M.Sc. Computationele wiskunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Over het programma

Wiskunde is niet alleen een wetenschap op zich, maar speelt ook een fundamentele rol in de kwantitatieve gebieden van praktisch alle andere academische disciplines, met name in de natuurwetenschappen, engineering, bedrijfskunde, economie, geneeskunde en psychologie. Wiskundige resultaten doordringen bijna alle facetten van het leven en zijn een noodzakelijke voorwaarde voor de overgrote meerderheid van moderne technologieën - en naarmate onze IT-systemen steeds krachtiger worden, zijn we in staat om enorme hoeveelheden gegevens wiskundig te verwerken en steeds complexere problemen op te lossen.

Speciale nadruk wordt gelegd op het ontwikkelen van het vermogen van studenten om bepaalde problemen te formaliseren op een manier die algoritmische verwerking mogelijk maakt en hen in staat stelt geschikte algoritmen te kiezen of te ontwikkelen en vervolgens toe te passen om problemen op een geschikte manier op te lossen. De opleiding heeft een theoretische oriëntatie, met sterk toepassingsgerichte componenten. Door dit programma te bestuderen, kun je geavanceerde kennis opdoen op de wiskundige gebieden van cryptografie, computeralgebra, algoritmische algebra en geometrie, beeld- en signaalverwerking, statistiek en stochastische simulatie, dynamische systemen en besturingstheorie, evenals expertkennis op het gebied van informatica, zoals Gegevensbeheer, machinaal leren en gegevenswinning.

Verder krijg je de kans om te leren hoe je je kennis kunt toepassen om problemen aan te pakken op uiteenlopende gebieden als Marketing, Predictive Analytics, Computational Finance, Digital Humanities, IT Security and Robotics.

Bezoek ons webinar op 9 november , waar we de Engelstalige M.Sc. Computationele wiskunde en M.Sc. Computerwetenschappen opleidingen. Het webinar is gratis en er is geen aanmeldingsplicht.

Kenmerken

 • De volledig Engelstalige opleiding
 • Een breed spectrum van onderwerpen met een focus op algoritmen
 • Uitstekende relaties met bedrijven en de industrie
 • Tal van partnerschappen met universiteiten in het buitenland

Carriere vooruitzichten

Wiskundigen hebben nog steeds uitstekende carrièremogelijkheden, omdat ze zeer gewild zijn waar analytisch denkvermogen op hoog niveau een vereiste is. Hun potentiële beroepsvelden zijn daarom minder beperkt dan het geval is bij artsen of ingenieurs, die zich specialiseren in een specifiek deelgebied van hun vakgebied.

Buiten academische en onderzoeksorganisaties vinden wiskundigen werk in bijna alle private en publieke organisaties. Tegenwoordig maakt het werk van wiskundigen meestal intensief gebruik van computertechnologie.

Traditioneel zijn wiskundigen werkzaam in de farmaceutische industrie, in de financiële sector, verzekeringsmaatschappijen, consulting en business intelligence, marktonderzoek, logistiek, informatietechnologie en in de afdelingen voor onderzoek en ontwikkeling van hightechbedrijven.

Syllabus programmeren

De kernmodules bestaan ​​uit twee wiskundeseminars en de presentatie van je masterscriptie.

De verplichte keuzemodules zijn verdeeld in acht modulegroepen:

 • Algebra, geometrie en cryptografie: deze modulegroep geeft geavanceerde resultaten op het gebied van algebra en geometrie, die de basis vormen voor algoritmische berekeningen, met name in cryptografie, maar ook in veel andere wiskundige gebieden.
 • Wiskundige logica en discrete wiskunde: de theoretische mogelijkheden en beperkingen van algoritme-gebaseerde oplossingen worden in deze modulegroep behandeld.
 • Analyse, numeriek en benaderingstheorie: methoden uit het veld van wiskundige analyse toegepaste harmonische analyse en benaderingstheorie voor het modelleren en benaderen van continue en discrete gegevens en systemen, evenals een efficiënte numerieke implementatie en evaluatie van deze methoden, zijn het toepassingsgebied van deze module groep.
 • Dynamische systemen en optimalisatie: Dynamische systeemtheorie behandelt de beschrijving van verandering in de tijd. Deze modulegroep houdt zich bezig met methoden die worden gebruikt voor het modelleren, analyseren, optimaliseren en ontwerpen van dynamische systemen, evenals de numerieke implementatie van dergelijke technieken.
 • Stochastiek, statistiek: deze modulegroep behandelt methoden voor het modelleren en analyseren van complexe willekeurige fenomenen, evenals de constructie, analyse en optimalisatie van stochastische algoritmen en technieken die worden gebruikt bij statistische gegevensanalyse.
 • Gegevensanalyse en gegevensbeheer en -programmering: deze modulegroep onderzoekt de kernmethoden die in de informatica worden gebruikt voor de analyse van gegevens van heterogene modaliteiten (bijv. Multimediagegevens, sociale netwerken en sensorgegevens) en voor de realisatie van gegevensanalysesystemen.
 • Toepassingen: In deze modulegroep, oefent u het toepassen van de wiskundige methoden geleerd in modulegroepen 1 tot 6 op echte toepassingen zoals Marketing, Predictive Analytics en Computational Finance.
 • Sleutelcompetenties en taaltraining: in deze modergroep kies je seminars die je niet-vakspecifieke vaardigheden ontwikkelen, zoals spreken in het openbaar, academisch schrijven en andere zachte vaardigheden; je kunt ook stage lopen. Dit dient ter aanvulling op je technische expertise die je hebt opgedaan tijdens je studie en helpt je om je voor te bereiden op je professionele leven na de universiteit.

Academische toelatingseisen

U komt in aanmerking voor deze opleiding als u een niet-gegradueerde universitaire graad in de wiskunde of een nauw verwante opleiding hebt met een wiskundig onderdeel van ten minste 110 ECTS-punten met een eindcijfer van 2,7 onder het Duitse markeringssysteem of de overeenkomstige gelijkwaardige rang in een buitenlandse taal. markeersysteem. Kandidaten die dit minimumcijfer nog niet hebben behaald, kunnen nog steeds van toepassing zijn als zij tot de beste 70% van de afgestudeerden van hun cohort behoren.

Taalvereisten

Tenzij Engels de instructietaal is voor uw eerdere universitaire of secundaire opleiding, moet u een taalcertificaat opgeven op niveau B2 van het Europees referentiekader voor talen (CEFR).

Evenzo, tenzij Duits de instructietaal is voor uw eerdere universitaire of secundaire opleiding, moet u Duits taalvaardigheidskwalificatie op niveau A1 CEFR (dwz het beginnersniveau) bieden. Als je geen Duitse taalvaardigheden hebt op het moment van aanmelding of inschrijving, voltooi je een verplichte, gratis cursus Duits in de eerste twee semesters van het programma.

Laatst bijgewerkt op sep 2020

Over de school

Since opening its doors to the public in 1978, the University of Passau has quickly developed into a first address in German academia. The University regularly attains top positions in academic rankin ... Lees meer

Since opening its doors to the public in 1978, the University of Passau has quickly developed into a first address in German academia. The University regularly attains top positions in academic rankings, most recently in the TImes Higher Education's 2019 World University Rankings, where it attained a place among the 20% best universities worldwide. Lees Minder