European Master in Lexicography (EMLex)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Wil je deel uitmaken van een internationaal gerenommeerde masteropleiding en opgeleid worden in het academische veld van lexicografie?

Hoe zit het dan om student te worden van het elite-studieprogramma European Master in Lexicography (EMLex), een Erasmus Mundus Joint Master Degree die een zeer waardevol en wereldwijd uniek onderwijs biedt? Je kunt studeren aan verschillende Europese universiteiten, internationale academische contacten leggen en je professionele kansen enorm vergroten.

Afgestudeerden van de EMLex zijn hooggekwalificeerde internationale experts in onderzoek, onderwijs, cultuur, taalkunde en informatiebeheer.


De Europese Master in Lexicography (EMLex) is een internationale masteropleiding (120 ECTS) die sinds 2009 wordt aangeboden. Sinds 2016 kan het EMLex worden afgesloten met een Erasmus Mundus Joint Master Degree. Het omvat een gezamenlijk zomersemester in het buitenland voor alle studenten in samenwerking met de volgende universiteiten en instellingen:

Universiteiten Geassocieerde partners
 • Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
 • Károli Gáspár Református Egyetem (Boedapest)
 • Uniwersytet Śląski w Katowicach (Kattowitz)
 • Université de Lorraine
 • Universidade do Minho
 • Universita degli Studi Roma Tre
 • Universidade de Santiago de Compostela
 • Universiteit van Stellenbosch
 • Universität Hildesheim
 • Institut für Deutsche Sprache Mannheim
 • De Universiteit van Texas in Austin
 • Universidade Federal do Rio Grande do Sul
 • Ivane Javakhishvili Tbilisi State University

  Erasmus Mundus Association

Focus definition

Basisidee en algemene doelstellingen

Het masterprogramma EMLex is een internationale opleiding die:

 • bevordert de internationale en interdisciplinaire opleiding van lexicografen (uniek in Duitsland en Europa in zijn huidige structuur)
 • doceert lexicografische theorieën op hoog internationaal niveau
 • bevat een duidelijk verband met de praktische toepassing van het maken van woordenboeken
 • brengt studenten uit verschillende Europese landen samen

Postdoctorale studenten zullen gekwalificeerd zijn om zowel als lexicograaf bij een uitgeverij als als academische lexicograaf te werken op alle gebieden van de lexicografie, beginnend bij het ontwerp van gedrukte en elektronische woordenboeken en specifieke lexicografische taken tot de technische realisatie van lexicografische producten. Bovendien krijgen ze een grondige opleiding in het theoretische veld van de moderne lexicografie, waardoor ze wetenschappelijk onderzoek kunnen doen of een adviserende functie kunnen uitoefenen op het gebied van uitgeven en bijscholing.

Het programma van vier semesters kan elke winterperiode worden gevolgd; het tweede semester wordt in het buitenland afgerond. Het programma beantwoordt aan de regels van het Bolognaproces: het totaal aantal toegekende ECTS-punten is 120 (de modules hebben 5 of 10 ECTS-punten). Het totale aantal studenten dat voor EMLex staat ingeschreven bij de deelnemende universiteiten is beperkt tot 30 per jaar, dit komt door de specifieke opzet van de blokseminars tijdens de zomertermijn. Deze seminars vormen de belangrijkste componenten van de internationale oriëntatie van het programma.

Van studenten wordt verwacht dat ze veel privé-onderzoek doen, omdat een aanzienlijke mate van zelfmotivatie vereist is. De modules zijn ofwel e-learningmodules, specifieke lexicografiemodules, of importmodules uit andere studierichtingen. De postdoctorale studenten zullen in heel Europa absolute specialisten zijn, omdat zo'n masteropleiding lexicografie uniek is in Duitsland en Europa, zeker als het gaat om de internationale organisatievorm. Naast het gebruikelijke masterdiploma aan de universiteit, ontvangen de studenten een extra certificaat waarin de internationaliteit van de inhoud van de opleiding wordt gedocumenteerd.

leerplan

Het curriculum legt de nadruk op de volgende lexicografische onderwerpen:

Typologie van woordenboeken, woordenboekonderzoek, metalexicografie, geschiedenis van lexicografie, corpuswerk, onderzoek naar woordenboekgebruik, gebruikersbehoeften en gebruiksvoorwaarden, kritisch woordenboekonderzoek, functies van woordenboeken, tweetalige lexicografie, lexicografische gegevens, toegepaste lexicografie, werk in de lexicografische werkplaats , lexicografische hulpmiddelen, lexicografie voor speciale doeleinden, terminologie en terminografie, computationele lexicografie, elektronische woordenboeken, encyclopedische woordenboeken, lexicografie voor studenten, lexicologie, etymologie.

Soft skills omvatten taalcursussen en een module informatica.

Studie plan

Module naam 1e semester (ECTS) 2e semester (ECTS) 3e semester (ECTS) 4e semester (ECTS)
basismodule B1 10
basismodule B2 (thuismodule) 10
basismodule B3 (soft skills, taalcursussen, informatica cursussen) 5-10
geavanceerde module A1 5
geavanceerde module A2 5
geavanceerde module A3 5
geavanceerde module A4 5
geavanceerde module A5 5
geavanceerde module A6 5
geavanceerde module A7 5
geavanceerde module A8 5
geavanceerde module A9 5
geavanceerde module A10 5
diepgaande module V1 10
verdiepingsmodule V2 (thuismodule) 10
diepgaande module V3 10
masterproef 30

Jobs & stageplaatsen

EMLex is het enige masterprogramma ter wereld dat een internationale halfjaarlijkse academische opleiding van 120 ECTS op het gebied van lexicografie biedt. Naast de nodige theoretische grondslagen speelt praktisch lexicografisch werk een grote rol in de academische vorming. Het vindt plaats in stages die studenten na hun tweede semester afronden, onder meer bij onze partnerorganisaties en partnerbedrijven. Dit zijn niet alleen uitgeverijen van woordenboeken, maar ook universiteiten, onderzoeksinstellingen zoals bijvoorbeeld Institut für Deutsche Sprache (IDS) en de ATILF, en taaltechnologiebedrijven. Omdat EMLex-studenten vaak meer spreken dan de twee vereiste talen Engels en Duits, kunnen stages over de hele wereld worden gedaan. Tussen 2010 en 2019 hebben in totaal 90 EMLex-studenten (onder wie 49 Erasmus Mundus-studenten) stage gelopen binnen en buiten Europa.

Carrièremogelijkheden na het afstuderen van EMLex - een algemeen overzicht

Postdoctorale studenten kunnen werken als lexicograaf bij een uitgeverij of als academische lexicograaf op alle gebieden van de lexicografie, gaande van het ontwerpen van gedrukte en online woordenboeken tot specifieke lexicografische taken tot de technische realisatie van lexicografische software en informatiesystemen.

EMLex brengt studenten uit verschillende landen van de wereld samen. Afgestudeerden zullen specialisten in heel Europa zijn, omdat EMLex uniek is in Duitsland en Europa, zeker als het gaat om zijn internationale organisatievorm.

Hoe, wanneer en waar kunt u zich aanmelden voor het EMLex-programma?

Vereisten:

 • U moet ervoor zorgen dat u aan verschillende vereisten voldoet voordat u zich aanmeldt. Houd er rekening mee dat deze vereisten kunnen verschillen van universiteit tot universiteit. Bekijk de respectieve websites van de universiteit.

Toepassing periode:

 • Over het algemeen loopt de aanvraagperiode voor elk jaar van 1 november tot 1 maart van het volgende jaar (aanvragers van een beurs), respectievelijk 15 april van het volgende jaar (aanvragers van zelffinanciering). Let op de aankondigingen op onze website.

Uw aanvraag indienen:

 • Als u aan alle vereisten voldoet, stuurt u uw volledige aanvraag binnen de toepassingsperiode.

Dit project is gefinancierd met steun van de Europese Commissie. Deze publicatie [communicatie] geeft alleen de mening van de auteur weer en de Commissie kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de informatie die erin is vervat.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Université de Lorraine is a French public university that offers to its nearly 52,000 students a full range of studies, in all fields, and in conformity to the Bologna model (bachelor/master/doctorate ... Lees meer

Université de Lorraine is a French public university that offers to its nearly 52,000 students a full range of studies, in all fields, and in conformity to the Bologna model (bachelor/master/doctorate). Lees Minder
Nancy , Luik , Luleå , Freiberg , Metz , Marseille , Praag 6 , Saclay , Leganés , Stuttgart , Gent + 10 Meer Minder