Erasmus Mundus Joint Master in Public Sector Innovation and eGovernance (Leuven et al)

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Als antwoord op de groeiende behoefte aan professionals in eGovernance en digitalisering in de publieke sector, stelt dit unieke en interdisciplinaire programma studenten in staat specialisten te worden die kennis over openbaar bestuur en openbaar management combineren met expertise op het gebied van informatiesystemen en eGovernance.

Waar gaat het programma over?

De publieke sector heeft interdisciplinaire expertise nodig om ten volle te kunnen profiteren van het potentieel van ICT en technologische innovaties. Binnen een context waarin ICT steeds belangrijker wordt voor de modernisering en innovatie van de publieke sector, heeft de sector zelf experts nodig (1) die in staat zijn om technologische expertise te vertalen naar efficiëntie, effectiviteit, prestaties en gebruikersbehoeften, en (2) die in staat zijn rekening houden met organisatorische, culturele, sociale en structurele eigenaardigheden van de openbare sector bij de implementatie van nieuwe technologieën.

PIONEER beoogt studenten gespecialiseerde competenties te bieden op het gebied van innovatie in de publieke sector en de rol van ICT en technologische evoluties in het innovatieproces.

Structuur

PIONEER is:

Een uniek Erasmus Mundus-programma, gesubsidieerd door het Uitvoerend Agentschap onderwijs, audiovisuele media en cultuur van de Europese Commissie (EACEA).

Een interdisciplinair programma dat de expertise combineert op het gebied van openbaar bestuur, openbaar beheer, informatiesystemen en eGovernance.

Een internationaal initiële masteropleiding van 120 ECTS, gezamenlijk georganiseerd door drie universiteiten:

 1. KU Leuven (eerste semester): In Leuven krijgt de student een inleiding tot openbaar bestuur en openbaar management, een algemene inleiding in het gebruik van informatiesystemen in de publieke sector en een inleiding tot eGovernance-praktijken.
 2. De universiteit van Münster (tweede semester): In Münster krijgt de student diepere inzichten in het gebruik van informatiesystemen in relevante bedrijfsprocessen, ICT-projecten, nieuwe benaderingen van dienstverlening en inzichten in de mogelijkheden van ICT voor governance.
 3. De Technische Universiteit van Tallinn (derde semester): In Tallinn verwerft de student diepgaande kennis van de potentiële voordelen, risico's, faalfactoren / succesfactoren van eGovernance, de rol van eGovernance voor de samenleving en trends in innovatie van de overheidssector.

Tijdens het vierde semester schrijven studenten hun masterproef over een onderwerp naar eigen keuze door een van de twee leertrajecten te volgen: een stage bij een professionele organisatie of de mogelijkheid om onderzoek te doen aan een onderzoeksinstituut.

Waarom dit programma bestuderen?

Leer van experts met een geavanceerd begrip en professionele, disciplinaire kennis van openbaar management, openbaar bestuur, informatiesystemen en eGovernance.

 • Woon interactieve cursussen bij in een kleine, internationale groepssetting De cursussen worden gegeven met een verscheidenheid aan lesmethoden: casestudy's, groepswerk, klassendiscussies, gastcolleges en studiebezoeken.
 • Ontwikkel veelgevraagde competenties om nieuwe methoden en digitale technieken te definiëren en te implementeren ten behoeve van de publieke sector.
 • Combineer methodologische en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden met een hoog begrip van hoe ICT en informatiewetenschappen kunnen worden gebruikt om de publieke sector proactief te innoveren in een veranderende samenleving.

Is dit het juiste programma voor mij?

 • Bent u op zoek naar specialisatie en / of uw kennis op het gebied van innovatie in de publieke sector?
 • Ben je geïnteresseerd in de huidige en toekomstige uitdagingen van de publieke sector?
 • Wil je een expert worden in eGovernance en de digitalisering van de publieke sector?
 • Wilt u het nodige inzicht en de nodige competenties verwerven om de uitdagingen aan te gaan waarmee overheidsdiensten vandaag worden geconfronteerd?
 • Wil je studeren aan drie verschillende Europese Universiteiten?

Als je antwoorden op bovenstaande vragen JA zijn, dan is de Erasmus Mundus Master of Science in Public Sector Innovation and eGovernance (PIONEER) het juiste programma voor jou!

Carrièremogelijkheden

Dit intensieve tweejarige programma is een uitstekende gelegenheid om de gevraagde expertise op te bouwen die vereist is door een breed scala van openbare organisaties: op alle overheidsniveaus (federaal, lokaal of regionaal) en in Europese en internationale instellingen. Afgestudeerden kunnen ook een baan vinden bij niet-gouvernementele organisaties, adviesbureaus en de particuliere sector. Het programma kan ook worden beschouwd als een voorbereiding op Ph.D. onderzoek op het gebied van openbaar bestuur of informatiesystemen.

Start je carrière, tijdens je studie

Tijdens je bachelor- en masteropleiding kun je alvast je eigen profiel vormgeven door te kiezen voor een bepaalde specialisatie, studeren in het buitenland (Erasmus), stage lopen of een eigen bedrijf starten.

Het Student Career Center zet je graag op weg naar je eerste werkervaring. Het centrum coacht je ook bij het zoeken naar een interessante baan en helpt je bij sollicitatiegesprekken. Voor studenten die een eigen zaak willen starten heeft de KU Leuven ook Lcie, de KU Leuven gemeenschap die studenten stimuleert met innovatieve en ondernemende ideeën.

Weet je niet waar je moet beginnen? De databases van het Student Career Center bevatten aanbiedingen voor banen, vrijwilligerswerk, innovatieprojecten en studentenbanen. Je kunt ook een van de evenementen bezoeken die worden georganiseerd door het Career Center.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked ... Lees meer

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked among the top 100 in the world. Lees Minder
Ga naar de website van de school