bij de FPN hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan dit tweejarige Double Degree masterprogramma. Je volgt de eenjarige master in WOP / HSP / NP bij de FPN voorafgaand aan het tweede jaar van de tweejarige masteropleiding Cognitive Sciences en Decision Making in Milaan. De selectie vindt plaats in het eerste semester van de masteropleiding aan de FPN .

Internationaal klaslokaal

Vanaf de eerste dag van het programma zul je worden uitgedaagd met verschillende gezichtspunten en ervaringen terwijl je communiceert met personeel en studenten uit heel Europa en de wereld. Je vooroordelen zullen je veranderen en het wereldbeeld zal worden verbeterd door deze interactie, waardoor je dichter bij het doel van het programma komt om studenten niet alleen feiten en concepten te leren, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. Ongeveer 50% van de studenten in dit masterprogramma komt uit het buitenland. Deze diversiteit zorgt voor een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma.

PREMIUM eert het programma

Wil je die extra voorsprong krijgen door tijdens je studie praktijkervaring op te doen? Het PREMIUM honours-programma zal u helpen om de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team studenten en onder leiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een echte opdracht voor een bedrijf, ngo of onderwijsinstelling. Je werkt ook aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, krijgt intensieve individuele coaching en woont masterclasses en workshops bij. Dit alles duurt ongeveer 250 uur, maar het levert je levenslange voordelen op.

Toelatingseisen

Zie website www.maastrichtuniversity.nl/ FPN / masters


Health & Social

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017.

Dear prospective student, Thank you for your interest in our master's programme. Please use the form to request our newest study brochure 2016-2017. Lees Minder
Maastricht , Valencia , Valencia , Lüneburg , Valencia + 4 Meer Minder