M.Sc. in Space Engineering

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Wat is MSE?

Internationaal voltijds masterprogramma

MSE (Master of Space Engineering) is een internationale voltijdse masteropleiding in de ruimtevaarttechniek die elk jaar in april begint aan de Technische Universität Berlin. Het doel van het programma is om systeemingenieurs op te leiden die zijn uitgerust om leiders te worden in de ruimtevaartindustrie.

Bij de leerstoel Space Technology van TU Berlin

De cursus wordt aangeboden door de leerstoel Space Technology aan de Technische Universität Berlin en combineert uitstekend onderwijs in ruimtevaarttechnologie met projectmanagement en interculturele vaardigheden. Het volledige programma, gedurende vier semesters, wordt in het Engels gegeven.

Zeer projectgeoriënteerd masterprogramma

Het masterprogramma, dat in totaal 120 studiepunten omvat, is zeer projectgericht en bedoeld om studenten voor te bereiden op de vereisten van de wereldwijde ruimtevaartindustrie. Studenten hebben de kans om betrokken te zijn bij uitdagende satellietprojecten, werkend binnen interculturele teams. Vooral profiteren ze van de wereldwijd toonaangevende expertise en het netwerk van TU Berlin op het gebied van kleine satellieten. Interdisciplinaire onderwerpen, zoals projectmanagement, communicatietraining, ondernemerschap en innovatiemanagement, vullen het curriculum aan.

Stage-ervaring in de Europese ruimtevaartindustrie

Bovendien zal de mogelijkheid worden geboden om stage-ervaring op te doen in de Europese ruimtevaartindustrie. Na hun afstuderen zijn studenten uitgerust met vaardigheden, ervaring en een sterk netwerk om hun ruimtecarrière te stimuleren, hetzij in Europa, in hun thuisland of waar dan ook.

Waarom ruimtevaarttechniek studeren?

Ruimte-industrie

De wereldwijde ruimtemarkt maakt een voortdurende groei door, aangezien ruimtevaarttechnologie en -zaken een van de belangrijkste gebieden is van nationale competentie en economische groei.

Groeifactoren

De factoren voor groei kunnen als volgt worden samengevat:

 • Ontwikkeling van nieuwe technologieën die nieuwe kansen bieden voor bijvoorbeeld kleine satellieten
 • Ontsluiten van nieuwe markten en toepassingen zoals ruimtetoerisme
 • Commercialisatiemogelijkheden van de ruimte door eenvoudigere en flexibelere toegang tot de ruimte
 • Voortdurende groei van toepassingen voor rampenbewaking, defensie en beveiliging vanuit de ruimte

Kleine satelliettechnologie

Vooral de technologie van kleine satellieten wint in de toekomst een steeds groter belang. En dit is precies waar het onderzoek en het onderwijs van de leerstoel ruimtevaarttechnologie op zijn gericht.

Toenemende vraag naar jonge professionals

De ruimtesector is op zoek naar jonge professionals met een uitstekende kennis van ruimtetechnologie en bovendien met interculturele en interdisciplinaire vaardigheden.

Hoe profiteer je van het MSE-studieprogramma?

MSE leidt studenten op om de wereldwijde trend van ruimtetechnologie en -zaken te leiden.

Studenten zullen:

 • Profiteer van de wereldwijd toonaangevende expertise en ervaring van Technische Universität Berlin op het gebied van kleine satelliettechnologie.
 • Leer van de professionele, ervaren en toegewijde docenten van de universitaire en Europese ruimtevaartindustrie.
 • Verbeter hun interculturele communicatievaardigheden samen met de internationale deelnemers tijdens uitdagende projecten en missies.
 • Breid hun portfolio uit met interdisciplinaire cursussen om voorbereid te zijn op de vereisten van de ruimtevaartindustrie.

Vereisten

Master's in Space Engineering kandidaten moeten hebben:

 • Eerder diploma (minstens equivalent in de bachelor)
 • Engelse taalvaardigheid, bewezen door een van de volgende:
  • Internationaal erkend Engelstalig certificaat - bijvoorbeeld TOEFL, IELTS of vergelijkbaar. De minimale score voor de TOEFL is 80 voor de internetgebaseerde test en 550 voor de op papier gebaseerde test. Het IELTS-examen wordt aanvaard met een 6-bandscore (academische modules).
  • Bachelor diploma voltooid in Australië, Canada, Groot-Brittannië, VS, Ierland of Nieuw-Zeeland.
  • Engels als moedertaal.
 • Minimaal een jaar werkervaring opgedaan na het afstuderen (inclusief relevante stageperiodes)
 • Voltooide applicatie, inclusief alle vereiste documenten.
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The Technische Universität Berlin (TU Berlin) is an internationally renowned university located in the center of Germany’s capital. Founded in 1879, it is one of the largest and most prestigious resea ... Lees meer

The Technische Universität Berlin (TU Berlin) is an internationally renowned university located in the center of Germany’s capital. Founded in 1879, it is one of the largest and most prestigious research and education institutions of the country. Lees Minder