Europees en internationaal energierecht (MBL)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Invoering

Duitsland is de thuisbasis van de grootste energiesector in Europa en een voorloper in de inzet van duurzame energie. Waar anders zou je de energiewet bestuderen dan in de hoofdstad van Duitsland?

Voor het vierde jaar biedt Technische Universität Berlin de Advanced Master of Business Law Europees en Internationaal Energierecht op de EUREF Campus in het centrum van Berlijn. De cursus biedt advocaten, beoefenaars van juridische beroepen en economen een uitstekende gelegenheid om expertise op te doen op het gebied van internationale en Europese energierecht. Studenten maken kennis met de technische en economische grondslagen van de energiemarkten en met alle rechtsgebieden die relevant zijn voor de waardeketens in de elektriciteits- en gassector. Het curriculum behandelt onder andere het mededingingsrecht, het regelgevingsrecht en economische fundamentals.

Docenten komen uit de internationale gemeenschap (Duitsland, VS, VK, Rusland, Zwitserland, België) en hebben expertise in alle relevante gebieden van energieregulering, zoals universiteiten, Europese en nationale autoriteiten (Europese Commissie en nationale regelgevende instantie), internationale en nationale energie bedrijven, grote advocatenkantoren en rechtbanken.

De cursus wordt ondersteund door het Instituut voor Energie en Regulering Wet Berlijn (enreg.eu). De academische directeur is professor Dr. Iur. Dr. Rer. pol. Dres. hc Franz Jürgen Säcker, redacteur en auteur van toonaangevende publicaties op het gebied van energierecht. Hij is redacteur en co-auteur van het grootschalige academische werk Berlin Commentary on Energy Law ("Berliner Kommentar zum Energierecht"), dat 4 volumes en meer dan 12.000 pagina's omvat.

Cursusstructuur

Het Master-programma wordt gegeven in een periode van twee semesters. Studies zijn gespreid over zes modules. De eerste drie modules zijn gewijd aan de fundamenten van energieregulering. Het algemene juridische kader en de economische kenmerken van elektriciteits- en gasregulering zullen worden onderwezen. Studenten maken kennis met de fundamenten van energieregulering om hun kennis in de laatste drie modules te verdiepen.

In de laatste drie modules zal de energiewetgeving diepgaand worden behandeld. Wettelijke bepalingen worden langs de hele waardeketen doorgevoerd, gaande van productie, transmissie / distributie tot handel en levering. Elke module is bestemd voor één fase van de energiewaardeketen: de vierde module is gewijd aan de generatiestap, de 5e module voor de netbedrijffase en de 6e module voor de energiehandel en -levering. De masterproef die in het tweede semester wordt afgelegd, rondt het programma af. De theoretische kennis wordt aangevuld met excursies.

voordelen

TU Berlijn

Wij zijn onderdeel van Technische Universität (TU) Berlijn, een van de grootste universiteiten van Duitsland met momenteel meer dan 30.000 studenten. Toegewijd aan de principes van excellentie en kwaliteit, TU Berlin biedt uitstekende prestaties in onderzoek en onderwijs en uitstekende vaardigheden voor de studenten. De Technische Universiteit van Berlijn staat consequent gerangschikt onder de beste academische instellingen ter wereld. Opmerkelijke alumni zijn Carl Bosch, Gustav Hertz en vele andere nobele prijswinnaars en -ondernemers.

De MBL-graad

Na afronding van de cursus, wordt u de academische graad Master in Business Law (MBL) verleend. Het masterprogramma richt zich op een specifieke sector en omvat praktische juridische, regelgevende en zakelijke perspectieven. De master in Europees en Internationaal Energierecht (MBL Energy) is een van de eerste programma's wereldwijd met een duidelijke focus op energie- en regelgevingswetgeving als een bijzonder gebied van het ondernemingsrecht.

Energierecht

Onder veel verschillende rechtsgebieden is energiewet in opmars. Wereldwijde klimaatverandering en de beleidsovergangen vertalen zich in veel rechtsgebieden: staatssteun en bevordering van hernieuwbare energie, emissiehandelssystemen, het wettelijke kader voor netwerkwerking en niet in de laatste plaats de digitalisering van de energiesector. Maar om energiewet te begrijpen, moet je de technische en economische basis begrijpen die eraan ten grondslag ligt. Energiewetgeving is niet alleen interdisciplinair in deze klassieke zin, maar ook een echte legale hybride: op het uitdagende kruispunt van publiek en privaatrecht strekt het energierecht op het gebied van mededinging en regelgevingswetgeving zich uit over het nationale, Europese en internationale niveau.

Ons masterprogramma geeft juristen en economen een uitstekend inzicht in de complexiteit en kruispunten van de energiesector. Het programma geeft studenten en toekomstige medewerkers een onderscheidend profiel en kwalificeert hen voor een leidende positie in de energiesector. Kleine groepen van maximaal 30 studenten maken individueel en effectief leren mogelijk.

excursies

Regelmatige excursies naar relevante instellingen en infrastructuurbeheerders zijn nauw geïntegreerd in de planning van het programma. Wij geloven dat hands-on ervaring het leerproces versterkt en studenten voorbereid op hun toekomstige werk. Studenten bezoeken de grootste elektriciteitsbeurs in continentaal Europa, de EEX in Leipzig, de energie-intensieve onderneming AURUBIS in Hamburg, de zonnecelproducent ALEO Solar in Prenzlau , de WKK-installatie van Vattenfall in Berlijn en de netwerkexploitant 50Hertz in Berlijn.

41746_Excursion_MBL.jpg

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Technische Universität Berlin offers three MBA courses and one MBL course in Energy on the EUREF Campus in the centre of Berlin. The courses address young professionals from all over the world who wan ... Lees meer

Technische Universität Berlin offers three MBA courses and one MBL course in Energy on the EUREF Campus in the centre of Berlin. The courses address young professionals from all over the world who want to gain special knowledge in the energy sector. Lees Minder