Erasmus Mundus Master in Pervasive Computing & Communications for Sustainable Development

Algemeen

Beschrijving van opleiding

De Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) in Pervasive Computing and Communications for Sustainable Development (PERCCOM) heeft tot doel geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën (ICT) te combineren met milieubewustzijn om onderwijs van wereldklasse en unieke competenties mogelijk te maken voor ICT-professionals die schoner kunnen bouwen , groenere, meer hulpbronnen- en energie-efficiënte cyberfysieke systemen.

Context

De toekomstige mondiale uitdagingen omvatten de impact van technologische ontwikkeling en nieuwe opkomende technologieën op het milieu en vereisen een enorme inspanning om de uitdagingen op het gebied van lucht, water, voedsel en energie efficiënt aan te pakken.

Het rapport Smart 2020 geschreven door de internationale klimaatgroep beveelt aan intensief gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologieën (ICT), zowel voor het verbeteren van de monitoring van milieu- en menselijke activiteiten (industrie, bouwen, vervoer, enz.) Als voor gedistribueerde slimme ICT-systemen om te kunnen mitigeren de vervuiling, het afval, de voedselkwaliteit en -voorziening, energiebeperkingen, enz.

De sector hoger onderwijs heeft zowel een verantwoordelijkheid als een antwoord op die uitdagingen door ICT-professionals op te leiden met een hoge expertise op het gebied van netwerken, computers en programmeren, in staat om zowel communicatie-architecturen als doordringende computersystemen voor duurzame ontwikkeling te ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en onderhouden. Bovendien moeten de traditionele methodes voor gedistribueerde systeemtechniek worden aangepast en herzien voor het minimaliseren van de ICT-voetafdruk van het milieu in termen van koolstofemissie, radiogolfvoortplanting, afval, technologische vervuiling, energie-efficiëntie, hergebruik van hulpbronnen, enz.

De genetwerkte systeemtechniek moet globaal worden heroverwogen in de context van een nieuw bedrijfsparadigma als circulaire economie. De grote inspanning van Engineering richt zich vervolgens op resource-efficiëntie.

138352_pexels-photo-235615.jpeg

Doelen

De doelstellingen van PERCCOM Master zijn:

 1. Onderwijsuitdagingen aanpakken en studenten aantrekken volgens de nieuwe marktvraag van de OESO in de rapporten over "OECD Information Technology Outlook 2010" en "The Gartner Scenario 2011: the Current States and Future Directions of the IT Industry", door de Europese Commissie in 2009 een aanbeveling aangenomen waarin wordt gesteld dat de ICT-sector de overgang moet leiden naar een energie-efficiënte en koolstofarme economie en door bedrijven die nieuwe groene ICT-projecten ontwikkelen (Cf 2009 Gartner-rapport: The Impact of Recession on Green IT: Survey Results).
 2. De sterke punten, competentie en diverse aspecten van het onderwijs in duurzame netwerken, software en diensten, doordringende computersystemen en communicatie synergeren en een gemeenschappelijk platform van bekwaamheid ontwikkelen binnen de richtlijnen van het Bolognaproces,
 3. Om toekomstige masterstudenten competenties, vaardigheden en kennis bij te brengen op het gebied van computercommunicatie, draadloze netwerken, mobiele technologieën, software engineering, alomtegenwoordige en gedistribueerde systemen, en hen bewust te maken van de impact die ICT heeft op het milieu en efficiënt gebruik van middelen.
 4. Studenten opleiden in de richting van het "groene digitale handvest" dat de Europese steden ertoe verplicht de uitstoot te verminderen door middel van informatie- en communicatietechnologieën. Het werd gelanceerd op 27 november 2009 tijdens de jaarconferentie EUROCITIES. Momenteel hebben ongeveer 20 Europese steden het handvest ondertekend. Tegenwoordig leeft 50% van de bevolking in steden en over een decennium of twee zal dit naar schatting groeien tot 80%. Dit vereist een efficiënt gebruik van middelen in stedelijke omgevingen en een essentieel onderdeel in deze ontwikkeling is ICT. Studenten zullen worden opgeleid in het toepassen van ICT in deze context, binnen de parameters van kansen en beperkingen voor het milieu. Bovendien zullen de studenten in staat zijn om netwerkarchitecturen en gedistribueerde systemen te ontwerpen die het energieverbruik verminderen, door een circulaire economie te volgen om het hergebruik van hulpbronnen te optimaliseren.
 5. Het voorstellen van de nieuwe internationale masteropleiding zonder momenteel beschikbare match op internationaal niveau om de kloof tussen ICT-vaardigheden en milieuoverwegingen te dichten.

Programma Organisatie

Het masterprogramma omvat vier semesters. De studenten verplaatsen zich als één cohort. Ze beginnen hun eerste semester aan de Universiteit van Lorraine (Frankrijk).

Het tweede semester, het cohort, is aan de Lappeenranta University of Technology (Finland) en het derde aan de Luleå University of Technology (Zweden). Het laatste semester is gewijd aan een afstudeercomponent en kan worden gevolgd tijdens de trainingsperiode in een privébedrijf of in een van de laboratoria / afdelingen van de verschillende universiteiten die bij het masterprogramma betrokken zijn.

De aangesloten partners geven lezingen in seminars. Een seminar vindt plaats aan de St. Petersburg University of IT Mechanics and Optics (Rusland). Het consortium zal een ondersteunend netwerk vormen om efficiënte interacties tussen studenten en partners mogelijk te maken. Er zullen regelmatig evenementen worden gehouden om de programmadoelstellingen te bevorderen.

114643_perccom-progression12.jpg

Werkgelegenheid en Ph.D.

Lijst met taken

Uitvoerende functie in bedrijven: de gerichte banen zijn ICT-professionals en ingenieurs in ICT-bedrijven (Cisco, Ericsson, Nokia, Microsoft, Orange, ...) of in bedrijven met eigen ICT-personeel. De belangrijkste economische sectoren in kwestie zijn transport, logistiek, energieleveringsnetwerken, bouw en industrie. Dankzij hun brede reikwijdte en Europese kijk zijn deze studenten goed voorbereid om een afdeling in bedrijven te beheren, als:

 • ICT-manager. Door hun opleiding in teamwerk kunnen deze studenten projectleider worden van een multinationaal en multicultureel projectteam.
 • R & D-afdeling, werkzaam als projectleider op het gebied van toegepast onderzoek.

Andere functies: De brede kijk op ICT, het vermogen om oordelen te vellen, integratie van milieu-, culturele, sociale, ethische inzichten, maken ze zeer geschikt voor de volgende functies:

 • Consultancy in een breed spectrum van functies in het domein van groene ICT-architect.
 • Overheid / publiek voor de industrie, voor het milieu, voor stedelijke / territoriale planning / beheer.

Doctoraal studies

Door het voltooien van het specialisatie- en masterproject wordt een student opgeleid om een onderzoeksproject uit te voeren en kritisch te reflecteren over zijn / haar werk. Dus een student is goed voorbereid om te functioneren als:

 • Een Ph.D. student aan een universiteit, onderzoek doen zoals het bestuderen van netwerkprotocollen, gedistribueerde systemen Software-ontwikkeling, computerontwerp met betrekking tot de omgevingsbeperkingen.
 • Een Ph.D. student aan een grote industriële R & D-afdeling, die toegepast onderzoek doet, zoals het ontwerpen van slimme systemen voor toezicht, controle van energie, milieu, etc.

Applicatievereisten

Toelatingseisen

De cursus staat open voor alle aanvragers over de hele wereld. De toelatingsvoorwaarden zijn erkend door alle universiteiten van het consortium en zijn de volgende:

Mate:

 • De mastercursus staat open voor Europese en niet-Europese excellente studenten die een BSc hebben behaald in wiskunde, natuurkunde, informatica, automatische besturing en aanverwante vakgebieden.
 • Bachelordiploma van ten minste 180 ECTS in computerwetenschappen, computertechniek, automatische / elektrische / elektronische engineering of informatietechnologie, of een nauw verwant gebied.
 • Kennis van computernetwerken, programmeren en besturingssystemen wordt aanbevolen.
 • Het gemiddelde cijfer van de vorige studie moet de hoge kwalificatie van de kandidaat bewijzen. Dit zal normaal gesproken het geval zijn bij een cijfergemiddelde van 'B' of beter in termen van de ECTS-indelingsschaal.

De Engelse taal:

 • Aanvragers moeten bewijzen dat ze voldoende vloeiend Engels spreken. Een TOEFL-test met ten minste een score van 600 op papier gebaseerd / 250 op computer gebaseerd / 95 internet of een Academische IELTS-score van ten minste 6,5 in het algemeen en met 6 in geschreven of TOEIC-score van ten minste 750 is vereist.
 • Het institutionele TOEFL-codenummer van de Universiteit van Lorraine is 3368.
 • Het bewijs van Engelse taalbeheersing is vereist, zelfs wanneer de instructietaal voor het vorige onderwijs Engels was. Voor onderdanen van landen die onder deze link staan, is echter het bewijs van taalvaardigheid niet vereist.

Interview:

Alle vooraf geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een interview per videoconferentie.

Lijst met vereiste documenten

Samen met het aanvraagformulier moeten de volgende documenten worden overlegd:

 • Geslacht / naam / e-mail / geboortedatum / postadres / telefoon.
 • Burgerschap en land van verblijf.
 • Gescande afbeelding van uw paspoort met uw foto.
 • Financiering (studiebeurs, zelffinanciering, enz.).
 • CV-CV.
 • Universitaire graden (die worden gehouden of momenteel worden bestudeerd) en universiteiten waar deze graden zijn behaald.
 • Academische certificaten, Universitair diploma / diploma in het geval dat je je diploma hebt behaald en als je dit nog steeds nastreeft, dien je academische certificaten in te dienen die overeenkomen met de cursussen die je hebt afgerond en waaraan momenteel wordt gewerkt. Alle universitaire transcripties moeten in het Engels zijn.
 • Beschrijving van de inhoud van de gevolgde cursussen om de graad van het vorige punt te verkrijgen. Het is van het grootste belang om elk onderwerp, elke ervaring of elk werk gerelateerd aan IT-kennisgebieden te vermelden.
 • Twee aanbevelingsbrieven.
 • Werkgelegenheidsinformatie.
 • Bewijs van vaardigheid in het Engels. TOEFL-, IELTS- en TOIEC-certificaten hebben de voorkeur.
 • Motivatiebrief, waarin de aanvrager in het Engels de redenen uitlegt om PERCCOM te bestuderen en hoe deze zich verhouden tot zijn / haar carrièredoelen.
 • Informatie over meerdere EM-toepassingen (indien aanwezig).

KENNISGEVING: Landen die zijn vrijgesteld van tests in het Engels

Als u een onderdaan bent van een van de volgende landen, en uw eerste taal is geen Engels maar u bent in het Engels onderwezen en beoordeeld, dan vragen wij u niet om een Engelse taaltest te leveren.

Anguilla, Antigua, Australië, Bahama's, Barbados, Belize, Bermuda, Botswana, Britse Maagdeneilanden, Canada, Kaaimaneilanden, Christmas Island, Cocoseilanden, Cookeilanden, Dominica, Falklandeilanden, Fiji, Gambia, Ghana, Grenada, Guyana, Heard Island, Ierland, Jamaica, Kenia, Lesotho, Malawi, Malta, Mauritius, McDonald Island, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Niue, Norfolkeilanden, Papoea-Nieuw-Guinea, Saint Kitt, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Sierra Leone, Singapore, Zuid-Afrika, Swaziland, Tonga, Trinidad en Tobago, Turks- en Caicoseilanden, Oeganda, Verenigde Staten van Amerika, West-Samoa, Zambia, Zimbabwe

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Université de Lorraine is a French public university that offers to its nearly 52,000 students a full range of studies, in all fields, and in conformity to the Bologna model (bachelor/master/doctorate ... Lees meer

Université de Lorraine is a French public university that offers to its nearly 52,000 students a full range of studies, in all fields, and in conformity to the Bologna model (bachelor/master/doctorate). Lees Minder
Nancy , Luik , Luleå , Freiberg , Metz , Marseille , Praag 6 , Saclay , Leganés , Stuttgart , Gent + 10 Meer Minder