MA in de creatieve industrie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Programma

In de dynamische mediawereld van vandaag zijn creativiteit en innovatie onlosmakelijk verbonden met technologie en globalisering. Bij de Radboud University helpen we u een reflectieve, nieuwsgierige en kritische kijk te ontwikkelen op de creatieve industrie en de relatie met economie en commercie. Wij vragen u verder te kijken dan de belofte van authenticiteit, de roep om waarde of de zoektocht naar kwaliteit in de creatieve industrie. Maar ook, en vooral, om de kern nooit uit het oog te verliezen; het hart van de creatieve industrie is het culturele product of evenement. Daarom is ons uitgangspunt in elke cursus, in elk debat het esthetische en creatieve element. Het gaat erom nieuwe waarde en betekenis toe te voegen aan de creatieve industrie.

In de masterspecialisatie in Creatieve Industrieën richten we ons op het artistieke product. We kijken naar de prachtige nieuwe wereld waar high fashion in wisselwerking staat met technologische gadgets en waar televisieseries terrein winnen in de bioscoop. Je gaat ook onze (post-) industriële samenleving bestuderen als cultureel fenomeen.

Feiten en cijfers

 • Diploma: MA in kunst en cultuur
 • Faculteit: Faculteit der Letteren
 • Croho code: 60087
 • Duur: 1 jaar (60 EC), voltijds
 • Startmaand (en): september, februari
 • Voertaal: Engels
 • Ingeschreven studenten: 50-75 per jaar
 • Contacturen: 10-17 uur per week

Masteropleiding in Creative Industries: iets voor jou?

 • Kijk naar veel gebieden van de creatieve industrie: niet alleen mode, muziek, film en televisie, maar ook (sociale) media en onderwijs.
 • We benaderen de creatieve industrie met een sterke focus op cultuur.
 • Een hands-on programma, met verschillende opdrachten per week die je uitdagen om de 'soft skills' te ontwikkelen om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.
 • We hebben nauwe contacten met kunst- en culturele organisaties in en rond Nijmegen.

Waarom dit programma bestuderen

 • We benaderen de creatieve industrie met een sterke focus op cultuur: we stellen het creatieve object, product of proces zelf centraal in de studie. Deze nadruk maakt onze aanpak uniek in Nederland.
 • We kijken naar veel gebieden van de creatieve industrie: niet alleen mode, muziek, film en televisie, maar ook (sociale) media en educatie.
 • We nemen een praktische benadering op dit gebied door niet alleen naar de grote spelers te kijken, zoals wereldwijde conglomeraten, maar ook naar kleine en middelgrote ondernemingen, en niet te vergeten de eenmanszaken.
 • Ons programma is praktisch, met verschillende opdrachten per week die je uitdagen om de 'soft skills' te ontwikkelen om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.
 • We hebben nauwe contacten met kunst- en culturele organisaties in en rond Nijmegen. U kunt deze contacten gebruiken om een idee te krijgen van de sectoren waarin u gaat werken.

Onze benadering van dit veld

Creativiteit wordt in onze hedendaagse cultuur als een zeer wenselijk product beschouwd. Creativiteit - economen en overheidsfunctionarissen beweren - is nodig om te innoveren en innovatie leidt tot economische welvaart. Maar wat betekent het om creatief te zijn? Wat zijn creatieve producten?

De creatieve industrie is een dynamisch en complex veld dat snel verandert als gevolg van globalisering en de voortdurende ontwikkeling van nieuwe en opwindende technologieën. Bij de Radboud University kijken we naar veel gebieden van de creatieve industrie, zoals:

 • Mode: mode is een commerciële, creatieve en culturele industrie die materiële objecten zoals textiel en kleding produceert en consumeert, maar ook meer immateriële waarden zoals trends, afbeeldingen, betekenis, verlangen, ervaring en (schoonheids) idealen. De glamour van mode kan ons lokken, maar het is de meest vervuilende industrie na de olie-industrie. Het veld wordt gedomineerd door ongelooflijke snelheid, snelle omzet en hoge verspilling. Kan de mode-industrie haar glamour behouden, maar duurzamer worden?
 • Media: het hedendaagse mediascape wordt gedomineerd door wereldwijde conglomeraten met bedrijven in verschillende industrieën, zoals filmstudio's, themaparken, televisienetwerken, sport- en nieuwszenders, platenlabels, uitgeverijen en game-ontwikkelaars. Als gevolg hiervan is de industrie getransformeerd in een culturele economie waar slechts zes 'media-reuzen' - waaronder Disney en Time Warner - 90% van alles wat we lezen, bekijken of beluisteren beheersen. We zullen kijken hoe de media-industrie zowel de vorm als de inhoud van hedendaagse mediaproducties vormgeeft.
 • Onderwijs: creativiteit en de zogenaamde '21st Century Skills' in het onderwijs zijn vaardigheden die belangrijk zijn voor hedendaagse postindustriële samenlevingen. Het is ook de drang van mensen om te leren en hun 'culturele intellect' te vergroten, wordt ook gebruikt om producten te promoten. Musea worden bijvoorbeeld een stuk interactiever om bezoekers te helpen hun inhoud beter te begrijpen.

Uitdagingen van experts in de creatieve industrie

Onze benadering van creatieve industrieën is zowel theoretisch als pragmatisch. In deze masterspecialisatie kijken we naar de grotere en kleinere spelers op het gebied van creatieve industrieën, van wereldwijde conglomeraten tot eenmanszaken. We kijken naar de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd kunnen worden. Deze uitdagingen omvatten:

 1. Proberen te bepalen wat er in de toekomst zal gebeuren. Als toekomstige expert in creatieve industrieën leer je de trends in het veld zelf analyseren en voorspellen: van praktische vragen zoals welke invloed de iPhone op mode kan hebben, tot meer algemene vragen zoals hoe cultuur gemeenschappen kan samenbrengen of hoe de creatieve industrieën investeren in schoonheid, kwaliteit en betekenisgeving.
 2. Proberen het veld duurzamer te maken. In de creatieve industrie evolueren trends in een verrassend snel tempo. De must-have van morgen is volgende week oud. Is het mogelijk om trends te vertragen in de snel veranderende geglobaliseerde wereld? Of kunnen we traagheid als de nieuwe trend introduceren?

Culture Weekly: onze blog over de creatieve industrie

Toonaangevende wetenschappers van de Radboud University schrijven een tweetalige blog over de creatieve industrie, het patronaat en het cultuurbeleid. U krijgt meer inzicht in onze specialisaties en onze visie op dit gebied

specialisaties

Creatieve industrieën zijn een specialisatie van het masterprogramma in Kunst en Cultuur. De andere specialisaties zijn:

 • Toerisme en cultuur
 • Kunstgeschiedenis
 • Kunstbeleid en Kunstbedrijf

Masterprogramma Creative Industries in 4 minuten

Toelating en toepassing

Studenten met een internationale graad

Bachelor diploma

Uw toelating tot dit programma hangt af van uw vooropleiding. Je bent ontvankelijk als je een afgeronde bachelor in creatieve industrie hebt: culturele studies, kunstgeschiedenis of een bachelor's of arts met ten minste 30 EC in kunstgeschiedenis, culturele studies en / of cultuurbeleid. Je diploma moet gelijk zijn aan een diploma van de Nederlandse Onderzoeksuniversiteit. De toelatingscommissie bepaalt of een internationale student over de vereiste kennis beschikt om te worden toegelaten.

Vaardigheid in het Engels

Om deel te nemen aan dit programma, moet je vloeiend zijn in zowel geschreven als gesproken Engels. Niet-moedertaalsprekers van het Engels * zonder een Nederlands bachelordiploma of VWO-diploma hebben een van de volgende nodig:

 • Een TOEFL-score van ≥575 (op papier) of ≥90 (op internet) en alle subscores ≥22
 • Een IELTS-score van ≥6,5 en alle subscores ≥6,5
 • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) of Certificate of Proficiency in English (CPE) met een C of hoger cijfer
 • Succesvolle afronding van een bacheloropleiding die volledig in het Engels is onderwezen in een van de volgende landen: EU / EER-landen, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten van Amerika

* Aanvragers worden als native speaker Engels beschouwd als ze een staatsburger zijn van Australië, Canada (met uitzondering van Quebec), Ierland, Nieuw-Zeeland, Singapore, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten of Zuid-Afrika.

Studenten met een Nederlands diploma

Bachelor diploma

Om toegang te krijgen tot deze master, heb je een afgeronde bachelorgraad in culturele studies, kunstgeschiedenis of een bachelor's of arts met minimaal 30 EC in kunstgeschiedenis, culturele studies en / of cultuurbeleid nodig. Studenten met een bachelordiploma van de Faculteit der Letteren van de Radboud University kunnen worden toegelaten na het voltooien van een pre-masterprogramma van 30 EC. Je kunt voor meer informatie contact opnemen met de studieadviseur.

Toelating voor studenten met een bachelordiploma van een Hogeschool (Nederlands: hbo; Duits: Fachhochschule)

Studenten met een bachelordiploma van een hogeschool komen niet in aanmerking voor directe toelating tot de master. Ze kunnen toelating tot het pre-masterprogramma aanvragen.

Studenten met een gedeeltelijk Nederlands diploma

Studenten die hun kwalificaties gedeeltelijk in Nederland hebben behaald

Stuur een gedetailleerde e-mail naar het Admissions Office, waarin duidelijk wordt vermeld welke diploma's je hebt behaald en in welk land je deze hebt behaald. Wij zullen u dan adviseren welke procedure u in uw specifieke situatie moet volgen.

deadlines

Heb je een Nederlandse vooropleiding?

Studenten met een Nederlands diploma die in september willen starten, moeten hun aanvraag vóór 31 augustus in Studielink voltooien. Studenten die een intake van februari willen aanvragen, moeten hun aanvraag vóór 31 januari invullen. Zie toelating en aanmelding voor studenten met een Nederlandse vooropleiding voor meer informatie.

Heb je een internationale opleiding?

Er gelden andere deadlines voor aanvragers die een diploma buiten Nederland hebben behaald.

Niet-EU / EER-aanvragers met een beurs

Niet-EU / EER-aanvragers die in aanmerking willen komen voor een beurs, moeten vóór 1 maart een volledige aanvraag indienen voor de intake van september.

Niet-EU / EER-aanvragers zonder beurs

Alle andere niet-EU / EER-aanvragers moeten vóór 1 april een volledige aanvraag indienen voor de intake van september en vóór 1 november voor de intake van februari.

Dit is de uiterste deadline en omvat de Pre-arrival Services die bestaat uit assistentie bij accommodatie en visumondersteuning.

EU / EER-aanvragers

Studenten uit EU / EER-landen * moeten vóór 1 mei een volledige aanvraag indienen voor de intake van september om assistentie te krijgen bij een accommodatie. Radboud University zal EU / EER-aanvragen nog tot 1 juli overwegen, maar kan mogelijk geen assistentie bieden bij een accommodatie. Voor de intake van februari moeten studenten vóór 1 december een volledige aanvraag indienen .

Aanvragers ontvangen een toelatingsbesluit ongeveer 3 tot 4 weken nadat ze hun aanvraag in het online aanvraagsysteem OSIRIS Application hebben voltooid.

Deadlines voor inschrijving

September intake:
 • 1 juni - Niet-EU / EER-aanvragers
 • 15 augustus - EU / EER-aanvragers
Intake februari
 • 1 december - Niet-EU / EER-aanvragers
 • 15 januari - EU / EER-aanvragers

* EU / EER-landen: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland (inclusief Caribisch Nederland), Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden of het Verenigd Koninkrijk.

Ons onderzoek op dit gebied

Een kleine greep uit het onderzoek van de Radboud University op het gebied van creatieve industrieën:

Mode en technologie

Professor Anneke Smelik van de Radboud University leidt het interdisciplinaire onderzoeksproject 'Crafting Wearables' dat is gericht op het ontwerpen van wearables die robuust en modieus zijn en commercieel levensvatbaar binnen de productieketen. Hoewel de toekomst van modieuze technologie, of 'wearables', vaak is aangekondigd, blijft de praktijk achter. Wearables verlaten zelden het lab of de catwalk, omdat ze niet door de hele productieketen worden getest; de esthetiek van het ontwerp is niet geïntegreerd in de technologie; of ze blijven een gadget zonder rekening te houden met het lichaam, de identiteit of de prestaties van de drager. Door onderling samenhangende onderzoeksprojecten overbrugt dit interdisciplinaire programma de kloof tussen theorie en praktijk, experiment en industrie, en ontwerp en productie. Als gevolg hiervan zal het project niet alleen wearables maken, maar ook analyseren hoe modieuze technologie zich verhoudt tot identiteit, de sociale impact ervan begrijpen, technologie dichter bij modeontwerp brengen en het een concurrerende tak van de creatieve industrie in Nederland maken.

Sonic Interaction

Radboud University docent Vincent Meelberg doet onderzoek naar de relatie tussen geluid en interactie. Menselijke wezens werken op elkaar in met behulp van geluid, zoals spraak. Muziek maken is ook een vorm van sonische interactie. Apparaten zoals alarmen, mobiele telefoons en zelfs auto's communiceren via geluid met hun gebruikers. In zijn onderzoek onderzoekt Meelberg deze verschillende vormen van sonische interactie, door zich te concentreren op zowel alledaagse geluiden als geluiden die het resultaat zijn van artistieke praktijken, zoals muziek, hoorspelen en geluidskunst. Dit onderzoek richt zich op kwesties zoals de manieren waarop we geluid gebruiken om te communiceren, hoe geluid de manieren bepaalt waarop we omgevingen ervaren en de manieren waarop artistieke praktijken ons kunnen leren over hoe geluid ons kan beïnvloeden.

Vincent Meelberg is de oprichter van het Journal of Sonic Studies en heeft onlangs een boek geschreven over klinkende kunst, genaamd The Routledge Companion to Sounding Art (Routledge 2017).

Media-industrie

Martijn Stevens onderzoekt de sociale, culturele en organisatorische dimensies van multidisciplinaire en sectoroverschrijdende samenwerking in de creatieve industrie. Er is vaak beweerd dat de creatieve industrie de motor is van innovatie en bovendien dat succesvolle innovatie meestal gebeurt via relaties. Een cultuur van 'collaborative commitment' is daarom cruciaal. De creatieve industrie is echter ook zeer ambivalent en institutioneel complex vanwege het gelijktijdig naast elkaar bestaan van conflicterende discoursen en uiteenlopende referentiekaders, die vaak dissonantie en verstoring in het creatieve proces veroorzaken. Bijgevolg is innovatie niet noodzakelijk een comfortabele of plezierige onderneming. Daarom moet speciale aandacht worden besteed aan het vergroten van wederzijds vertrouwen en respect.

Naast een grote interesse in interdisciplinair onderzoek, is Martijn Stevens ook gepassioneerd dol op het creëren van een leeromgeving die gezamenlijke experimenten en interdisciplinair denken bevordert. Hij is daarom betrokken geweest bij verschillende projecten die gericht waren op het bevorderen van de onderlinge uitwisseling tussen studenten die werkzaam zijn op het gebied van kunst, wetenschap en geesteswetenschappen.

Carriere vooruitzichten

Als je een carrière wilt maken in het gebied waar kunst en commercie elkaar ontmoeten, waar highbrow en lowbrow samenkomen en waar elite publiek ontmoet, is de specialisatie van de master in creatieve industrieën absoluut geschikt voor jou.

Vaardigheden

Deze master zal je helpen de reflectieve, nieuwsgierige en kritische houding te ontwikkelen die je nodig hebt om op dit gebied te slagen, terwijl je goed kijkt naar onderzoeksmethoden en discussies die momenteel rond deze onderwerpen liggen. U maakt kennis met beleidsdocumenten, bedrijfsplannen, scripts voor de toekomst, geavanceerde kennis van de industrieën op basis van het creatieve product. U zult ook in staat zijn om toekomstige trends te beoordelen, vooral wat de industrie betreft. Kortom, u beschikt over de vaardigheden die u nodig hebt om bij te dragen aan de ontwikkeling van de jonge en dynamische creatieve sector.

Functies

De taken die je zou kunnen doen na je afstuderen aan dit programma zijn zeer gevarieerd. Het terrein van de creatieve industrie is even divers als groot en breidt zich voortdurend uit, waardoor er veel nieuwe potentiële banen ontstaan. We verwachten daarom dat er steeds meer vraag zal zijn naar mensen met expertise in de creatieve industrie.

Om u een idee te geven van mogelijke banen, hier een voorbeeld van banen die onze afgestudeerden nu aan het doen zijn:

 • Trendwatcher voor bedrijven
 • Consultant kunsteducatie voor een educatieve organisatie
 • Consultant 'kwaliteitstelevisie' voor een nationaal commercieel televisiestation
 • Cultureel beleidsmaker voor de overheid
 • Festival organisator
 • Webmaster in een museum
 • Programma-organisator op een filmfestival

Creatieve industrieën op tv!

Het Nederlandse tv-programma Ondernemen doen we zo ('Hoe we onze onderneming runnen') presenteerde ons masterprogramma in de creatieve industrie in een uitzending over de creatieve industrie. Oud-student Ricardo vertelde over het trendwatchingbedrijf dat hij na zijn afstuderen lanceerde.

Arbeidsmarktinformatie in Nederland Studiekeuze123 *

Van de afgestudeerden van de masteropleiding Kunst en Cultuur vond 45% een baan binnen hun vakgebied. Het bruto startsalaris op basis van 29 uur per week is € 1.800. (Bron: www.studiekeuze123.nl)

Radboud Carrière Service

Radboud Career Service helpt studenten bij het vinden van stageplaatsen, geeft loopbaanadvies en kan tips en begeleiding bieden bij het solliciteren.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 r ... Lees meer

At Radboud University in the Netherlands, you can obtain a high-quality and internationally accredited Master’s degree. Leading academics and excellent professors offer you what you need a a top-200 research university. We offer 11 English-taught Bachelor's programmes and 35 English-taught Master’s programmes with many specialisations which will give you the necessary skills and insights into research and practice within your own subject area. You will benefit from our personal teaching style, our top research institutes, and a green and friendly student city. Lees Minder